Galatasaray’ı Türkiye Kupası’nın dışına iten ve gündeme damgasını vuran 1461 Trabzon’un geldiği noktada büyük pay sahibi olan teknik direktör Mustafa Reşit Akçay, maç sonundaki, “Biz Trabzonlular biraz hırt adamlarız, nezaketi pek bilmeyiz ama iyi yürekli insanlarız. Sadece biraz saygı istiyoruz, birazcık saygı” söylemleriyle de dikkati çekti. Ancak bu çıkış Akçay’ı tanıyanları fazla şaşırtmadı. Çünkü deneyimli çalıştırıcı sıradışı. FANATİK sizler için Türkiye’nin konuştuğu takımın hocasının kariyerini özetliyor...

Gökdeniz ve Fatih...

Mustafa Reşit Akçay, 1958 Trabzon doğumlu. Kariyerinde çok sayıda alt lig takımı ve altyapıda görev yaptı. Ancak Trabzon camiası onu Bordo-Mavili kulübün altyapısında yetiştirdiği, bugünlerinde büyük katkısı bulunan Gökdeniz ve Fatih Tekke ile daha fazla tanıdı. O dönemlerde altyapı işinin merkezlerinden kabul edilen Ajax’ta da özel bir eğitim-çalışma süreci geçiren Akçay, beklenen patlamayı ise Tavşanlı Linyit’te yaptı. Dönemin adıyla Bank Asya 1.Lig’de, ‘Küme düşer’ denilen ekibe Play-Off oynattı, az kalsın Süper Lig’e çıkıyorlardı. O seneki başarısının ardından Süper Lig dahil birçok önemli kulüpten teklif aldı ama “Memleketten çağırdılar, gitmemek olmaz” diyerek
2. Lig’de çalışmak için 1461 Trabzon’un başına geçti. Trabzonspor’un pilot takımını ilk yılda PTT 1. Lig’e yükselten Akçay’ın ekibi, şu an Süper Lig’e çıkma yolunda da ciddi bir avantaja sahip. 1461 Trabzon’u Süper Lig’e taşımak kadar artık Türkiye Kupası finalinde Trabzonspor ile karşılaşmak da Akçay’ın hayali. Bu noktada da Akçay yine kendisine yakışır bir söylem kullandı: Trabzonspor ile final oynamak çok isteyeceğim bir şey. Ancak kimse yanlış anlamasın, sahaya çıktığımda babamı bile tanımam!

Akçay’ın ilginç lafları

Tavşanlı Linyit’i çalıştırırken uzattığı sakalları ve başından düşürmediği şapkasıyla dikkak çekti. Bu haliyle ilgili, “Süper Lig’e çıkarsanız böyle mi devam edersiniz?” sorularına, “Tavrım, Türkiye’de makam sahibi kişilere yöneltilen, şekilciliğe karşı bir duruştur” yanıtını verdi.

Kulübün statü gereği satılma-devrolma konusu açıldığında da radikaldi: İşimizi yapar, şampiyon olur, bombayı yönetimin kucağına bırakırız. Benim işim sahada, bir de bunları düşünürsem yandık!

Sık sık kullandığı ‘anarşist’ söyleminin içini şöyle doldurdu Akçay: Kendimi futbol anarşisti olarak tanımlıyorum. Tabi ki hedeflerim, takdir edilme adına beklentilerim var. Ancak bu olursa olur. Olmazsa gidip kimsenin kapısında pas pas olmam. Giderim tıpkı bundan önce olduğu gibi alt liglerde çalışır, tavrımı bu şekilde ortaya koyarım.