61SAAT SPOR SERVİSİ
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz


28 maddeden oluşan yeni tüzük maddesi önerilerinde köklü ve ilginç değişiklikler var.

İŞTE ÖNERİLEN TASLAK TÜZÜK MADDELERİ…

TRABZONSPOR TÜZÜĞÜNDE AMAÇ
MADDE 7. Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 15.12.1995 gün ve 95 / 7682 sayılı kararı ile Kamuya Yararlı Dernek olan kulüp, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefler doğrultusun da çağdaş spor anlayışını ve ahlakını yaygınlaştıran, olgunlaştıran ve gelişmesini sağlayan her türlü sportif, sosyal, SANATSAL, kültürel çalışmaları düzenlemek, DESTEKLEMEK, düzenlenen ve desteklenenlere katılmak,sporun ulusal ve uluslararası düzeyde gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmak,kulübün sporcularına çağdaş koşullar ve olanaklar sağlamak için alt yapıları oluşturmak ve  sosyal amaçlı tesisler açmak, spor ve genel eğitimle ilgili her dereceden eğitim kurumları açmak,ticari faaliyetlerde bulunmak,üyelerin fizik ve moral kabiliyetlerini geliştirici çalışmalar yapmak, böylece ulusal ve uluslararası spora ruhsal ve bedensel, sağlıklı ve yetenekli sporcular yetiştirmek ve amatör spora katkı sağlamak, yasal ölçüler içerisinde üyeler arasındaki her türlü, sosyal, yardımlaşma, dayanışma, birlik ve beraberliği temin etme amacını güder.

AMACIN GERÇEKLEŞMESİNİ SAĞLAYACAK ÇALIŞMALAR
MADDE 8
a)Mevzuat hükümlerine uygun olan her türlü sosyal ve kültürel etkinlikler düzenler, bu türden düzenlemelere katılır.
b) Kulübün ihtiyacı olan her türlü  spor tesisler,sosyal tesisler ve eğitim kurumları yapar, tüzük de belirtilen yetkiler ve şartlar dahilin de bu amaçla  satın alır, ortak olur,açar,kiralar, kiraya verir, işletir veya satar.
c) Ticari faaliyetlerini yürütmek üzere, ticari işletme, şirket, vakıf kurar ve ortak olur. Kurduğu veya ortak olduğu şirketler aracılığı ile borsaya açılır.
Yasal mevzuatın imkan verdiği ölçüde iktisadi işletme kurma dahil sair teşebbüslerde bulunabilir. 
d) Yazılı ve görsel iletişim araçlarını kurar ve işletir.
e)  Trabzonspor isim ve logosunun önde gelmesi koşulu ile sponsorluk anlaşmaları ve isim kullanım hakkı sözleşmeleri yapar.
f) Kulüp, tüm spor dallarında ulusal veya uluslar arası federasyon ve benzeri üst kuruluşlara üye olur. 
g) Engelli kişilerin toplumla bütünleşmesini geliştirmek amacıyla sportif faaliyetlere destek olur ve bu amaç içinde birimleri oluşturur.
h) Kulüpte spor yapmış ve sporu kulüpte bırakmış, sporcu iken veya sporu bıraktıktan sonra sağlık nedenleriyle zor duruma düşmüş sporcularına ve ölüm halinde muhtaç  ailesine  gerekli desteği sağlayabilir.
ı) Kulüp, yurt içi  ve yurt dışındaki kişilerden ayni ve nakdi bağış ve yardım alabilir.
i) Kulüp, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapabilir. 
j) Yedinci madde de belirtilen amaca uygun her türlü etkinliği yürütür.



