DIŞİŞLERİ Bakanlığı, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un 15 Ağustos tarihinde dini bir ayinde 'Pontus soykırımı tanınana ve faillerinin ardılı olan Türkiye samimi bir özür dileyene kadar Yunan halkının mücadeleye devam edeceği' yönendeki sözlerine ilişkin olarak ifadelerin iyi niyet ve devlet adamı sorumluluğundan uzak bir demagoji olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama şöyle; "Cumhurbaşkanı Pavlopulos'un 'Pontus soykırımı tanınana ve faillerinin ardılı olan Türkiye samimi bir özür dileyene kadar Yunan halkının mücadeleye devam edeceği' yönündeki ifadeleri iyi niyet ve devlet adamı sorumluluğundan uzak bir demagojidir. Pavlopulos'un, Trabzon'daki Sümela Manastırı'nın zorunlu tadilat çalışmaları nedeniyle geçici olarak kapalı olmasını çarpıtan ifadeleri de gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

Tarihi ve hukuki bakımdan hiçbir tutarlılığı olmayan Pontus iddialarını gündemde tutmaya çalışan ve bunu siyasete karıştırmada hiç bir sakınca görmeyen Yunan yetkili ve taraflara, kendi ülkelerinin kuruluşundan itibaren tüm azınlıklara asimilasyon ve insanlık dışı uygulamalarını hatırlatmak isteriz.

Yunanistan'daki fanatik unsurların Türkiye'ye ve Türk halkına yönelik dini ve etnik temelli nefretini körükleyen sözkonusu açıklamalar, dostluk ve komşuluk ilişkilerinin ruhuna aykırıdır ve iki ülke arasında işbirliğinin gelişmesine yardımcı olmamaktadır."