61SAAT SPOR SERVİSİ

Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, olağan divan genel kurulunda önemli açıklamalar yaptı.

Usta şu ifadelere yer verdi;

"Herkes eleştirecek, sonuna kadar eleştirecek. Hangi niyetle olduğunu sorgulamadan yöneticilerin dinlemesi gerekir. Buradaki bütün konuşmaları can kulağıyla dinledik. Ben başkan seçilmeden divana geliyordum, başkan seçildikten sonra da her gün burada olmak gerek. Doğrusu budur… Trabzonspor’un çok derin sorunları var. Ama yine altını çizelim ki, Trabzonspor’umuz bugüne kurucularımızın söylediği gibi çok zor şartlarda geldi. Çok büyük emeklerle geldi. Büyük emekler var, doğrusu biz de bunun bilinciyle hareket etmek zorundayız. Genelde divan toplantılarının en önemli gündem maddelerinden biri tüzük tartışmaları olur. Biz bu tüzüğün parçalarından biri değiliz, gövdelerinden biriyiz. Ben de tüzüğün çok ilkel olduğunu, Trabzonspor’u taşıyamadığını, dar geldiğini, önünü tıkadığını en önemlisi bugün ki zor şartlara gelmemizin en önemli nedeninin o tüzük olduğuna inanıyorum. 
Divan bize 28 maddelik öneri paketi gönderdi. Birza önce Ali ağabey maddeleri sayarken ilk başta şunu söyledi. 7. Maddede Mustafa Kemal Atatürk vardı.. bize gelen taslakta Mustafa Kemal Atatürk yok, Atatürk var.. Muhtemelen bir iki versiyon var. Bize gelen 28 maddede biz neredeyse yüzde 99’una eyvallah dedik. Sadece bir kongre tarihi ile ilgili değişiklikler var. Ben bunun doğru olduğuna inanıyorum. Sezon bitiyor Mayıs’ta.. Yeni sistem kuruluyor, arkadan yönetim geliyor. Sene bittiğinde kongremizi yapalım. En geçe 10 Temmuz yapalım. Avrupa Kupalarına göre sezon 10 Temmuz’da başlıyor. Bu bitsin, yeni yönetim ne yapacağına karar versin. Yeni sezona yeni yönetimle mi başlayalım, ısrarla inanarak bunun doğru zamanı sezonun bittiği zamandır. Yeni yönetim yeni yeni sezonu kursun. Bunu kim yapacak. Divan mı yapacak, oluşturulan komisyon mu yapacak. Biz Trabzonspor’un yönetim kurulu olarak o komisyonda yokuz. Zaten 28 madde tartışılmış. Bizim 28’in içerisine koyduğumuz ufak değişiklikler var. Bizim özellikle ilave ettiğimiz bir madde var. Trabzonspor’un bugün ki hale düşmesinin tek başına bu nedendir. 
yönetimler dernekler tarafından seçilir. Ama kulüpleri batıran dernekler değil. Bağlı şirketler bu hale getirir. Trabzonspor’un sadece borsaya açık şirketi Sportif A.Ş. olduğu için onun bağımsız denetçi şirketi var. Nereyi denetletiyoruz. Sportif A.Ş.’yi. ama bizim bir sürü şirketimiz var. Onun için Dernek ve Bağlı şirketler denetleyici kuruluşa sokmayı vadetsin… Türk futbolunu batıran o denetlenmeyen şirketlerdir. Trabzonspor’un borcu oralardan geliyor. O nedenle sadece Sportif A.Ş. değil bütün şirketler denetlenecek. "

GELİRİN 2,5 KATINI BORÇ AŞAMAZSIN.. 
Türkiye’de ki bütün şirketlerin, finansal olarak battı mı çıktı mı? Belirleyen çeşitli oranları vardır. Kulüpler için benim koyduğum buraya 5 tane madde var. Konsolüde kulübün toplam borcu. Bütün şirketlerin tamamının denetlenerek 3 ayda bir yayınlanmış raporu… Bu rapor Sportif A.Ş. için KAP’a, geri kalanın tamamı Denetleme Kuruluna bildirilecek. Trabzonspor’un resmi yayın organlarından yayınlanacak. Bu toplam borç, yıllık Trabzonspor’un toplam gelirinin, 2,5 katını aşamaz.  Şimdi biz diyoruz ki 90 borcun varsa 2,5 katını yani 1807e geçemezsin. Geliri çıkar 200 milyona o zaman 500 milyonu kabul edersin… Trabzospor'un son 1 yıllık kur artışından gelen zararı 60 trilyon, faizden gelen 60 trilyon. Yıllık 120 trilyon Trabzonspor’un senede kaybı var. Senelik 120 milyon hiçbir şey yapmazsanız Trabzonspor’un sözleşmelerindeki kur farkı ve faiz gideri var. Geliri.. Geldiğimizde 90 milyondu bizim olduğumuz sene 180 milyona çıktık. 180’e çıksa da olmuyor kurtarmıyor. Konsolide net zarar yıllık gelirin yüzde 10’unu aşamaz… 200 milyonluk gelirin varsa 20 milyonu aşmayacak. Bir birini takip eden 2 yıllık zarar yüzde 5’i aşamaz. 

