Avrupa Futbol Federasyonları Birliği, Türkiye Futbol Federasyonu’nun bu sezon Avrupa kupalarında mücadele edecek temsilcilerimizi içeren 5 takımlık listesinden ikisine onay verdi. UEFA, federasyon tarafından bildirilen listede yer alan Galatasaray ve Trabzonspor’u organizasyonlarına kabul ederken, adı şike soruşturmasıyla anılan Fenerbahçe ile, 1’er yıl men cezası alan Beşiktaş ve Bursaspor’un yarışmacılığına “şimdilik” vize vermedi.
Dün öğleden sonra Galatasaray kulübüne Şampiyonlar Ligi, Trabzon’a ise Avrupa Ligi vizesi çıktığını ileten UEFA’nın, diğer üç takım ile ilgili herhangi bir bildirim yapmaması, “Beşiktaş ve Bursa için CAS kararı bekleniyor. Fenerbahçe’nin ise en az bir yıl daha Avrupa’dan men edilme olasılığı çok yüksek” yorumlarına neden oldu.
Futbol Federasyonu UEFA’nın bu açıklamasının ardından rahat bir nefes aldı. Tüm Türk takımlarına Avrupa kapısının kapanacağı şeklindeki tehlikenin ortadan kalktığını belirten yetkililer, milli takımların ceza alma olasılığının da yok denecek kadar azaldığına dikkat çekti. Aynı kaynaklar iki kulüple ilgili CAS sürecinin Temmuz ayı ortalarına kadar tamamlanabileceğini, Fenerbahçe’nin UEFA Disiplin Kurulu’na sevk edilip edilmeyeceğinin ise 10 gün içinde netleşeceğini ifade etti.

Sıralama değişebilir
Halen devam eden Avrupa Futbol Şampiyonası için Polonya ve Ukrayna’da bulunan UEFA üst düzey yönetiminin 25 Haziran’a kadar Fenerbahçe’nin durumunu sonuca bağlayacağı belirtildi. UEFA’nın sarı-lacivertli ekibi disiplin kuruluna göndermesi durumunda soruşturma sürecinin Şampiyonlar Ligi ön eleme maçlarına kadar mutlaka tamamlanacağı ve kupalarında yer alacak diğer üç takımın da Avrupa Ligi ön elemelerinin başlayacağı Ağustos ayı ilk haftasına kadar netleşeceği vurgulandı.
UEFA’nın Fenerbahçe, Beşiktaş ve Bursaspor’u veto etmesi durumunda Avrupa kupalarında mücadele edecek liste değişecek. Galatasaray doğrudan Şampiyonlar Ligi’ne giderken, bu organizasyona katılacak ikinci takım geçen seneki gibi Trabzon olacak. Avrupa Ligi’nde oynayacak diğer üç takım ise Türkiye kupasından Karabük, ligin sportif sıralamasından ise Eskişehir ile İstanbul Büyükşehir Belediye olacak.

ŞENER: TRABZONSPOR'UN TEMİZ OLDUĞU TESCİLLENDİ
Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, şike sürecinin ardından Trabzonspor'un UEFA'nın bu kararı ile temiz olduğunun tescillendiğini kaydederek;
“Karar ile Trabzonspor’un temiz olduğu tescil edildi. Önümüz açıldı ve yolumuza devam edeceğiz. Transfer konusunda planlarımızı buna göre yapacağız” diye konuştu.

AYSAL: RAHATLADIK
Galatasaray Başkanı Ünal Aysal karar sonrası önlerinin açıldığını belirterek, “Şimdi önümüzü görüyoruz. Bu karar ile Türk takımlarının men edilme olasılığı ortadan kalktı. Biz de transferde adımlarımızı buna göre atacağız” dedi.