Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan yeni vergi düzenlemesi, Türkiye'yi futbolcular aç 'vergi cenneti' olmaktan çıkaracak. Gelir vergisi mevzuatında yapılacak değişiklikle, futbolcuların ödediği yüzde 15'lik stopaj vergisi yüzde 35'e çıkarılacak.

BU artış Türk futbolundaki dengeleri alt üst edecek nitelikte. Bunun sebebi ise futbolcuların vergilerini kulüplerimizin ödüyor olması. Türkiye'de kulüpler, kadrolarında bulundurdukları futbolcuların transfer ücretleri, maç başı ücretleri ve maç primlerinin yüzde 15'ini vergi olarak ödüyor. Bu oranın yüzde 35 çıkması, kulüplerin vergi yükünü 2 kattan fazla artıracak. Örneğin, yılda toplam 1 milyon euro kazanan futbolcunun vergisi 150 bin eurodan 350 bin euroya çıkacak.

35 MİLYON EURO
TÜRKİYE'nin en pahalı futbolcularını kadrolarında barındıran büyük kulüpler üzerinden gidecek olursak... G.Saray'ın yıllık 2.9 milyon euro garanti para alan Hamit Altıntop için ödeyeceği vergi, 435 bin eurodan 1 milyon 15 bin euroya çıktı. Yılda 2.7 milyon euro üzerinden anlaşma yapılan Dirk Kuyt için F.Bahçe'nin ödeyeceği yıllık vergi, 375 bin eurodan 875 bin euroya yükseldi. Beşiktaş'ın yılda 3.75 milyon euro kazanan Ricardo Quaresma için ödediği yıllık vergi de 562 bin eurodan 1 milyon 312 bin euroya çıktı. Üstelik bu rakamlara, maç başı ücretler ve primler dahil değil.

TRABZONSPOR'DA ETKİLENECEK
Bu durum elbetteki Trabzonspor'u da etkileyecek. Trabzonspor'da vergi artışından en çok nasibini alacak kulüpler arasına girmiş olacak. Bu noktada artık akıllı transferler yapmak zorunda kalacak olan Trabzonspor yabancı transferinde de geçmişte yaptığı hataları tekrarlarsa bedeli bir hayli ağır olacak. Çünkü kulübede oturup garanti para alan futbolcu için artık daha yüklü miktarlarda vergi ödeyecek.