Platini, UEFA Kongresi sonrası İstanbul Kongre Merkezi'nde, UEFA Genel Sekreteri Gianni Infantino ve İletişim Direktörü Alexandre Fourtoy ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, kongrede yaptığı konuşmada şike konularında kulüplerin değil, şahısların cezalandırılmasının daha doğru olacağı yönündeki görüşüyle ilgili ne düşündüğü sorusuna, şöyle cevap verdi:
"Ankara'da 2 gün önce kendisiyle görüştüm. Bana da aynı şeyi ifade ettiler. (Haklısınız) dedim, ancak sistem bu şekilde oluşturulmuş. Bu şekilde oluyor. On yıllardır böyle oluyor. Disiplin komitesi bağımsız bir komite. Ben de size katılıyorum. Bir kulüp başkanı usulsüzlük yaparsa, takımı cezalandırılmamalı. Sayın Başbakan haklı, ama uzun süredir sistem bu şekilde yürüyor, bedeli kulüp ödüyor."


"2020 için oyum Türkiye'ye, ama..."

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası için Başbakan Erdoğan'ın sözleriyle ilgili olarak da Platini, şu ifadeleri kullandı:
"Dosyası, eli çok güçlü Türkiye'nin tek sıkıntısı var. Benim görebildiğim, 2020'de Olimpiyat Oyunları'na da talip İstanbul. Hem Avrupa Şampiyonası, hem olimpiyat bir arada herhalde olmaz. Olimpiyatı alırlarsa aynı zamanda Futbol Şampiyonası'nı yapamayacaklarını düşünüyorum. Ben Türkiye için oy vereceğim. Çünkü Avrupa Şampiyonası Türkiye'de, İstanbul'da oynanmalı. Ama Olimpiyat Oyunları yapılırsa, sonra Avrupa Şampiyonası yapılacaksa oy vermem o zaman. Kararı demokratik bir oylama ile İcra Kurulu verecek."

"Başbakan umut verici konuştu"

Basın mensuplarına, “Güzel İstanbul şehrinde sizleri ağırlamaktan memnunluk duyuyoruz” diyen Michel Platini, kendisi için çok mutlu bir gün olduğunu belirterek, “Sayın Başbakan, çok futbol dolu konuştu ve hepimize umut aşıladı. Sadece Türk futbolu için değil, uluslararası futbol için de umut aşıladı. Kendisi de eski futbolcu. Başbakan olmasa belki milli takımda futbol oynayacaktı” şeklinde konuştu.

Fenerbahçe konusunda topu Infantino'ya attı

Toplantının başında yaptığı konuşmada, Fenerbahçe konusunun merak edildiğini, dünkü basın toplantısında da hep bu konunun sorulduğunu hatırlatan Platini, "Fenerbahçe konusu merak ediliyor. Bugün de Fenerbahçe ile ilişkin soru sorarsanız Gianni Infantino, dün konuştuklarını tekrar edecek" dedi.

Platini, Fenerbahçe'nin büyük ve sevilen bir takım olduğunu kaydederek, 'Büyük bir tarihi var, büyük bir stadı var. Bizim kimseyi incitmeye niyetimiz yok. Sadece kuralları uyguluyoruz. Başkan olunca sorumluluğunuz artıyor ve popüler olamıyorsunuz. Herkese yardımcı olmak istiyorum ama olamıyorum. Disiplin Kurulu var, diğer kurullarımız var” diye konuştu.

"Türk futboluna saygı duyuyoruz"

Fenerbahçe dışında başka Türk takımlarının da isimlerinin şike davasında geçtiğinin hatırlatılması üzerine Platini, şunları kaydetti:
"Eğer yanlış bir şey yapmadılarsa, endişe duymalarına gerek yok. Türk futbolu oldukça iyi bir şekilde değerlendiriliyor. Biz Türk futbolu konusunda genel bir şey söylemiyoruz. Türk futbolu saygı duyduğumuz bir futbol. Büyük takımları, oyuncuları, taraftarları var. Biz Türk futboluyla ilgili bir şey yapmadık. Bir Türk takımını Şampiyonlar Ligi'ne almadık, ikinci gelen takımı kabul ettik."

Dinamo Zagreb-Olympique Lyon maçı

Bir basın mensubunun, “Dinamo Zagreb ile Olympique Lyon takımları arasında oynanan ve 7-1 sonuçlanan maçla ilgili raporları beklediğinizi söylemiştiniz. Fenerbahçe ile ilgili herhangi bir rapor almadığınıza göre, şike olduğuna dair nasıl bir bilginiz var?" sorusuna Platini, şöyle cevap verdi:
"Maç konusunda herhangi bir problem görmedik. Hakem ve temsilcilerden gelen raporda bir şey görmedik. Kendi alarm sistemlerimiz var. En ufak bir kuşku dahi doğmadı. Şayet olsaydı hemen bir soruşturma başlatırdık. Bizim için kapanmış bir konudur. Delil çıkarsa elbette hareket ederiz. Türkiye için yapıldıysa, Fransız kulüpleri için neden yapılmasın?"

"Kadın ve çocuk taraftarlar harika bir fikir"

UEFA Başkanı, bir basın mensubunun, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF), seyircisiz oynama cezası verilen maçlara kadın ve çocukları aldığını belirtip, “Bu sizce cinsiyet ayrımcılığına girmez mi?” diye sorması üzerine, şöyle konuştu:
"Bence harika bir fikir. Hele 12 yaş altı çocuklar. Stadyum silme dolu olacaktır ve harika bir ortam olacaktır. Belki komitede öyle bir şekilde lanse edilebilir. Seyircisiz yerine, çocuk cıvıltıları içinde oynama cezası verilir. Pek çok bayan taraftar olmasından futbolcular da şikayetçi olmaz."

