Trabzonspor başkan adaylarından Muharrem Usta, yaklaşan seçimli olağan genel kurul öncesi A Spor'da 'İkiye Bir' programına katıldı. Fotomaç Genel Yayın Yönetmeni Zeki Uzundurukan ile Ender Bilgin'in sorularını yanıtlayan Usta, Trabzonspor'un son yıllarda içerisinde bulunduğu sıkıntılara herkes gibi kendilerinin de üzüldüğünü belirtti.

Usta, "Trabzonspor bizim gençliğimizin olduğu yıllarda seri şampiyonluklar yaşamıştı. O bir kere kanınızın içine girdiğinde ondan sonra bir daha vazgeçemezsiniz. Trabzonspor'un içerisinde bulunduğu son yıllardaki sıkıntılar bizi de üzdüğü için artık yönetimine de soyunmamız gerektiğini sürekli konuştuk. Derken bir önceki dönem bu sürece girmiş olduk. Bir önceki seçimde çok küçük bir oyla kaybetmiştik. 35 oy daha bizim tarafımızda olsa biz başkan olacaktık. Bu bize şunu gösteriyor; aslında seçileninin de kaybedenin de hep birlikte kazandığı bir seçimdi. O dönem az farkla kaybedenin çok üzüleceği düşünülebilirdi ama biz o seçime kazanalım ya da kaybedelim diye girmedik, Trabzonspor için girmiştik" dedi. 

Stada 40 bin kişi gelir 
Usta, bir önceki seçimi kaybetmesine rağmen ağır şekilde zarar verici eleştirilerde bulunmadığını ifade ederek, "O dönem ben kaybetmeme rağmen mevcut başkan ile ne yapabileceğimizi konuştuğumuzda basketbol takımına katkı sağlamaya çalıştım. Bugüne kadar 'Trabzonspor'dur esas olan' diyerek hiç kırıcı olmadan her türlü girişimde bulunmaya çalıştım. Geçen yıl basketbol takımı ile oynadığımız Avrupa finalinde ben şunu gördüm; Trabzonspor camiası çok parçalanıyor ama başarı olunca salona 10 bin kişi gelebiliyor. O finali kaybedince adeta yıkılmıştım. Etrafıma baktığımda 100 kişiyi gördüm, yarısı ağlıyordu. O gün parçalanmış denilen camia oradaydı. Buradan gördük ki, başarı varsa parçalanma olmaz. O an bizim misyonumuz sertleşmiş oldu ve dedik ki 10 bin kişi Hayri Gür'de varsa 40 bin kişi Akyazı'da olmalı. O büyük kitlenin kenetlendiğini gördüğümüzde arkadaşlarımızla beraber hiçbir şeyi yarıda bırakmamız takımı muhteşem günlerine döndürmemiz gerektiğine karar verdik" diye konuştu. 

'Kötü edebiyatı' yapmam 
Usta, Trabzonspor'un bir dünya kulübü olduğunu da vurgulayarak, "Trabzonspor'umuzun içinde bulunduğu durum üzüntü verici ama ben bunun üzerine hiçbir zaman kötü bir edebiyat yapmak istemiyorum. Kulübümüzün devasa ekonomik sorunu var. İkinci sorun ise sportif başarısızlık. Üçüncü sorun da itibar. Üç büyük soruna mutlak manada çözüm üretilmesi gerekiyor. Bana sorsalar bu üçünün içerisinde en önemlisi itibar sorunudur. 50 yıllık tarihimizde oluşturduğumuz o büyük markanın bugün içine düştüğü durumu ben içime sindiremiyorum. O yüzden 'önce itibar' diyoruz. Bazıları 'önce ekonomik sorun' diyor. Kulübe öyle bir yönetim lazım ki üçünü birden yukarıya taşımalı. Trabzonspor bir dünya kulübü. Şampiyonluklarıyla dünya kulübü oldu. Böyle bir dünya kulübünü elimizin içerisine aldık sünger gibi sıktık, sıktık, küçülttük. Böyle bir şey şimdi eski günlerine döner mi diyorlar? Döner, kesinlikle döner. Yeter ki delegelerimiz önce Trabzonspor'u düşünsünler" dedi. 

