Günümüzde evlenme yaşının arttığını, bunun da kısırlığa neden olduğunu kaydeden Sanisoğlu, “Günümüzde evlenme yaşı arttığı için ve evlenen çiftler çocuk yapmayı erteledikleri için kısırlık daha sık görülmektedir. Ayrıca enfeksiyonların artması tüplerde tıkanıklığa neden olarak kısırlığa yol açar” dedi.
Kadının yaşı ilerledikçe gebelik şansının azaldığına dikkat çeken Dr. Sanisoğlu, “Yaş ilerledikçe düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilene dek geçen süre uzar. 25 yaşındaki bir kadın genellikle 2-3 ay içinde gebe kalırken, 35 yaşın üzerindeki normal kadınlarda bu süre 6 aydan uzun sürebilir. Erkeklerde de yaş ilerleyince üreme sağlığı kısmen bozulur. Erkeklerde de 60 yaş üzerinde sperm sayı ve kalitesinde azalma görülebilir. Ancak kadınlardan farklı olarak erkekler yaşamlarının tümü boyunca üretken, yani 'fertil'dirler. Kısırlığın sık görülen nedenleri ise çiftlerde kısırlık erkek, kadın veya her ikisindeki problemlere bağlı olabilir. Kısır çiftlerde problem yüzde 40 erkekte, yüzde 40 kadında ve yüzde 20 ise her ikisinde beraberdir. Günümüzde evlenme yaşı arttığı için ve evlenen çiftler çocuk yapmayı erteledikleri için kısırlık daha sık görülmektedir. Ayrıca enfeksiyonların artması tüplerde tıkanıklığa neden olarak kısırlığa yol açar. Ayrıca stres kısırlığa neden olabilmektedir. Stres genelde kısırlığın sonucudur. Fakat çok ağır stres yumurtlamada problemlere ve cinsel ilişki sıklığının azalmasına da neden olur” diye konuştu.

İNFERTİLİTE TEDAVİSİ GÖREN ÇİFTLERİN GEBE KALMA ŞANSI NEDİR?
Çiftin kısırlık probleminin derecesinin önemli olduğunu ifade eden Dr. Sanisoğlu, “Bu çiftin kısırlık problemine ve probleminin derecesine bağlıdır. Bazı nedenler çok kolay tedavi edilirken, diğerlerinde gelişmiş tekniklerin kullanılması ve zaman gerekebilir. İnfertilite tedavileri maddi ve manevi sabır. Doğum kontrol hapları kısırlık yapmaz. Ancak bu hapları kullanmayı bıraktıktan sonra gebeliğin gerçekleşebilmesi için birkaç ay geçebilir. Özellikle ileri yaş kadınlarda bu durum daha belirgin olup bu etki geçicidir” dedi.
Sağlıklı çiftlerin her ay gebe kalma şansı bulunduğuna dikkat çeken Dr. Sanisoğlu, “Sağlıklı çiftlerin her ay gebe kalma şansı yüzde 20'dir. Çiftlerin yarısından çoğu 6 ay içinde gebelik elde eder. Eğer herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamadan 12 aydır düzenli cinsel ilişkide bulunmanıza rağmen gebelik elde edemiyorsanız, bir an önce doktora başvurmanız gerekir” diye konuştu.

BU KADAR UZUN SÜRE BEKLEMEMESİ GEREKEN ÇİFTLER VAR MI?
Çiftlerin şüphelendikleri problemde hemen doktora başvurması gerektiğini kaydeden Dr. Sanisoğlu, “Eğer çiftler herhangi bir problemden şüpheleniyorsa, örneğin kadın eşin adetleri çok düzensiz veya yoksa, enfeksiyon öyküsü veya adet kanamaları ve ilişki sırasında şiddetli ağrı yakınması varsa, erkek eşte ise inmemiş testis, testislerden geçirilmiş operasyon veya testislerde yaralanma öyküsü varsa doktora hemen başvurmak gerekir. Çocuk sahibi olamamada problem kadında, erkekte veya her iki eşte de birden olabileceği için özellikle ilk vizite çiftlerin birlikte gelmeleri önerilir” ifadelerini kullandı.

TÜP BEBEK İŞLEMİNİZDEKİ BAŞARIYI ARTTIRMAK İÇİN DİKKAT EDİLECEKLER
Tüp bebek işlemindeki başarıyı artırmak için öncelikli olarak sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğinin altını çizen Dr. Sanisoğlu, “Birçok çalışma sigara içmenin hamilelik oranlarını azalttığını düşündürmektedir. Eğer tamamen bırakamıyorsanız, özellikle embriyo transferinden sonraki dönemde sigara sayısını azaltmanız bile olumlu bir etki yapacaktır. Tüp bebek tedavisinde erkekler ve kadınlar yumurta toplama işleminden (OPU) önce günde iki kadehten fazla alkol almamalıdır. Embriyo transferinden (ET) sonra kadın partner tüm alkollü içeceklerden kaçınmalıdır” diye konuştu.
Sıcak banyo ve saunaya girilmemesine işaret eden Dr. Sanisoğlu, “Yüksek sıcaklığın, sperm hareketliliği (motilitesi) ve rahimdeki embriyo üzerine olumsuz etkide bulunduğu gösterilmiştir. Erkekler, yumurta toplama işleminden en az 90 gün öncesinden itibaren; kadınlar da embriyo transferinden sonra yüksek sıcaklıktan uzak durmalıdırlar” dedi.

TÜP BEBEK NEDİR? KİMLERE UYGULANIR?
Tüp bebek yönteminin kimlere uygulanacağı konusunda da bilgi veren Dr. Sanisoğlu, “Tüp bebek veya IVF denince kadından alınan yumurtalarla, erkekten alınan spermlerin dışarıda laboratuvar ortamında birleştirilmesi ve döllenme gerçekleştikten bir süre sonra anne rahmine yerleştirilmesi anlatılmaktadır. Tüp bebek merkezimizde başarı ile uygulanmakta olup dünya standartlarında hizmet verilmektedir. İnfertilite (Kısırlık) ne demektir sorusuna basit olarak kısırlık bir yıl süresince çiftin korunmadan ve normal ilişkiye rağmen gebeliğin elde edilemediği durumdur. Kısırlık kelimesi 'infertilite', kısır 'infertil', gebe kalabilme 'fertilite', gebe kalabilir 'fertil', gebeliğin başlangıcı olan döllenme olayı ise 'fertilizasyon' ile eş anlamlıdır” şeklinde konuştu.