Şenes Erzik'e övgü

UEFA 1. Asbaşkanı Şenes Erzik'in adının TFF başkanlığı için geçtiğinin ancak sonra aday olmadığının belirtilmesi üzerine Platini, şunları söyledi:
"Şenes Erzik'i hakikaten çok takdir ederim. Hem insani olarak hem de çalışmaları, fikirleri için. Çok büyük katkıları olmuş bir kişidir. Çok yoğun çalışmalar yaptı. UEFA ile ilişkiler açısından da önemli bir rol oynadı. Bu tarafta kalmayı tercih etti ve kararına saygı duyuyorum. Türkiye ile ilişikleri yürütüyor. Çok iyi bir denge tutturuyor. Çok başarılı çalışmalar var."

Yunanistan'a gidişi

Michel Platini, Yunanistan'da şike olayının ortaya çıkmasıyla bu ülkeye gittiğinin belirtilmesi ve Türkiye ile karşılaştırılması ve bir ayrıcalık tanınıp tanınmadığının sorulması üzerine de şunları kaydetti:
"Bu tamamen iki farklı şey. Yunanistan'a gittim; güvenlik mevzusu vardı. O zaman ki Başbakan Papandreu'ya dedim ki (Yunanistan Futbol Federasyonu ile görüşün, sonra düzenlemeye gidin. Çünkü futbola böyle müdahale edemezsiniz.) Şike ve teşvik için gitmedim. Siyasetin futbola müdahalesi vardı. Hangi ülke olursa olsun, şiddet, teşvik ve şikeye sıfır toleransımız var."

"Bizim ilkemiz çok açık"

Michel Platini, Fenerbahçe ile ilgili sorulara Infantino'nun yanıt vermesini istedi.

Infantino, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) Fenerbahçe'yi Şampiyonlar Ligi'ne göndermeme kararı üzerine sarı-lacivertli kulübün CAS'ta hem UEFA'ya hem de TFF'ye dava açtığını belirterek, “Bu dava CAS'ın önünde, göreceğiz. Tabii ki kimse yolunun mahkemeye düşmesinden memnun olmaz. Kuşkusuz herkes kendi çıkarlarını koruyacaktır. Biz herhangi bir endişe duymuyoruz. Biz UEFA kurallarını, statülerini korumakla mükellefiz” dedi.

Bir soru üzerine, "Şike bu oyunun dürüstlüğünü etkileyen her şeydir” diyen Infantino, şöyle devam etti:
“Girişim de teşebbüs de olabilir. Bizim ilkemiz çok açık. Böyle davranışlar müsamaha görmez. Kuşkusuz, sonuca ulaşan şikeyle ulaşmayan arasında bir fark olabilir, ancak sonucu değiştirmez. Dün, 'UEFA Disiplin Kurulu sadece suç örgütleri tarafından kendilerine şike teklif edildiğini UEFA'ya bildirmedikleri için iki hakemi ömür boyu men etti' demiştim. Bu olay CAS'a intikal etti ve CAS bunu onayladı. Tabii ki her durumu kendi içinde araştırmak gerekir. Ne gibi deliller var, bakmak gerekir. Ondan sonra uygun yaptırımlar uygulanır."

"TFF kararı alacaktır"

Türkiye'deki şike iddiaları konusunda karar alma yetkisinin TFF'de olduğunu vurgulayan Infantino, "Görüşmelerimiz oldu, onlar da bunun kendi sorumlulukları olduğunu biliyorlar. Tedbirlerini alacaklarını söylediler. TFF bu kararı alacaktır. Bizce bu ne kadar erken olursa o kadar iyi olur. Bu iş sürüncemede kaldıkça Türk futbolunun imajı açısından kötü olur. Bu meseleler kolay değil. Bunu anlıyoruz. Onlar bir karar almazsa UEFA bu konuya bakacaktır" şeklinde konuştu.

UEFA Genel Sekreteri Infantino, UEFA'nın ne zaman devreye girebileceği konusunda bir soru üzerine ise şunları söyledi:
"En son kulüpler UEFA şampiyonası için kayıtlarını yaptırdılar. Disiplin soruşturması ayrı, cezai kovuşturma ayrıdır. Her kulüp UEFA şampiyonasına katılmak istiyor. Her kulüp bir deklarasyon imzalamalı şikeye bulaşmadığını teyit eden. Herhalde son tarih bu olabilir. Sporda kimseyi hapse atmazsınız, bir disiplin yaptırımı uygularsınız. Cezai kovuşturma yıllar sürebilir. Sporda disiplin soruşturması süratle tamamlanır."

Finansal centilmenlik ile ilgili yönetmeliğin 2010 yılında kabul edildiğini ve yürürlüğe girdiğini kaydeden Infantino, "İlk yaptırımlar 2013-2014 sezonunda olacak. Bu soruşturmalar açıldığında 2011-2012 ve 2012-2013 mali yılları dikkate alınır. Gerekirse 2013-2014 sezonundan itibaren artık yaptırım uygulanacak. Tedbirler kulüpler finansal durum komitesi tarafından takip edilecek. Bu komite cezaya karar verilebilir. Şampiyonlar Ligi'nden men etme gibi yaptırımlar uygulanabilir" şeklinde konuştu.