Sünger gibi sıktılar 
Trabzonspor'un yavaş yavaş yoğun bakıma sokulduğunu da ifade eden Usta, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Şimdi milyonlar, yoğun bakım kapısında üzüntülü, dargın bir şekilde bekliyor. Biz, '50. yılda şampiyonluğa' vaadiyle yola çıktık. 50. yılda iki sezonumuz var. Beşiktaş 100. yılının ilk bölümünde Galatasaray ise ikinci bölümünde şampiyon oldu. Biz de bu iki yıl içerisinde şampiyonluk hedefimize ulaşmak istiyoruz. Sıkılmış bir sünger gibi olan Trabzonspor bu işi başaramaz diye düşünmesinler. Çünkü o süngerin çerisine suyu doldurduğumuzda devasa bir şeye benzer. Önemli olan Trabzonspor'u bütün kolları ile çalışan bir ahtapot gibi canlandırmak. Ben diyorum ki çıkarın artık bayrakları Trabzonspor'u layık olduğu yerlere taşımak için geliyoruz." 

Futbolun başkentidir 
Futbolun başkentinin Trabzon olduğunu da belirten Usta, açıklamalarına şöyle devam etti: "Sadece sportif başarı ve ekonomik başarı tek başına itibari getirmez. Ama itibar bir markanın temsilidir. Ben Trabzon şehrine futbolun başkenti diyorum. İstanbul'da bu kadar şampiyonluk var ama burada bu kadar şampiyonlukların olması normal. Anadolu'nun orta düzeydeki bir şehrinden bu kadar şampiyonluk çıkıyorsa teraziye koyarsak burada futbolun başkenti Trabzon'dur. Ağzımızdan çıkan her cümleyle, gençliğe verdiğimiz her mesajla, sporun aslında bir araç olduğu ve arkamızdaki neslin eğitilmesi gerektiği konusunda mesajlar vereceğiz." 

4 önemli projemiz var 
Kulübü ekonomik olarak kalkındıracak 4 önemli projeye sahip olduklarının da altını çizen Usta, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Akyazı Stadı'nın hem isim hakkı, hem de locaları ile ilgili projeler var. Trabzonspor'un isim hakkı ve localarının bedeli yeniden şekillenmeli ve gelir getirisi çok artırılmalı. Orayı 24 saat yaşayan bir yer haline getireceğiz. Orası Trabzonspor'a yılda 15 milyon TL gelir getirecek. Orada dünya devi bir takımla görülmemiş bir açılış yapacağız. Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'mizin de gelir getirici hale getirilmesi için projelerimizi yaptık. Ayrıca İstanbul Kartal'daki yerimizden kulübe 100 milyon dolarlık bir gelir getirici projeimiz var. Buranın büyük bir proje ile hayata getirilmesi lazım. HES projesini yıllardır duyarız ama hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu 4 projenin 4 ay içerisinde sonuçlandırılması gerekiyor. Biz yapacağız."

Kaliteden taviz vermeyiz 
TS Club'larda kaliteli ürün satışı yapacaklarını da vurgulayan Usta, "Trabzonspor büyük kulüp ve büyük kulüpler kaliteden taviz vermezler. Biz her alanda kaliteye yolculuk diye bir adım başlatacağız. Kaliteli dediğimizde o zaman aklımıza şu gelecek; eğer bir ürünü satıyorsak rakiplerimizden daha iyi olmak zorundadır. Ben sattığımız her hangi bir ürünün rakiplerimizden daha kötü olmasını ve kalitesiz olmasını ben kabul etmem. Ben de çocuğumla TS Club'lara gittiğimde mutlu olamıyorum ki. Çünkü çeşit az, çoğu ürün yok. Bu sorunların acilen çözümlenmesi gerekiyor. Trabzonspor'un değerini bilirsek nereye mağaza açılacağını çok iyi biliriz. Hayatta başarının kuralı rekabettir. Kimle yarıştığınıza bakacaksınız ve ona göre bir konumlandırma yapacaksınız. Ürünlere bakıyorsunuz Trabzonspor kalitesini en alta koymuş. Trabzonspor Türkiye'deki en iyi AVM'lerde olmak istiyorsa önce itibarını en üste koymak zorunda. Trabzonspor'da başkanlık koltuğu çok önemlidir. Oradan sadece Trabzonspor'a mesaj verilmez oradan tüm Türkiye'ye de mesaj verilir. Biz eylemimizde de söylemimizde de her zaman en iyisi olmak üzere bu yola çıkıyoruz. Bunun dışında hiçbir şeye tahammül edemeyiz. Taraftarımızın çok olduğu yerlere TS Club'lar açacağız" ifadelerini kullandı.