61SAAT SPOR SERVİSİ-Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte bugün Mehmet Ali Yılmaz Tesislerinde, gündemde ki konularla ilgili basın toplantısı düzenledi. Trabzonspor’da özellikle Sadri Şener’e açılan dava ve dava ile ilgili kendisi ve yönetim kurulu hakkında yapılan eleştirilere açıklık getiren Hacıosmanoğlu, “Yönetim olarak gerçekleri kamuoyuyla paylaşmak istedik. Seçileli bir yıl oldu. Yıllardan beri gelen söylemlere baktığımızda, menfaatler dönemini kapatacağımız, sorulması gereken tüm hesapları soracağımızı vadetmiştik. Bu vaatler sonrası başkan seçildik. Trabzonspor sevdalılarının bizi hangi nedenlerle seçtiğini herkes iyi biliyor. Bizi seçenler tarlasında çalışan, asgari ücretle çalışan, devlet memuru olan, Türkiye’nin her yerine yayılan ve hesapsız Trabzonsporlular’dır. Bunlara karşı sorumluluğumuz ağırdır. Bugün eleştirilenler kongreden önce de bizim anlayışımıza karşıydı. Karşı olanların oylarıyla başkan olmadık. Bu eleştirileri yadırgamıyorum bu nedenle. Hep hesapları oldu çünkü. Bizi seçenler ise hesapsız olanlar” dedi.

HESAP SORMA VAADİYLE GELDİK
Hacıosmanoğlu, “Göreve geldiğimizde bağımsız denetçilere kulübü denetletip buradan çıkan sonuçları da ilgili yerlere ileteceğimizi söylemiştik. Buradan bir çıkarımız yok. Kimseyle ortak bir noktamız ya da çatışmamız yok geçmişle ilgili. Burayı kollamak ve kollamak asli görevimizdir.
Şehirde sürekli konuşulan bir konu vardı. Kulübün sömürüldüğü konusunu biz de göreve geldiğimizde araştırdık. Bizden önce neler konuşulduğu arşivlerdedir. Biz somut bulgular üzerinden hareket ediyoruz. Somut bulgu olmadan kimseyi kamuoyu önüne koymayız. Sabit konuları adli makamların önüne koyduk. Değerlendirme onlara aittir. Var olan konuları yokmuş gibi göstermeye çalışmak yanlıştır” ifadelerini kullandı.

KOL KIRILIR YEN İÇİNDE KALIR
Kendi yönetimlerinin aykırı olarak tabir edildiğini kaydeden Hacıosmanoğlu, “Biz aykırı olarak tabir ediliyoruz. Bugüne kadar böyle bir harekette bulunulmamış. Ancak dediğim gibi bunu yapacağımızı göreve gelmeden önce söyledik. Bu yaptığımız inşallah bizden sonra geleceklere ve mevcut diğer kulüplere de örnek olur inşallah. Söylemimiz temiz ve ahlaklı Türk futbolu. Bununla mücadele ederken önce kapımızın önünü süpürmeliyiz. Başka amacımız yoktur.
Trabzonspor’da son haftalardaki bu olaylara tepki gösterenler hep aynı isimler. Bizi onlar başkan seçmedi. Bu isimler arasında ahlaklı olan arkadaşlarımız da var. Onları ayırarak konuşuyorum. Söylem şu: “Olabilir ancak yen kırılır içinde kalır” deniyor. Ben ve yönetim kurulu arkadaşlarım böyle bir anlayışta olamayız. Suç teşkil edecek bir husus varsa adli makamlar bunun cezasını verir. Sonucuna da hep birlikte katlanacağız. Kimseyi zan altında bırakmak gibi bir düşüncemiz yok” dedi.

