Avrupa Ligleri'nde kulüpler için yaz transfer sezonu, 6 Eylül günü Rusya'da transferin kapanması ile son buldu.

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA)'nın 2014/2015 sezonunda tamamen yürürlüğe koyacağı Mali Fair Play uyarınca gelirlerinden daha fazlasını harcayamayacak olan Avrupa kulüpleri, bu yaz transfer sezonunu yine büyük harcamalar ile kapattılar.

EN ÇOK HARCAYAN PREMIER LIG

Avrupa'da transfer için en çok para harcanan lig, 623 milyon euro ile İngiltere Premier Ligi oldu. Lig'de satıştan dolayı elde edilen toplam gelir ise 300 milyon euroyu buldu. Dünyanın en zengin ligi olan ve kulüplerin geçtiğimiz yıl gelirlerini % 70 artırdığı düşünülürse transfer için harcanan bu paraların az bile olduğu düşünülebilir. Premier Lig'in transfer pazarına yakından bakıldığında bu harcamaların % 40'a yakın kısmının Manchester City ve Chelsea tarafından yapıldığı kısacası Mali Fair Play düzenlemelerinin bu iki kulübü etkilemediği görülebilir.



RUS LİGİ, LA LIGA'YI GERİDE BIRAKTI

2012 yaz sezonunda Avrupa Liglerinde transfere en çok para harcayan kulüpler ise 147 milyon euro ile PSG, 100 milyon euro ile Chelsea ve 95 milyon euro ile Zenit St. Petersburg oldular. Transfer sezonunda tüm futbolseverlerin en çok konuştuğu konulardan biri de tabiki Rus kulüplerinin alım gücü oldu. Her sene yaptıkları flaş transferlerle kadrolarını güçlendiren Rus kulüpleri, bu yaz sezonunda 223 milyon euro transfer harcaması yaptılar. Ruslar, bu rakamla İspanya La Liga'yı bile geride bıraktılar.

BİR ZAMANLAR ONLAR VARDI

Bir zamanlar Avrupa'nın transfere en çok para harcayan ligleri olan, İspanya La Liga ve İtalya Serie A Ligleri ise transfer sezonundan karla çıkmayı bildiler. 2002/03 sezonunda beri ilk kez bu şekilde kara geçen İspanyol kulüpleri toplamda 53 milyon euro kar elde ederken, İtalyan kulüpleri 15 milyon euro kara geçtiler.



BU YAZIN EN PAHALISI HULK

Porto'dan Zenit'e transfer olan Brezilyalı forvet Hulk, 55 milyon euro bonservis bedeli ile bu yazın en pahalı transferi olurken, tüm zamanlarında en pahalı 6. transferi oldu. Bu ücret zamanında David Villa, Brezilyalı efsane Ronaldo ve Arjantinli Sergio Aguero'ya ödenen paradan daha fazlasını teşkil ediyor.