Marmarabirlik, zeytin atıklarından yılda 2 milyon kilovat saat elektrik üretecek.
Marmarabirlik, zeytin atıklarından yılda 2 milyon kilovat saat elektrik üretebilmek için test çalışmalarına başladı. Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaklaşık 2 yıl önce ar-ge projesi olarak başlayan TÜBİTAK destekli zeytin atıklarından elektrik enerjisi üretme projesinde sona gelindiğini açıkladı. Asa, 3 milyon lira bütçeli arıtma ve enerji üretim tesisinin, Marmarabirlik Entegre Tesisleri’nde 2,5 dönüm alan üzerine kurulduğunu belirterek, “Geçtiğimiz günlerde güç sisteminin tamamı çalıştırılarak deneme testlerine başlandı. Tesisin resmi açılışını ise eylül ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.
Asa, dünyanın her yerinde zeytin kara suyunu arıtmanın maliyetli ve zor bir iş olduğuna işaret ederek, “Marmarabirlik’te zeytin atıkları ve kara suyun bertarafı için yılda 500 bin lira bedel ödenmekteydi. Mevcut durumda yıllık 1 milyon liraya ulaşan bir enerji tüketimi söz konusu. Proje kapsamında kurulan tesis, yılda 4 bin ton zeytin atığından 2 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretme kapasitesine sahip olacak. Tesis sağlayacağı kazanımlarla 3 yılda kendini amorti edecek. Geçtiğimiz günlerde güç sisteminin tamamı çalıştırılarak, deneme testlerine başlandı. Proje şu ana kadar hiçbir sıkıntı olmadan hayata geçirildi. Tesisimizin resmi açılışını ise Sayın Gümrük Bakanımız ve Çevre Bakanımızı da davet ederek eylül ayında gerçekleştirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.
Projenin birbirini besleyen bir yapılanmaya sahip olduğunu anlatan Asa, şunları kaydetti:
“Tesiste ilk olarak zeytin salamura suyu, kara su ve işletme atık suları arıtılacak. Atık sulardan elde edilen katı atık, zeytin atıkları ve diğer tüm organik atıklardan oluşan biyokütle, enerji sistemine verilecek. Burada gazlaştırma sistemiyle üretilen syngaz, organik rankin çevrim türbini döndürerek elektrik enerjisine dönüştürecek. Atıkların gazlaştırılması sırasında açığa çıkan ısı da yine atık suların arıtılmasında kullanılacak. Proje yüzde 87 verimlilikle çalışacak şekilde ve sıfır atık prensibi düşünülerek planlandı. Dünyada bir ilk olacak proje için şimdiden uluslararası markaların temsilcileri tarafımıza inceleme talebinde bulunmaya başladılar.”
Asa, tesisten elde edilecek elektriğin satışı için UEDAŞ’a yapılan başvuruların kabul edildiğini de belirterek, Ankara TEDAŞ’ta konuyla ilgili izin sürecinin devam ettiğini bildirdi. Biyokütleden elde edilecek elektriğin yerli üretimle gerçekleştirilmesi sebebiyle ek teşvik de alınacağını ifade eden Asa, yıllık 2 milyon kilovat elektrik satışından sağlanacak gelirin 300 bin dolara tekabül edeceğini kaydetti.
(İHA)