ŞİKE SÜRECİNDE ÇAĞLAYAN’DAYDIK
Eski Başkan Sadri Şener’in yönetim kurulu üyelerinin dün Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında ki bazı iddialara da cevap veren Hacıosmanoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Dün eski Başkan Şener’in yönetim kurulu toplanarak sözcüsü Hasan Yener’in ağzından duyuru yapıldı. İbretle dinledik. Bu konuşmalar bana kamuoyunu aydınlatma adına zemin hazırladı. Başkanı itibarsızlaştırdığım, ve değerleri itibarsızlaştırdığım söylendi. Kendi başkanlarının itibarsızlaştığı dönemde kendi başkanı Hasan Yener’e bizi itibarsızlaştırıyorsunuz diye serzenişte bulunmuştur.
Şike sürecinde çağlayan adliyesinde olduklarını ve kendilerini yalnız bıraktığımız eleştirisi yapıldı. Şike sürecini 3 Temmuz’dan 2 ay önce biz başlattık. Hakkımızda da söylemlerimiz nedeniyle davalar açılmıştır. Şikenin her sürecinde vardık.

ŞENER DÖEMİNDE YAPILAN YABANCI TRANSFERLER
Hacıosmanoğlu, futbolcuların değerleri ile ilgili olarak ise, “Gönderdiğimiz oyuncuların yerine aldıklarımız arasındaki fark ortaya koyulup 13 milyon TL zarara uğrattığımız söylüyor. Gelen arkadaşlarımızın hepsi karşılığını vermiştir. Aykut Demir dışında kimseye bonservis bedeli ödemedik. Kendi dönemlerinde aldıkları futbolcuların ödenmiş bonservis bedellerine bakıldığında uğranılan zararı kamuoyu biliyor. Hatta bu konuda spekülasyonlar sürüyor. Adrian’a verilen 5 milyon Euro bugün geldiği kulübün değeridir. Alanzinho’yu 1 milyona Ankaraspor almazken biz 4 milyona aldık. Zokora’nın sözleşmesi 6 ay sonra bitiyordu, biz 4 milyon Euro para ödemişiz. Diğer tüm isimleri tek tek saymama gerek yok.
Henrique için bir parantez açmak durumundayım. 2 milyona alınması gereken futbolcunun 4 milyona alındığını ve nasıl dolambaçlı yollarla transferin gerçekleştiği malumdur” diye konuştu.

KULÜPTE KENDİ ÜZERİNE YAZILAN PARALAR
Kendilerine yapılan ithamların hataları örtme çabası olduğunu kaydeden Hacıosmanoğlu,  kulüp içerisinde kendi üzerine yazılan paraları ise, “Defalarca Mali İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcımız Abdi Serdar Üstünsalih arkadaşımızın açıklamalarına karşın yine benim adıma görünen borcu dile getirmeleri kasıtlıdır. Açığı olan insan bugün geçmişi sorgulamaz. Benim üzerime yazılan paralar Fatih Üner’den sıkışık olduğumuz dönemde benim şahsıma verdiği 3 milyon TL’yi Trabzonspor hesabına gönderdiği “İbrahim Hacıosmanoğlu adına emanettir” denilerek gönderilmiştir.
Kulübe para buluyoruz diye eleştirenler kulübün parasını peşkeş çekip yiyenleri savunmalarını kamuoyuna bırakıyorum” şeklinde açıkladı.  

EMEKLERİ ÇALANLARIN EKMEĞİNE YAĞ MI SÜRÜLÜYOR
Şener’e eleştirilerine devam eden Hacıosmanoğlu, “Emeğimizi çalanların ekmeğine yağ sürdüğümüz söyleniyor. Biz evimizin önünü temizliyoruz. Bunu nasıl kullanabilirler. Elimizden çalınan şampiyonlukta şike yapmadığımızın en büyük kanıtı kiralık olarak verdiğimiz Gabriç’in bize gol atmış ve bu maç sonucunda farkın kapanmasında önemli rol oynamıştır” dedi.


