61Saat Haber Servisi: Sinan Kalaycı

Trabzon son yıllarda körfez ülkelerinden gelen çok sayıda Arap turiste ev sahipliği yapıyor. Öyle ki Büyükşehir Belediyesi’nin verilerine göre Trabzon, geçen yıl Arap turistlerden 1 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün, Katar gibi birçok farklı ülkeden ziyaretçi her yıl Trabzon’a uğramayı bir gelenek haline getirmiş durumda. 


Şehirdeki Arap etkisi

Trabzon’daki Arap turistlerin kente etkisi sadece ekonomik anlamda değil. Arap turistlerin şehir dokusundaki yerinin, özellikle turizm sezonu olan yaz mevsiminde artmasıyla yer ve yön tabelalarına Arapça yer isimleri eklendi, esnaf için Arapça kursları düzenlenmeye başladı. Deyim yerindeyse Trabzon’da Türkçe’den sonra ikinci dil Arapça olmuş durumda. 

Biz de 61saat.com olarak Trabzon’daki bu önemli dinamiği incelemek, Arap turistlerin Trabzon hakkındaki düşünceleri derlemek adına onlarla röportajlar gerçekleştirdik. 

İngilizce’nin olmadığı yerde cep telefonu yardıma koştu
Karşılaştığımız ilk Arap turist Khalid Al Hussein. Kendisi Suudi Arabistan’dan Trabzon’a ilk defa gelmiş ve İngilizce bilmemesine rağmen sıcakkanlı olmanın avantajı ile röportaj yapma isteğimizi reddetmiyor. Telefondaki çeviri programı sayesinde İngilizce’den Arapça’ya tercüme yaparak iletişim kuruyoruz. Trabzon hakkında ne düşündüğünü, sevip sevmediğini sorduğumuzda bize ‘’Trabzon’u bir değil, iki defa seviyorum! Güvenli ve çok güzel bir şehir.’’ diye cevap veriyor. Khalid’in Trabzon’daki favori gezi lokasyonları ise; Uzungöl, Hıdırnebi Yaylası ve Sera Golü. 


Favori mekanı ‘’Meydan’’ olan bir Arap genç
Sonraki konuğumuz ise genç bir Arap turist… Adı Bandar ve Trabzon’a Kuveyt’ten geliyor. 
Akıcı İngilizce’si ile kolaylıkla iletişim kurabildiğimiz Bandar’i Pokemon Go adlı oyunu oynarken yakalıyoruz. Trabzon’u sevip sevmediğini sorduğumuzda ‘’Oldukça çok seviyorum.’’ gibi net bir cevap alıyoruz. Bandar’in Trabzon’da en çok sevdiği yer ise diğer Arap turistlerin cevaplarından biraz farklı: Meydan. Evet, bu soruya Türkçe olarak ‘’Meydan’’ cevabını vermesi bizi oldukça şaşırttı. Trabzon insanı hakkında da konuşmak isteyen genç turist, Trabzonluların cana yakın ve kibar olduklarını da belirtti. Trabzon pahalı mı, ucuz mu sorusuna ise ‘’Ne pahalı, ne de ucuz ortalarda seyrediyor.’’ şeklinde cevap verdi.



Trabzon’da fiyatlar turizm sezonunda bilinçli olarak yükseltiliyor…
Arap turistlerle yaptığımız ayaküstü röportajlar, diğer Arap turistlerin de dikkatini çekiyor ve konuşmamıza misafir oluyorlar. Abdulrahman isimli Arap turist’e sorduğumuz sorulardan aşağı yukarı aynı cevapları alıyoruz. Ama bir soruya farklı bir cevap veriyor: Fiyatlar 
Trabzon’da turizm sektörüyle alakalı şeylerin fiyatlarının yaz döneminde çok yükseldiğini, daha doğrusu yükseltildiğini belirtiyor. Uzungöl’e hayran kaldıklarını fakat fiyatların yüksek olmasının bu hayranlığı zedelediğini belirtiyor.


Onlar da bize Kabe’de aynı şeyi yapıyorlar!

Biz bu röportajı yaparken hemen yakınımızdaki bir Trabzonlu vatandaş, Arap turistin ne dediğini soruyor merakla. Biz de cevaben Trabzon’u çok beğendiklerini, fakat yüksek fiyatlardan şikayet ettiğini açıklıyoruz. Arap turistin bu cevabına hiddetlenen Trabzonlu 59 yaşındaki İnşaat ustası  Abdullah Bilgin, ‘’Suudi Arabistan’da bizim hacılarımıza da aynı şeyi yapıyorlar. 10 liralık yere 20 lira istiyorlar, 3 tane taşı dünya paraya hacılara satıyorlar. Bu yanlışı çift taraflı olarak düzeltmemiz lazım, hem onlarınkini hem bizim yaptığımızı.’’ Sözleri ile düşüncesini dile getiriyor.




Fotoğraflar: Zeycan Aydın