TRABZONSPOR’A ADAY OLACAKLAR MAL VARLIKLARI İLE SORUMLU...
Trabzonspor’a aday olacakların tüzükteki bu maddelere uyacağını aşan miktardan, müşterek ve müteselsilden, giren kim varsa mal varlığıyla sorumlu olacağını, bağımsız denetçi raporlara tabi olacağını, seçime katılmadan önce noterden evraklarını getirsinler.. hadi bakalım. Yeter.. Biz de bu işin altında kalkamıyoruz. Trabzonspor 190 milyon.. 190 milyona gelir çıkmış, amortisman kur farkları faiz zararları 135 milyon.. Bu hale biz getirdik. Kulübümüz bu halde. Bu kulüp yaşayamaz. Peki bunu yaşadı…Trabzonspor her iddialı olduğu dönemde krizi yönetemeyerek büyük bedelle ödedi. Dün FİFA’daydık. Yedirmeyeceksin. Zamanında yakalama şansın varsa, alacaksın şampiyonluğu.. Büyüksen kaybetmeyeceksin.

1461 AKHİSAR, ALTYAPISI OLDU… 
1461, 2008-9’da 1461 kulübe katıldı. Faizsiz 48 trilyon… Trabzonspor 1461 projesine 48 trilyon… Ben şu soruyu soruyorum. 1461 Trabzonspor’a ve Türkiye’ye hangi oyuncuları kattı. Bareelona’da, Real Madrid’te yarışma değildir. Oyuncu yetiştirme. Altyapı takımları oyuncu yetiştirme yeridir. Gidipte Galatasaray’ı yenme yeri değildir. 1461 Akhisar’ın alt yapısı oldu. Bizim yarışma diye yere ihtiyacımız yok. Biz Türkiye’de 17-21 yaşlarına kadar Türkiye’de ki en iyi gençleri, 4-5 6 tanesini Trabzonspor’a alalım. Bunları geleceği parlak olanları da tespit edelim yetiştirmeye devam edelim. Türkiye’de Trabzonspor’un alt yapı sorunu yok, Türkiye altyapı sorunu var. Trabzonspor’un altyapı takımları bölgesel olabilir mi? Türkiye çapında olmalı…

ŞİKE KONUSU KAPANMIŞTIR... FİFA’YA NEDEN GİDİLDİ… 
Dün FİFA’daydım.. Şike var mıdır yok mudur konusu şuan CAS’daki konumuz bu değildir. FİFA’ya da bunun için gitmiyoruz. Şike konusu kapanmıştır. CAS ve UEFA Şike yapıldığını tespit etti ve artık bu konu kapandı. CAS’a ne için gittik? Bunun için gitmedik. Biz UEFA’nın ve CAS’ın şike vardır diye tescillediği o sezonla ilgili TFF’nin Fenerbahçe’ye yaptırım uygulamaması nedeniyle yaptırım uygulasın diye gittik. O da yetkim yok dedi… Ama kamuoyunda Trabzonspor’a bir cevap daha.. Cevap mevap yok. CAS’tan da bu karar çıktıktan sonra CAS’ı FİFA’ya götürmüyoruz öyle bir yetkimiz yok. Götürdüğümüz şey Türkiye'de şike var mı yok mu değil. Türk Futbol Federasyonuna müdahale et madem UEFA ve CAS Türkiye’de şike var dedi, müdahale et… Onun için ben bütün Trabzonspor camiasından ve bu ikisinin doğru şekilde algılanması gerektiğini düşünüyorum. Şu anki mücadele TFF’ye müdahale et mücadelesidir…