ŞENER’E AÇILAN DAVANIN KONUSU
Şener’in dava konusuna da açıklık getiren Hacıosmanoğlu, “Avukatlara yapılan sözleşmeler konusunda iki kez ödeme yapmak istemediklerini ve çeşitli yöntemler denediklerini açıklarken suçlarını ikrar ediyorlar. Bu paraların şike avukatlarına ödenen paralarla alakası yoktur. Yönetim kurulu kararı olmadan, tutanak ve Sadri Şener imzasıyla kulüp çalışanı üzerinden alınan paralardır. İş avansı olarak belirli kişilere verilen paralardır. Müfettişler bunu tespit etmiştir. Sadri Şener’in üzerine borç kaydedilmiştir ve bu paralar yapılan geriye dönük tarihli sözleşmelerle sıfırlanmıştır. Avukatlardan paraları geri aldıkları söyleniyor. Biz suç duyurusunu 7 ay önce yaptık. Bilirkişi raporu istendi. Bu rapor sonrasında iddianame hazırlanmıştır. Biz göreve geldikten sonra kulüp hisselerine haciz geldi. Borsaya açık bir şirketiz. Satılabilecek tüm hisseler satılmıştı. Tek bir hisse dahi satacak durumda değiliz. Bu hacizin gerçekleşmesi borsaya açık Trabzonspor’un iflası niteliğindeydi. Bu nedenle akşam 17.00’ye kadar kulüpte kalan haciz için kulübe gelenlere parayı ödedik ve bu işlemi yaptırmadık.
Biz belge olmadan hiçbir ismi mahkemeye vermeyeceğimizi ve bunun bize keyif değil, ıstırap vereceğini belirtmek isteriz” dedi.

SADRİ ŞENER’İ İŞLERİ BOZULDUĞU İÇİN BAĞIŞ YAPTI
Sadri Şener’in ilk başkanlık yaptığı dönemde kulübe yaptığı bağışla ilgili de konuşan Hacıosmanoğlu, “Sadri Şener’in kulübe yaptığı bağıştan bahsediliyor. Şener’in 1994’te işleri bozulmuş ve Allah kimsenin başına vermesin TMSF tüm mal varlığına el koyacaktı. 3 Milyon Dolara yakın bir paradır. Eğer bağışlamasaydı o paraya el koyulacaktı. Mecburi bir bağıştır. Buna rağmen teşekkür ediyoruz kendisine ancak bu para nasıl 61 milyon olmuştur anlamak mümkün değildir. Geçmişte tefeci olan ancak bugünlerde faktöring adıyla hizmet veren şirketlerinden yüzde 25 faizli krediler alınmıştır. Abdi Bey sağolsun kulübü tefecilerden kurtarmıştır. Faiz oranlarını da yarıya indirerek borcu yapılandırmıştır. Bu 3 milyon doları 61 milyon dolar olarak lanse edenler de o günkü alacaklarını faktöring cinsinden faizler uygulamışlar sanıyorum” diye konuştu

1461 TRABZON SATILACAK
1461 Trabzon’un küme düşürüldüğü için vicdan azabı çekip çekmediğinin sorulması üzerine ise Hacosmanoğlu, “1461 Trabzon için elbette üzülüyorum. Kimse düşmesini istemezdi. Önümüz de ki sene el birliği yapıp layık olduğu yere çıkarırız. Trabzonspor’un Trabzon’da pilot takıma ihtiyacı yok. Burada ki profesyonel takımların hepsi Trabzon’un pilot takımı. Taliplisi olursa 1461 Trabzon’u birine verip İstanbul ve Avrupa’da pilot takım uygulamalarına başlayacağız” dedi.

Tolunay’ın açtığı tazminat davası ile ilgili olarak ise, “Tolunay’la da konuştum. Abi kardeş sorunu halledeceğiz” dedi.

TEKNİK ADAM NE ZAMAN AÇIKLANACAK
“Teknik Direktörlük konusunda açıklama ne zaman yapılacak” sorusuna ise ve yapılan transferlerin yeni teknik adamın bilgisi dahilinde yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Hacıosmanoğlu, “          Teknik Direktörümüz nettir. Kendi durumundan dolayı açıklama yapamıyoruz. Zamanı gelince açıklayacağız.

TRANSFERLERİ KİM YAPIYOR
Transferler teknik heyetin bilgisi dahilinde yapılıyor. Genç oyuncuların da katkısı olacağına inanıyoruz. Tecrübeli isimler de gerek. Alternatif oyuncular, oynayanlar kadar değerli olmalı. Özer’i alırken eleştirildik. Sahaya çıktığında herkesi eleştirildi. Satış opsiyonlu 1,5 yıllık kiraladık. Bonservisini tümüyle almak istiyoruz. ” dedi.