ÜYELİK
9.madde
a)    ASIL ÜYELER: Tüzük hükümlerine göre başvuruda bulunan adaylardan Yönetim Kurulunca üyeliğine karar verilmiş (ve Süperlig takımlarından birinin üyesi olmayan üyelerdir.) olanlardır.
b)    ONURSAL ÜYELER: Kulübün amaçlarına ve çalışma konularına, belirli ve önemli hizmetleri veya katkıları olan kişiler arasından, ( divan kurulu başkanlığınca tüm  organların yazılı  görüşleri alınarak yönetim kuruluna önerilen ) ‘Divan Başkanlık Kurulunun önerisi’, Yönetim Kurulunun onayı ile seçilen üyelerdir. 
Onursal üyelik belgesini Kulüp Başkanı ve Divan Başkanlık Kurulu Başkanı imzalar.
Onursal üyeler, organlara seçme ve seçilme hakkına sahip olmayıp tüzükte gösterilen ödentiyi(leri) ödemekle yükümlü değildir. 
     Kulüp asıl üyesinin aynı zamanda onur üyesi olması mümkündür. 
c)DİVAN KURULU ÜYELERİ
1)    Üyelik başlangıç tarihinden itibaren 25 yılını dolduran, bu süreçte üyelik yükümlülüklerini yerine getiren ve disiplin cezası almamış bulunan asıl üyeler.
2)    Yönetim Kurulu Başkanlığı veya Asbaşkanlık görevini yapmış olanlar ,
3)    Kulübün Genel Kurul dışındaki organlardan birinde en az 3 yıl asıl üye olarak görev yapmış ve üyelikte (onbeş-yirmi) yılını doldurmuş bulunan, 
4)    Kulüpte en az beş yıl lisanslı spor yapan ve sporu bıraktıktan sonra üye olanlardan (on beş-yirmi) yılını doldurmuş bulunan,
5)    Trabzon (Büyükşehir) Belediye Başkanlığı yapan veya yapmakta olan üyelerden oluşur.
(kime uygulanacağına dair yürürlük maddesi eklenecek)
d)TARAFTAR ÜYE; Taraftar Üye, Tüzüğün 11/a maddesindeki üye olma şartlarına sahip ve organları/kurulları seçme ve organlara/kurullara  seçilme  hakkına sahip olmayan üyelerden oluşur.
      
MADDE 10

ÜYELİK ŞARTLARI
a)    Hiç kimse kulübe üye olmaya, kulüp de üye kabul etmeye zorlanamaz.
b)    Lisanslı sporcular spora devam ettikleri sürece üye kabul edilemez.
c) Kulüp ya da bağlı şirketlerin çalışanları asıl üye olamaz. Asıl üyelerden birinin kulüp yada bağlı şirkette işe girmesi halinde asıl üyeliği geçici olarak durdurulur.Bu şekilde asıl üyeliği dondurulanlar görevden ayrılarak yeniden asıl üyelik hakkı kazansa bile yapılacak ilk seçimli genel kurula katılamazlar.
c)    Üyeliğe kabul döneminde, başvuruda bulunan üye adaylarının, bir önceki yılın genel kurula katılma hakkı olan üye sayısının yüzde beşi kadarı üyeliğe kabul edilir. Bu oran Genel Kurul dışında,Yönetim Kurulu tarafından azaltılamaz ve artırılamaz.
d)    Spor ve kulüp sevgisini yaymak amacıyla başvuru tarihinde on sekiz yaşını tamamlamamış olanlara, Yönetim Kurulu’nun belirleyeceği esaslara göre genç üye tanıtım kartı verilebilir. Bu gençler asıl üyeliğe başvuruda bulunma hakkını elde ettiklerinde, giriş aidatının yarısını ödemek süratiyle tüzük hükümlerine uygun olarak üyeliği kabul edilebilirler
e)    Yirmi beş yaşından gün almamış lise veya üniversite öğrencileri, giriş aidatını yarı oranda indirimli ödeyerek üyelik başvurusu yapabilirler.



