Galatasaray'ın Belçika'da oynadığı hazırlık maçında çıkan olaylar takımlarımızın bir kez daha Avrupa'da hazırlık maçı oynama sıkıntısını gündeme getirdi.
Üstelik Galatasaray, gurbetçilerin Belçika'da çalışmaya başlamalarının 50. yıl dönümü için düzenlenen etkinlikler kapsamında sıradan bir hazırlık maçı için Belçika'ya gittiği bir günde taraftarları yüzünden yine taşkınlıklar ve çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kaldı.

Galatasaray'ın WS Bruxelles ile oynadığı maç sorunsuz ve gerilimsiz sürerken bir anda gurbetçi seyircilerin onlarca meşaleyi birden yakması ve sahaya atması maçın duraklamasına neden oldu. Bu olayın ardından oyundan çıkarken Burak Yılmaz'a küfür edilmesi ile başlayan gerginlik sarı kırmızılı ekibin hazırlık maçını kabusa çevirdi.

Başta Hollanda, Almanya ve Avusturya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi Türk takımlarının ülkelerinde hazırlık maçı yapmasını seyircilerin çıkardığı olay yüzünden riskli görüyor ve stadlarında hazırlık maçı oynanmasını istemiyor. Ülkelerin güvenlik birimleri Türk takımlarının hazırlık maçı yapmasına türlü zorluklar çıkarıyor. Bu konumda en tehlikeli iki takım olarak Galatasaray ve Fenerbahçe görülüyor. Beşiktaş ve Trabzonspor'a da zaman zaman zorluk çıkarılıyor.

Galatasaray son 2 yılda bu yüzden Almanya'da tek bir hazırlık maçı dahi organize edemedi. Bu yüzden kamp yeri olarak, Avusturya, Slovakya gibi ülkeler tercih edilmeye başlandı. Fenerbahçe'nin hazırlıklarını artık kendi tesisleri Topuk Yaylası'nda yapmasının altındaki nedenlerden biri de özellikle Almanya'daki hazırlık kamp ve maçlarında gurbetçi seyircilerin çıkardıkları olaylar yatıyor.

Galatasaray'ın geçen yıl Torino'da Juventus ile oynadığı Şampiyonlar Ligi maçında da gurbetçi seyirciler meşale yakmış ve İtalyan seyircilerin büyük tepkisini çekmişti. UEFA bu ve benzeri olaylar yüzünden Galatasaray'a para cezası vermişti. Ancak gelişmeler gösteriyor ki, kulüplerimizin gurbetçi seyirciler ile sıkıntısı uzun bir süre daha sürecek gibi. Birçok Avrupa ülkesinden gelen seyirciye karşı üstelik yurt dışında kulüplerin önlem alması pek mümkün gözükmüyor.