Trabzonspor teknik direktörü Vahid Halilhodzic, Lokeren maçı öncesi basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

KAZANMAK ZORUNDAYIZ

Arvupa maçları her zmaan zor maçlardır. Neler yapabileceğimizi söylemek onun dolasıyla zordur. 
Trabzonspor Avrupa kupasında devam etmek istiyorsa bu maçı kazanmak zorunda. 
Lokeren takımını tanıyoruz. İki 3 senden beri iyi bir sezon geçiriyorlar.  Ama takımımım yeterli bir kaliteye potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum. Geçen haftaki son maçımız bize çok zevk kattı bizi neşelendirdi. Ama şimdi Avrupa kupası farklı birşey. Bu maçın hazırlıklarına zaten başladık. Ve yarında Trabzonspor'un çok güzel bir sunumunu bekliyorum ve galibiyet.

İSTEKLERİM DEVAM EDECEK 

Trabzonspor gelişiyor. Geçen sefer kendimizi çok iyi sergiledik bunu sadece oyunla değil takım anlayışıyla ve ne tuhaftır ki birçok fırsatla karşılaştık ama bitirme noktasında eksiklerimiz var. Takım gelişiyor. BU gelişme süresi bitmiş değildir devam ediyoruz. BU gelişmeyi hızlandırmak için bazen sorunlar çıkabiliyor. Bizi yavaşlatıyor bu gelişmeler. Bizim çalışma tempomuza ve şeklimize adapte olamayan ve uyum sağlamayan değişiklikler müdahale edeceğiz. Bizim de ilk başta istediğimiz hızlı bir gelişime ulaşamadık. Biliyorsunuz takımın %80'ni değişti. Oyuncuların da bu değişim süresinde uyumu ve sahada hemen yansıtması otomatikleşmesi gibi özellikler olmuyor. Böylesi bir takımla da kolektif bir takım ruhu ve ortamı oluşturmak zor oluyor. Bu yüzden çok çalışıyoruz. Kolayda değil. Daha az zorluklar bekliyordum.  Dediğim gibi değişiklik göstermeyeceğim. Titiz isteklerim devam edecek. 
Geçen maçta yeterince taraftarımız yoktu. Maça gelen taraftarlarımız maçın başında kararsız kaldılar. Bizi desteklesinler mi diye kararsızlar kaldılar. Biliyorsunuz bunu taktik anlamda değil pskilokij çalışmalarda devam ettirdim. 

3 DAKİKADA NELER YAŞANDI
Kalabalık olmayan taraftarlarımızla o andan itibaren sürekli arkamızdaydılar. Takımı gördüğünüz gibi 90 dakikaya yaydılar desteklerini oyuncular aslanlar gibi mücadele sergiledi. O maçında kilit noktası vardır. Beraberlikten sonraki süre orası çok önemli bir andı. 3 dakikalık bir panik oluştu. 3 dakikadan sonra reaksyion gösterdi. 2 golü atma isteğini gördüm oyuncularda. Bilmiyorum siz dikkat ettiniz mi ama 3 dakikada neler yaşandı oraya çok önem veriyorum. Oradan bir ger dönüş aldım oyunculardan. O andan itibaren Trabzonspor çıkışa geçti. Bu idmanlara yansıdı oyuncularımız mutlu ve huzurlu idmanlara başladı. Tabi herkes değil herkesi buna katamayanız. O yüzden düzeltmem gereken. El atmam gereken birçok konular daha var.

TEK FORVET OYNATMIYORUM

İspanya Dünya Şampiyonu olduğunda forvetsiz oynadılar. Forvetsiz oynamak nasıl birşeydir? Bir takımı sunduğunuz zaman top sizde olmadığı zaman defans yapmanız lazım. Top sizde olunca hücuma çıkmanız gerekiyor.  

Bende eski forvet oyuncusu olarak oyuncularım daha çok atmasını bende isterim.  Dünyada her takımın ana ilk teması ilk bazı defanstır. Defanstan başlar herşey. Genelde duyduğum sözler tek forvet oynatmışız yönünde. Yani top bizdeyken 6-7 hucüm oyuncusu ile oynuyoruz. Bindirme yapması gereken oyuncu var. Orta yapması gereken oyuncu var. Bu benim futbol anlayışım. Ama şu fikirlerde çok sabitim. 9-8 oyuncuyla defans yapamayan takım galibiyet alamaz.

