Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’tan kulüplere büyük müjde: Amatöre yatırım yapanın yükü ortadan kalkacak

"Başta Dört Büyükler olmak üzere, amatör branşlara yatırım yapan kulüplerimizin üzerindeki yükü azaltmak için Maliye Bakanlığı ile yaptığımız bir çalışma var. Daha önce zaten bir vergi indirimi gelmişti. Bunu yeniden revize ederek kulüplerin üzerindeki bu yükü tamamen ortadan kaldıracağız.”

Biri İstanbul olmak üzere iki şehre olimpik enstitü kurulacak

Olimpiyatlar için sporcu havuzunu genişletmek amacıyla hem olimpik hem de paralimpik sporcuların bir arada faydalanabileceği son derece donanımlı iki adet olimpik enstitüyü önümüzdeki süreçte hizmete sokacağız.

“Resmi gördüğümüze göre bu tabloyu daha ileriye taşımak için ne gibi projeler hazırlıyorsunuz?” şeklindeki sorumuzu da Bakan Kılıç şu şekilde yanıtladı:

“Bir şeye dikkatinizi çekmek istiyorum. 1996’dan sonra bazı Avrupa ülkeleri, mesela İngiltere, baktı ki sporda istenen sonuçlar alınmıyor, devlet doğrudan müdahale etti. Programlamasıyla, koordinasyonuyla, hangi branşlara ağırlık verileceği ile doğrudan işin içine girdi. Ondan sonra yavaş yavaş bunun semerisini aldılar. Bizim de buna benzer yaptığımız çalışmalar var. Hiç bir şeyi görmüyoruz derken, doğru olmaz. Biz de devlet olarak bazı şeylere müdahil olacağız. İlk olarak halletmemiz gereken en önemli sorun, sporculardaki spor mu, eğitim mi ikilemini ortadan kaldırmak. Bununla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol son aşamaya geldi. Türk sporcusu bundan sonra sporunu ve eğitimini birlikte yürütecek. Hangi meslek üzerinde eğitim alıyorsa ona devam edecek, aynı zamanda da hangi branşta olursa olsun sporunu da yapmayı sürdürecek. Sporcularımızın kafalarındaki bu ikilemi kaldırdığınız takdirde zaten mental olarak spora çok iyi kanalize etmiş olursunuz.”

‘Antrenörlerimizi eğiteceğiz' 

“Bunun dışında antrenör konusu var. Antrenörlerin hızlı bir şekilde eğitilmesi için çalışmalarımız var. Bazı uluslararası düzeyde isim yapmış yabancı antrenörleri getirerek antrenörlerimizi eğiteceğiz. Mevcut Olimpik Hazırlık Merkezleri’nin çehresini değiştirerek daha efektif hale getireceğiz. Sayılarını artıracağız. Ayrıca biri İstanbul’da, biri de daha sonra belirleyeceğimiz bir Anadolu şehrinde iki adet ‘Olimpik Enstitü’yü devreye sokacağız. Bu enstitülerde olimpik ve paralimpik sporcular birlikte çalışacaklar, birlikte eğitim alacaklar. Enstitülerde çok iyi yetişmiş antrenörleri istihdam edeceğiz. İleri teknolojiyle üretilmiş araç, gereç, alet, edevatlar olacak. Sporcularımızı bilimsel metodlarla Olimpiyat ve Paralimpiklere hazırlayacağız.”

‘Okullar alt yapımız olacak'

“Bunların yanısıra kulüplerimize destek vereceğiz. Nasıl vereceğiz? Başta Dört Büyükler olmak üzere, amatör branşlara yatırım yapan kulüplerimizin üzerindeki yükü azaltmak için Maliye Bakanlığı ile yaptığımız bir çalışma var. Daha önce zaten bir vergi indirimi gelmişti. Bunu yeniden revize ederek kulüplerin üzerindeki bu yükü tamamen ortadan kaldıracağız. Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız çalışmalar çerçevesinde beden eğitimi öğretmenlerini de profesyonel olarak işin içine çekeceğiz. Okullardaki potansiyeli bu şekilde harekete geçireceğiz. Bütün bunlar için projelerimiz hazır.”