NURİ ALBAYRAK YÖNETİMİNİN RÖVANŞI MI?
“Nuri Albayrak yönetimi ibra edilmemişti. Siz de o yönetimdeydiniz. Bugünkü hamle rövanş mı?” sorusuna Hacıosmanoğlu, “ Daha önce ibrayla ilgili bunun ayıp olduğunu söylemiştim Mali Genel Kurul’da. Konuşma da yapmıştım ve ibra için el de kaldırmıştım. Ama bugün somut konular var ortada. Bunları adli mercilere iletmek durumundayız” dedi.

OLCAN ADIN İMZALAYACAK MI?
Olcan adın ile ilgili aralarında ne konuştuklarını da açıklayan Hacıosmanoğlu, “ Olcan konusunda kendisiyle konuştum dün. Şampiyonluğa oynayacak bir kadro oluşturuyoruz dedik. Onun da olmasını istedik. Maddi manevi beklentilerini karşılayabiliriz dedik. Sözleşmesini uzatma teklifinde bulunduk. Ailevi nedenlerden dolayı ayrılmak istediğini söyledi ve 3-5 gün daha düşünmek için süre istedi. Trabzonspor’da sivrilen bir oyuncunun İstanbul takımlarına gitmesi camiamıza zarar veriyor. Bu konuyu da dikkate alıp öyle karar vermesini istedik. Şampiyonluğa oynayacak takımda kendisini görmek istiyoruz.” Dedi.

ŞAMPİYONLUĞA OYNAYAN KADRO KURULACAK
Hacıosmanoğlu, transfer ile ilgili soruya, “Geçmiş yönetimin belirttiği üzere 60 milyon Euro’luk bir kadromuz var. Bunlardan sadece bir, belki ikisinden biraz para kazanabileceğiz. Janko gibi bir futbolcunun sözleşmesine her yıl 50 bin Euro’luk eşya alabilir maddesi ekledik. Biz Ronaldo almışız. Ama bugün git diyoruz, gitmiyor. Elimizden gelenin en iyisini yapıp şampiyonluğa oynayan bir kadro oluşturacağız. Bu da Aralık ayına kadar görülecektir” dedi.

MALOUDA, GERİ DÖNECEK Mİ?
Malouda ile ilgili belirsizliğe de açıklık getiren Başkan Hacıosmanoğlu, “Her oyuncumuzu onure ederek göndermek istiyoruz. Zokora’yı iyi gönderdiğimiz için güzel konuşuyor. Malouda’nın istatistikleri iyi. Haftada iki gün İstanbul’a kaçıp alem yapan futbolcu transfer etmedik. Oynatılmamasından dolayı bir kırgınlığı oldu. Karakterine güveniyorum. Gelecek alacaklarını istemeden ayrılmak isterse teknik heyetin kararı doğrultusunda Trabzonspor’a yük olmadan ayrılacaktır. Bu tür oyuncuları rencide edip gönderdiğimizde yapacağınız yeni transferlerin de önünü kapatırsınız. Bu oyuncular buraya kolay gelmedi. Kolay göndermek istemiyoruz” dedi.

SİVASSPOR BAŞKANINA KEFİL OLDUĞU İÇİN PİŞMAN MI?
Sivasspor Başkanı Mecnun Odyakmaz’a hala kefil olup olmadığının sorulması üzerine ise Hacıosmanoğlu, “Hata yaptım. Ama kendisinin maç satan karısını satar söylemine inanmak durumundaydım. Benim alttan oyuncularıma çalıştılar ifadelerini kullanmıştı bize. Semavi’nin Abdurrahman’a para teklif ettiği değil bize benim oyuncularıma alttan çalıştılar sözü Türk Futbolunu temizlemeye yardımcı olur. Hiçbir Anadolu takımının ceza almasından yana değiliz. Çünkü futbolcu ve teknik heyetlerle şike yapılmıştır. Suçsuz olan hiç kimsenin ceza almasından yana değiliz. Suçun asıl unsurları cezalandırılmalı. Korcan şike yaptıysa kulübü bağlamaz demeci de yeni bir delildir. Sivas halkına da teşekkür ediyoruz. Şike yapana, şike yapsana diye bağırmışlardır tribünlerden. Sivas halkı ve Sivasspor sevdalılarına şikeyi kabul etmedikleri için teşekkür ediyoruz” şeklinde cevap verdi.