DEFANS ÇOK ÖNEMLİ
Bayern-Roma maçını izlediniz mi bilemiyorum ama Roma'da bir oyuncu vardı fenomendi. Hiç defans yapamazdı. Defansif blogda oyunun eksiliği Bayerne çok yaradı. Sahanın neredenolursa olsun o bir oyuncun eksiliği Bayerne çok yaradı ve bunu olumlu yönde kullandılar. O yüzden benim anlayışımda 3-4 forvet koyarım ama defans yapmazlarsa kaybederiz.
Legia maçında hatırlatırım ki 12 net fırsat yakalamışım ama golü bulamadık. Hücum oyuncusun forvet oyunsunun sahada miktarı önemli değil. O size golleri garantilemiyor. Aslında sahada oyuncuların birbirleriyle uyumu anlaşması ve hisleri çok önemli.

İleriye doğru kurulan oyunda idmanlarda biz geliştirmemiz için çok vakit sarf ediyoruz. Bunu 3'gen halinde kanatlardan başlatıyorum. 5 oyuncuyla çalıştırıyorum. Ama bazı oyuncular bunu anlamıyordu.

HAYATIMDA İLK KEZ BU KADAR SORUNLA KARŞILAŞTIM

Dünde bu hücum ileriye oyun taşıma idmanımızı gerçekleştirdik. Bugünde bu şekilde devam edeceğiz. Takımımda her oyuncuyla kesin rolünün ne olduğunu anlatmam gerekiyor. O yüzden yarın galibiyete ihtiyacımız var. Geçen maçta doğru yeterli oycunu sürdüm sahaya. Ama biliyorsunuz sakatlıklarda mücadele diyorum.

Bu kadar sorunla ilk kez karşı karşıya kaldım. 2 ayda 4 kırık ve bunada kaza eseri sakatlıklar var. Onur Kıvrak gibi...

Sportif anlamda geçirdiğim en sorunlu 3 aydı benim için. Bazı oyuncular çalışmayı reddetti. Böylesi bir olayı da futbol kulübünde ilk kez gördüm. Her zoru geçtiğimizi düşünüyorum. Ama Trabzonspor mükemmel yerde değil. Bize zaman lazım.

TRABZONSPOR'DAN DAHA İYİ TAKIMLAR VAR

Şimdilik cevap vermek erken olur. Erken olur zor olur ve bazı konular hemen açıklamak zora sokuyor beni. Bazı yöneticilerimiz tedirgin oluyor açıklamalarımdan. Bİliyorsunzu biz %80'nini değiştirdik. Ama sonradan haberdar oldum. Trabzon'a gelmeden önce şampiyonluk algısı yayılmış. Vahid hoca gelecek şampiyon olacağız yönünde. Gazetecilerde bu bilgilere sahip olduktan sonra bu şekild ehaberler yapmaya devam ediyorsunuz. Trabzonspor'dan daha iyi takımlar var ligde. Trabzonspor ligi nasıl bitirir bu sezon ona şimdi cevap veremem. Bende size şampiyonluğa ulaşbilecek bir takım oluşturuyoruz denildi. Ama Avusturya kampa gittiğimizde 2.lig takımı hazırlandığını gördüm. Ben bu durumu hiç hoş göremedim. Bu ne demek oluyor biz oluşum içindeyiz. 

10 günde hangi transferleri gerçekleştirebildiysek onları aldık. Her zaman istediğinizi alamıyorsunuz. Ne iyiki biz bunları kenara atabildik. Bu hafta çok önemli günlerden gidiyoruz. 3 maçı da kazanırsak o zaman olumlu düşüncelerimi size aktarabilirim. Ben burada onlara karşı oyayamayız diş gösteremeyiz demiyorum. Fenerbahçe maçına dönersek çok kolay kazanabileceğimiz bir maçtı. Ama sezon sonunda hakeden neler yaşarız bilmiyorum. Ben sizden daha istekliyim. Bu sene Trabzonspor'un şampiyon olmasını daha çok isterim. buoyuncuların içinde de var. 

