Yüksek bütçeli transferleriyle gündemden düşmeyen futbol kulüpleri, kaynak yaratmadan borçlanma yoluna giderek sportif başarılarıyla gelirini artırmaya çalışıyor. Ancak geçen zaman diliminde gelir gider makası kapanmadığı gibi mali problemleri de devam ediyor. TL bazında gelir yaratan spor firmaları dolar ve euro bazında gerçekleştirdikleri harcamalarla sıkıntılarını artırıyor.
Borsada işlem gören dört büyük futbol kulübünün toplam piyasa değeri 28 Ağustos itibari ile 708 milyon dolar seviyesinde. Oysaki aynı firmaların Mayıs 2011’deki toplam piyasa değeri 3 milyar dolardı. Aradan geçen dört yılda toplam piyasa değeri 2.3 milyar dolar gibi hayli yüksek seviyede erime yaşadı. 

Hiç formda değiller!
Sektördeki firmaların fiyat hareketini gösteren BIST Spor Endeksi’ne bakıldığında da zaman zaman yukarı yönlü ataklar gözlense de yukarı yönlü istikrarlı bir çıkışı gerçekleştirecek enerjinin bulamadığı görülüyor. 
Türkiye’de mali problemler arasında sıkışıp kalan futbol sektörü, Avrupa’da ise milyar dolarlık büyüklüğe erişmiş durumda. Deloitte’un Haziran ayında yayınladığı “Yıllık Futbol Finans Araştırması”na göre en büyük 5 Avrupa liginin kümülatif gelirleri 2013/14 sezonunda yüzde 15 artarak 11.3 milyar euro seviyesine ulaştı. 


Gider çok, borçlar artıyor
Futbol sektöründe karşılaşılan en büyük sorun gelirlerin giderleri karşılayamaması. Bu nedenle borçlanan spor firmaları borç batağından kurtulamıyor. Borsada işlem gören dört spor firmasının 2014 yılı itibari ile satış gelirleri 425 milyon dolar seviyesinde. Ancak aynı dönemde borçları 989 milyon doları buldu. Neredeyse 1 milyar dolarlık bir borç yükümlülüğü altında olan söz konusu firmalar, kurların da artışı ile birlikte zorlu bir dönem yaşıyor. Doların 2,56 seviyesinden gerçekleştirdiği çıkışla birlikte  21 Mayıs - 28 Ağustos 2015 arasında borsada BIST Spor Endeksi de yüzde 20 civarında değer yitirdi. 
 
DOLAR KURUNDA 2.90 TL KRİTİK
Dolar kurunda 2.90 TL seviyesi hayli kritik. 2.90’ın üzerinde yükseliş trendi korunuyor. Hedefler 2.95-3.00-3.20 TL seviyeleri. 2.90 TL’nin altında ise 2.88 ve 2.80 seviyeleri takip edilecek.
 Dolar kuru 3 TL’ye doğru yaptığı dikkat çeken sert atağın düzeltmesi sonrasında önümüzdeki günlerde yeninden yukarı atağı deneyecektir. 

Kulüpler neden kâr yaratamıyor?
Spor firmalarının kâr edememesinde gelir ve gider kalemleri arasında gelirler aleyhine büyük farkların bulunması yatıyor. En büyük gider kalemi ise futbol kulüplerinin her yıl artan transfer harcamaları. Transfer piyasası her geçen gün daha da kızışırken kulüplerin maliyetlerinin de katlanmasına neden oluyor. Spor firmaları tribünleri doldurabilmek ve gelirleri artırabilmek adına düzenli olarak borçlanıyor ve gider yaratıyor. Ancak gelirleri aynı oranda yükselmiyor. 
Özelikle lig yarışında istenen performansın gerçekleşememesi ya da rakiplerin gerisinde kalınması halinde futbol kulüplerinin maçlarına ilgi düşebilmekte ve bunun sonucunda yapılan harcamalara rağmen gelirler aynı oranda artmayabilmekte. Buna ilave olarak kulüplerin profesyonel şekilde yönetilememesi, işletme giderlerinin kontrol edilememesi, ücret ve maaşların sınırlandırılamaması, kurumsal yönetimlerdeki problemler devam edince firmalar kâr etmek  yerine zarar üreten yapılarını sürdürmekteler

Kaynak: Milliyet