Türk tarafı oldukça karamsar... “UEFA galiba gevşedi” düşüncesi tepetaklak olmuş durumda. “Eyvah... Biz bu adamları değiştiremeyeceğiz galiba...” Şu sıralar hakim olan yeni duygu bu.


* UEFA kendisi açısından değişen bir şey olmadığını gösteriyor.

* Şikede sıfır tolerans sözcüğünü her fırsatta dile getiriyorlar. * Bizim prensiplerimiz var... En çok kullandıkları sözcük bu.

* Taviz vermemiz kesinlikle mümkün değil, diyorlar.

GENEL Kurulu’nu İstanbul’da gerçekleştiren UEFA şike konusunda Türkiye’ye karşı nasıl bir tavır takınacak? Türkiye bu sorunun yanıtına kilitlendi. Önce öğle saatlerinde UEFA Genel Sekreteri Gianni İnfantino’nun basın toplantısına kulak verdik. İnfantino’nun ağzından çıkan her kelimeye herkes farklı anlamlar yükledi. Kimileri, “Bakın federasyonun kararına saygılı olacaklar, bitti bu iş” dedi. Kimileri de, “Bir an önce karar alın diyorlar. Yandık biz” diye düşündü. Ama en çarpıcı bilgi, yine basın toplantısından çıktı: * UEFA, Türkiye’ye söz verdiği 2020 Avrupa Şampiyonası‘nın ev sahipliği için açıklama yapmaktan vazgeçti.

***

Bunun anlamı aslında açıktı:

* UEFA Türkiye’ye zeytin dalı uzatmıyordu. Peki sırada ne vardı. İsterseniz gelin hep birlikte UEFA’nın dün akşam ki yemeğine gidelim. Ve o yemeğe hakim olan havayı ve konuşulanları birlikte okuyalım.

***

Rahmi Koç Müzesi.. Türk ve Dünya futbolunun 1 numaralı isimleri aynı masada. FİFA Başkanı Sepp Blatter, UEFA Başkanı Michel Platini ve eşi, UEFA Birinci Başkanvekili Şenes Erzik ve eşi, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve eşi, UEFA 4. Başkanvekili Yunanlı Marios N. Lafkoridis ve eşi. UEFA delegasyonu Rahmi Koç Müzesi’ni ve oranın ambiansını çok seviyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan UEFA Sağlık Kongresi’nden bu yana bu mekanı unutmadılar. Ve yönetim kurulu toplantısından hemen sonra akşam yemeği için bir araya geldiler. Ev sahibi konumundaki Şenes Erzik birkaç günden bu yana griple mücadele ediyor. Yorgunluğu yüzüne yansımış.

***

Diğer masalarda da Türkiye Futbol Federasyonu yöneticilerinin ev sahipliği yaptığı konuklar var. Ama doğrusu yüzler çok fazla gülmüyor. Şenes Bey’in yorgunluğuna ‘Türk tarafı’nın karamsarlığı eklenmiş. Genel Kurul öncesi herkese hakim olan, “UEFA galiba gevşedi” düşüncesi tepetaklak olmuş. ? Eyvah... Biz bu adamları değiştiremeyeceğiz galiba... Artık hakim olan duygu bu.

***

Peki Türk tarafı neden böyle düşünüyor: Onu da açıklayalım:


* UEFA kendisi açısından değişen bir şey olmadığını gösteriyor.

* SIFIR tolerans sözcüğünü her fırsatta dile getiriyorlar.


* Bizim prensiplerimiz var... En çok kullandıkları sözcük bu.

* Taviz vermemiz mümkün değil, diyorlar.

***

Ya Platini... O bu konuda konuşmaktan kaçınıyor. Kendisine yöneltilen sorulara gülümseyerek yanıt veriyor. Ve Genel Sekreter Gianni İnfantino’yu gösteriyor: * Gianni, bugünkü basın toplantısında her şeyi söyledi. Gianni’ye dönenler de aynı gülümsemeyle ve yanıtla karşılanıyor: - Ben gerekli mesajı verdim.

Michel Platini o görüşmede niye kravat takmadı?

* YEMEKTE, Platini ile geçtiğimiz günlerde yapılan görüşme de gündeme geliyor. Ve görüşmedeki küçük bir ayrıntı da. Bakmayın siz küçük bir ayrıntı dediğime.. Lafın gelişi. UEFA Başkanı’nın o toplantıya ‘kravatsız’ katıldığı konuşuluyor yemekte. Mesaj verir gibi... Doğru mu? Bilmiyorum. Ben sadece konuşulanları aktarıyorum. Üstelik o görüşmede, UEFA’nın şike konusunda hiçbir tolerans göstermeyeceği de nazikce ifade ediliyor Türk tarafına.

Şampiyonaya aday çıkmazsa 2020 zaten sizin olacak

* 2020 Avrupa Şampiyonası’nın ev sahipliği de gündeme geliyor. UEFA yetkilileri bu konuda da çok net. * Hiç aday çıkmazsa, Türkiye tek başına aday olursa elbette alır ev sahipliğini. Tek başına aday olunca sanki başka bir alternatif varmış gibi...