RIZA ÇALIMBAY NEDEN CEZALANDIRILMADI

Biliyorsunz Türkiye'ye gelmeden önce bunu tekrarladım.  Ve sadece aldığım ceza 1 metre çzigiyi geçmişim itiraz etmişim. Malesef hakemler benim ellerimle birşey ifade etmemi kötü algılamışlar. Muhtemel başkanımız beni cezalandıracak.

Benimde disiplin sorunum oldum. Ben orada yaşıyorum takıma enerjimi yolluyorum. Geçen maçtada neredeyse ceza alacaktım. Oyuncularım yerde ayağının kırık olduğunu zannettim. O pozsiyondan önce oyuncumun ağızndan birşeyler çıkarttığını gördüm. Bende oyuncularım yanında olmayı tribünde saklanmantsa sahada olmayı tercih ederim.

Daha dikkatli olmalıyım. Çizgileri geçmemem gerekecek. Şuanda şöyle bir bilgiyi aldım. Karşı takımın hocasının kendi bölgesinden çıkıp bizim bölgeye geldi. Benim sırtım dönüktü görmedim. O hareketen dolayı cezalandırıldı mı? Cezalandırılmadı... Vahid Hoca ceza yüzünden bilgi aktarıp olay yaratmaya çalışıyor.

25 OYUNCUDAN 2 KİŞİ TANIYORUM

Geldiğiniz yerde çalıştırma kültürünü otruttursunuz. Bazı insanlar oyuncular adaptasyon sorunu yaşıyor. İkinci ise galibiyet arzusu kültürünü taşımak gerek oyuncuların. Bakın siz dile getiriyorsunuz. Şampiyon olmak Avrupa'da ileriye gidebilmek için hedeflerin büyük olduğunu anlamak lazım. Bunu da galibiyetle yaparsınız. Benim isteklerim çok büyük. Malasef bvazı oyuncular bunu kabullenemiyor. Bende samimi söylüyorum. Yavaş yavaş oyuncuları keşfediyorum. 25 oyuncu içinden çok iyi tanıdığım 2 oyuncu var.

Diğerleriyle yavaş yavaş çalşıypruz birbirimizi keşfediroyurz. Antrenmanlarda sürekli bağrıyorum bunu azarlamak için yapmıyorum. Ama oyuncular bunu yanlış anlıyoru. BU nedenle Aralık'ta değişiklikler olacak.

CARDOZO-YATABARE İKİLİSİ

"Muhtemelen eve bunu çalışmanız gerekiyor. İkisi değil arkalarında kimi oynatacağınız da önemli şunu defansif rollerinde bir diğerinin ne yapacağı diğerinin ne yapacağı önemli. Bunu belki bir sene iki sene yapmanız gerekir. Bunu zaman yayarak belki yapabilirsiniz. Hemen yarın bu ikisini kadroya başlarsanız bunda yanılırız. Yarın belki yarın oynayabilecekler. Deneyeceğiz... Denedik ama deneyeceğiz... "

1+1 SÖZLEŞMEM VAR

Kaç yıllık sözleşme olduğu  , "1+1 sözleşmem var. Her iki tarafta öyle anlaştı. Bizde böyle arkadaşız. Sezon sonunda oturacağız ve konuşacağız. Size çok samimi söylüyorum. Kulübe karşı çok duygular taşıyorum. Nadiren gördüğüm durumlarla karşı karşıyayım. Herke bu takıma çok bağlı. Bir şeyler oluşturulmaya çalışıyor. Ama maalesef acele bir şekilde olmasını bekliyoruz. Bunu şampiyonluğa ulaşabilmek için takım ve takımdaşlık ruhunu oturtturacak biriyle yapabilirsiniz.

İBRAHİMOVİC ÖRNEĞİ

İbrahimovic mesela PSG aldı ama ikinci oyuncuya ihtiyaç duydular sonra Cavani'yi aldılar. Niye aldılar Cavani'yi aldılar çünkü İbrahimovic ile o uyumlu. Bir takım oluşturduğunuz zaman kulübün neresinde olursanız olun yabancı ve yerli oyuncular vardır. Her oyuncu bana şu sözü dile getirdi. Bize hiç selam vermiyor ama yanı takımdalar. Takım sahada nasıl anlaşıyorsa dışarıda da öyle olması gerekiyor. Trabzonspor bir gün şampiyon olursa neşemin hangi derece olacağını şuanda hesaplayamıyorum.