Erzurum’da geçtiğimiz hafta Nevruz kutlamaları sırasında karşıt gruplar arasında çıkan olayların ardından Mahallebaşı Esnaf ve Sanatkarları Derneği (MAGESDER) yaşanan olayları kınayarak, “Türk, Kürt kardeştir” mesajları verdi.

Erzurum’da 17 Mart 2013 tarihinde BDP tarafından organize edilen Nevruz kutlamaları sırasında karşıt gruplar arasında çıkan olaylarda Kürt kökenli vatandaşların yoğunlukta yaşadığı Mahallebaşı semtinde 17 iş yeri ile 5 otomobil zarar gördü. Yaşanan olayların ardından tepki amaçlı olarak bugün MAGESDER Başkanı Abdurahman Oğuz, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile birlikte dernek binasında bir basın toplantısı düzenledi. Nevruz kutlamaları sırasında karşıt grupların karşı karşıya geldiğini ve Mahallebaşı semti esnafının bu durumdan mağdur olduğunu belirten Oğuz, “17 iş yeri ile 5 otomobil atılan taşlar nedeniyle zarar görmüştür. Tarihi İpek yolunun önemli kavşaklarından biri olan Erzurum’da ticari canlılığın ve nüfusun en yoğun olduğu semtlerin başında Mahallebaşı, Gülahmet gibi yerler gelmekteydi. Türk’ü, Kürt'ü, Laz’ı, Çerkez’i ile birlikte 93 Harbi'nde düşmana karşı kazandığımız zaferin güzergahın da bulunan yine emperyalist güce karşı şanlı mücadelemizin sembolü olan Nenehatun’un evi ve çeşmesinin yer aldığı Mahallebaşı’nın hedef gösterilmesi kardeşi kardeşe düşürmek isteyen emperyalist güçlerin hain planlarından başka bir şey değildir” dedi.

Oğuz, Erzurum’un birlikte yaşama kültürünün fevkalade yaşandığı bir şehir olduğunu ifade ederek, “Birlik ve bütünlüğümüzü bozmaya yönelik her türlü provokatif eylemlerden uzak durmamız sağduyulu yaklaşımlar içerisinde hareket etmemiz kültürel değerlerimizin gereğidir” diye konuştu.

Oğuz’un basın açıklamasına kentteki bazı sivil toplum örgütleri de destekte bulundu.

MAGESDER Başkanı Abdurahman Oğuz ve sivil toplum kuruluş temsilcileri basın açıklamasının ardından Mahallebaşı semtinde meydana gelen olaylarda zarar gören iş yeri sahiplerini ziyaret ederek geçmiş olsun temennisinde bulundu.