Hasan Tüncel - 61saat Haber Merkezi

Geçtiğimiz yıl Guetamala’da düzenlenen Dünya Liseler Arası Futbol Şampiyonasında finalde Brezilya’yı 3-0’lık skor ile mağlup ederek 'Dünya Şampiyonu' olan Erdoğdu Anadolu Lisesi öğrencileri şok yaşıyor... 
Trabzonspor alt yapısında da oynayan öğrenciler şimdi bir tercih ile karşı karşıya.. 
Ya Trabzonspor alt yapısından ayrılarak farklı bir ilde üniversiteye gidecek ya da Trabzonspor alt yapısında oynamaya devam edip öğrenim hayatlarını bitirecek.

Türkiye'de bir çok üniversite milli olmuş sporcuları üniversiteye kontenjansız ve sınavsız alırken KTÜ'nun bu noktada kontenjanı yetersiz tutması ise dikkat çekici bulundu. 

Guetamala’da Dünya Şampiyonu olup Cumhurbaşkanı ve Başbakan dahil bir çok kesimden tebrik mesajları alan Trabzonlu sporcuların KTÜ’nün “milli sporcu” kontenjanına takılması ise tepki çekiyor. 

B Milli Sporcu kategorisinde ki gençleriin ülkedeki bir çok üniversite kapılarını açarken  KTÜ'nün ise kapılarını kapalı tutması bir hayli ilginç bulundu. 
Konu ile ilgili 61saat.com’a konuşan Türkiye Okul Federasyonu Başkanı Ayhan Pala “ KTÜ’nün böyle bir kararı var. Bunu Kamuoyu değerlendirmeli. Bu çocuklar derece yaptı, Dünya Şampiyonu oldular. Trabzon’da öğrenim görmeye hakları var” şeklinde konuştu.

Öte yandan KTÜ’ye bir tepki de Dünya Şampiyonu Olan Erdoğdu Anadolu Lisesi oyuncularının velilerinden geldi
. 61saat.com’a konuşan veliler“ Bu çocukları Türkiye’den bütün üniversiteler sınavsız alıyor gel gör ki Karadeniz Teknik Üniversitesi’ni milli sporcu olmak ilgilendirmiyor. Bu çocuklar Trabzon’u temsil edip Dünya Şampiyonu oldu. Trabzon’da okumak en büyük hakları değil mi. Trabzon’dan ayrılınca bu çocukların kariyerleri biter. Ben bu olayı ihanet olarak nitelendiriyorum ve kamuoyunun vicdanına bırakıyorum” şeklinde konuştu.

KTÜ AÇIKLAMA YAPTI
Karadeniz Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi Spor ve Meslek Yüksek Okulu müdürü Prof. Dr. Arslan Kalkavan, okulda son iki yıldır merkezi yerleşme ile öğrenci aldıklarını ifade ederken bu yıl bunun değiştiğini kaydetti. Bu yıl özel yetenek sınavı ile öğrenci aldıklarının kaydeden Arslan, normal öğrenciler için puanın 200 milli sporcular için ise 170'e indirdiklerini kaydetti.  Fakülteye girme sınırının 170 olduğunu ifade eden Arslan, ". Buna rağmen biz 170'e indirdik. 140 puan ile eleniyor. Biz birinci kademede bu yörenin çocukları girsin diye 170'e indirdik. Bir de bunun yanında milli futbolcu basketbolcu okullar arası dünya şampiyonasında dereceye girenlere ayrıca 100 puan verdik. Türkiye'de hiç bir üniversitenin bu şartlarda alacağını sanmıyorum" dedi.

Milli sporcuların sınavsız giriş hakkını da anlatan Kalkavan, "Milli sporcuların sınavsız giriş yapmasını hiç bir üniversite sağlamıyor. Sporcular YÖK'e müracaat ediyor. Buna göre sıralamaya giriyorlar. Onlar yaptıkları müracaat ve tercihlerine göre yerleştiriliyor" dedi.

Erdoğdu Anadolu Lisesi öğrencilerinin KTÜ'nın sınavını kazanmasa dahi YÖK'ye başvurabileceğini hatırlatan Arslan, "Öğrenciler bizim sınavımızı kazanmasa da dahi YÖK'ye başvurabilirler. Orada sıralamaya  giriyorlar. Sıralamada birinci tercihi olmasa da ikinci tercihine göre yerleştirme yapılabilir" dedi.