Futbol dünyasının ünlü isimlerinden ekonomist Prof Dr Deniz Gökçek, Beşiktaş’ın borsada hisseleri ile ilgili el değiştirmedeki yönteminin bir benzerini ufak çaplı operasyonla Trabzonspor’un da yapacağını belirterek “Bu da Trabzonspor’un UEFA nezlinde sorgulanması demektir” dedi.

Beşiktaş’ın hissi satışında yaptığı hataların bir benzeri için Trabzonspor’un da aynı  hamle yaptığına dikkat çeken Gökçe, bu sabah Haber Türk’de katıldığı programda “bu tür hisse değişimlerini UEFA hiç sevmiyor. Kabul de etmiyor. Beşiktaş örneği Trabzonspor’a ders olmalı” dedi.

BEŞİKTAŞ ÖRNEĞİ NE…?

Beşiktaş kulübü bir açıklama yaparak UEFA ile ilgili sıkıntılarını şöyle kamuoyuna açıklamıştı…

UEFA tarafından yapılan bildirim üzerine; 01/05/2012 tarihi itibariyle UEFA Kontrol ve Disiplin Komitesi nezdinde Şirketimizin mali konularla ilgili görüşüne başvurulacaktır."

Başkan Fikret Orman da bugün Nevzat Demir Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında bu konudaki sorulara özetle şu yanıtı verdi:

1 Mayıs'ta UEFA ile mahkemiz var. Duruşmanın sebebi geçmiş yıllardan bu yana Beşiktaş'ın borçlarını zamanında ödeyememesi bu durumun süreklilik kazanması. UEFA'nın bu durum ile ilgili bir rahatsızlığı var. Ben başkan olarak kulübümü temsil etmek için bizzat gideceğim. Haklarımızı savunmak için orada bulunacağım. UEFA'nın geçmiş yıllarda mali konularda kendilerini yanılttığımızı iddia etmesi mahkeme konularından biri"

Erdoğan: "1 yıl men cezası"

Beşiktaş Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Levent Erdoğan, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği'nin (UEFA), Beşiktaş Kulübü'nü UEFA
Kontrol ve Disiplin Komitesi'ne sevk etmesiyle ilgili olarak, "Savunmamızı yapacağız. İnşallah ceza vermekten vazgeçerler" dedi.

AA muhabirine konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Levent Erdoğan, "Daha önceki yönetimler döneminde futbolculara zamanında ödeme yapılmaması ve bunların alışkanlık haline getirilmesi iddiaları nedeniyle hazırlanan müfettiş raporları, UEFA Kontrol ve Disiplin Komitesi'ne verilmiş. Bunun üzerine UEFA bize, '
1 Mayıs'ta duruşmanız var. İddialar böyle. Gelin savunmanızı yapın. Aksi takdirde, 300 bin euro para cezası ve 1 yıl da UEFA müsabakalarına katılmama cezası alabilirsiniz' dedi. Biz de bunun üzerine savunmamızı yapacağız" şeklinde konuştu.

-"Biz bu aksaklıkları düzeltmek için göreve geldik"-

UEFA'ya, yapılan yanlışlıkların kendi yönetimleri döneminde yapılmadığını anlatacaklarını kaydeden Levent Erdoğan, "Duruşmada, 'Bu bizim yönetimimiz zamanında değildir. Böyle bir ceza vermeniz durumunda
Beşiktaş Kulübü ve yönetimimiz mağdur olacaktır. Bu işleri düzeltmek için göreve talip olan yönetimimiz bundan sonra bu tür hadiselere sebebiyet vermeyecektir. Bu bakımdan böyle bir cezanın verilmemesini talep ediyoruz. Hakkaniyete uygun olan budur' diyerek savunmamızı yapacağız" ifadesini kullandı.

-"İnşallah ceza vermekten vazgeçerler"-

Duruşma sonunda kendilerine ceza da verilebileceğini belirten Levent Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı:

"İnanıyorum ki savunmamızı iyi niyetle değerlendirirler ve inşallah ceza vermekten vazgeçerler. Ancak ceza da verebilirler. Şayet ceza verirlerse UEFA Tahkim Kurulu'na, buradan da bir netice çıkmazsa Uluslararası
Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) itiraz etme haklarımız var."

İddialar

UEFA'nın
Beşiktaş'ın mali kayıtlarını bir müfettiş vasıtasıyla incelettiği ve bu müfettişin verdiği rapor üzerine UEFA'nın Beşiktaş'tan savunma talep ettiği belirtiliyor.

UEFA gönderdiği gerekçeli metinde
1 Mayıs'ta Nyon'da disiplin soruşturmasının ilk yargılamasının yapılacağı açıklandı.

UEFA verdiği açıklamada
Beşiktaş'ı 3 yıl Avrupa'ya gitmemek ile tehdit ediyor ve Beşiktaş'a Avrupa ligi için verdiği 8 milyon euro parayı da geri istiyor.

İncelemelerde
Beşiktaş'ın futbolcu bonservis ücretlerini ödemediği ve yanıltıcı beyanlarda bulunarak Avrupa kupaları için lisans aldığı öne sürüldü.
Bu gelişmeler üzerine Fikret Orman yönetimi dün olağanüstü toplanarak çözüm arayışına başlarken, Yıldırım Demirören'in "
Beşiktaş UEFA'ya gitmese de olur" söyleminin arkasındaki sır perdesi de aralanmaya başladı.

Rapordan başlıklar

Sabah gazetesi rapordan detayları yayınladı:

-
Beşiktaş'ın hesaplarını hem kulüp hem de TFF binasında 19-20 Aralık 2011 tarihinde inceleyen PricewaterhouseCoopers (PwC) Şirketi'nin müfettişinin UEFA'ya gönderdiği zehir zemberek rapordan öne çıkan başlıklar...

-
Beşiktaş'ın 30 Eylül 2011'deki durumuyla ilgili olarak iletilen bilgilerde Zapotocny'nin transferi kapsamındaki 1 milyon 500 bin Euro ödeme Transfer Tablosu'nda doğru şekilde belirtilmemiştir.

- Yapılan denetimde
Beşiktaş'ın borçlu olduğu kulübe 20 Ekim 2011'de 18 Temmuz 2011 tarihli Spor Hakemlik Mahkemesi tarafından alınan karar sonucu ödeme yaptığı ortaya konmuştur.

-
Beşiktaş, 30 Eylül 2011 tarihinde Ricardo Quaresma, Matteo Ferrari, Fatih Tekke ve Hugo Almeida'nın transferiyle ilgili aleyhine açılan tazminat davalarına FIFA nezdinde itiraz ettiğini bildirmiştir. Ancak denetlemedeki araştırma itiraz edilmediğini göstermiştir.

-
Beşiktaş tazminatları zamanında ödemeyerek bir tür kredi elde etme pratiği benimseyerek haksız avantaj sağlamaktadır.

-
Beşiktaş 2011-2012 sezonu için yanıltıcı bilgiler vererek, haksız bir şekilde lisans almıştır…”