ÜYELİK BAŞVURUSU
Madde 11
A) ASIL ÜYELER :    

 a)Gerçek Kişiler: Medeni haklarını kullanma ehliyeti olan on sekiz yaşını tamamlamış ve kişisel haklarını kullanması bir hükümle yasaklanmamış ve ya kısıtlanmamış, yasalara göre üyeliğe engel hali bulunmayan gerçek kişiler,
1)Yönetim Kurulunca hazırlanıp basılan ya da elektronik ortamda sunulan üye formunu doğru ve eksiksiz doldurarak ıslak imza içerecek şekilde bizzat Yönetim Kuruluna/Divan Başkanlık Kuruluna  teslim etmek veya elektronik imzalı başvuru formunun elektronik ortamda Yönetim Kuruluna göndermek,
2) Nüfus cüzdanı örneği, adli sicil kaydı, 6 ay içerisinde çekilmiş bulunan yeteri kadar fotoğrafı ve Yönetim veya Sicil Kurullarınca gerekli görülen ek belgeleri ibraz etmek,
3) Giriş ve yıllık aidatını peşin olarak ödemek, “
4) Yükümlülüklerini yerine getirmiş bulunan en az beş yıllık iki asıl üyenin üyeliğe önerici onayını almak, 
     
b)Tüzel kişiler,
1)Yetkili organlarından karar almak,
2)Ünvan, yerleşim yeri ve yetkilisini gösterir şekilde Tüzük, senet ve  ticaret sicilden alınan faaliyet belgesi sunmak, 
3) Yönetim Kurulunca hazırlanıp basılan ya da elektronik ortamda sunulan üye formunu doğru ve eksiksiz doldurarak ıslak imza içerecek şekilde bizzat Yönetim Kuruluna teslim etmek veya elektronik imzalı baş vuru formunun elektronik ortamda Yönetim Kuruluna göndermek,
4) Giriş ve yıllık aidatını peşin olarak ödemek.
Koşulu ile üyelik başvurusunda bulunabilirler.

B-TARAFTAR ÜYELER: Medeni haklarını kullanma ehliyeti olan on sekiz yaşını tamamlamış, tüzük ve ilgili yasalara göre üyeliğe engel hali bulunmayan gerçek kişiler,
1)Yönetim Kurulunca hazırlanıp basılan ya da elektronik ortamda sunulan üye formunu
doğru ve eksiksiz doldurarak ıslak imza içerecek şekilde bizzat Yönetim Kuruluna teslim etmek veya elektronik imzalı baş vuru formunun elektronik ortamda Yönetim Kuruluna/Divan Başkanlık Kuruluna göndermek,
2)Nüfus cüzdanı örneği, adli sicil kaydı, 6 ay içerisinde çekilmiş bulunan yeteri kadar
fotoğrafı ve Yönetim veya Sicil Kurullarınca gerekli görülen ek belgeleri ibraz etmek, 
3) Her yıl için belirlenen  aidatın yarı bedelini peşin olarak ödemek.
 Koşulu ile üyelik başvurusunda bulunabilirler.
C-Genç Üyeler;Şahsen veya ebeveynlerinin talebi ile genç üye olanlardan nüfus cüzdanı dışında belge ve ödenti istenemez.



 MADDE 12
BAŞVURU ZAMANI

Kulüp üyesi olmak için başvuru, her takvim yılının 1 Ocak - 30 Eylül tarihleri arasında yapılır.

MADDE 13
BAŞVURU ÜZERİNE YAPILACAK İŞLEMLER

a)    Divan Başkanlık “/Yönetim” Kurulu başvuruda bulunan aday üyenin doldurulmuş üye formunu üye başvuru “gelen evrak” defterine kayıt eder ve beş gün içerisinde tüm belgeleri Sicil Kuruluna sevk eder “gönderir”. Aday üyeleri kimlik bilgileri ile birlikte Kulübün “Kulüp” uygun yer ve elektronik ortamlarında müracaat sırasına göre ilan eder.
b)    Sicil Kurulu müracaat sırasına göre sevk edilen adaylar hakkında,Sicil Kurulu gerekli araştırmayı yapar varsa itirazları değerlendirir başvuru tarihinden itibaren en geç yirmi gün içinde görüşünü Yönetim Kuruluna yazılı olarak bildirir.”
c)    Yönetim Kurulu, Sicil Kurulunun görüşünü dikkate alarak başvuru tarihinden itibaren en geç otuz gün içerisinde ve müracaat sırasına göre, üyeliğe kabul veya ret konusunda karar verir.
d)    Üyeliğin başlangıç tarihi, Yönetim Kurulunun karar tarihidir.
e)    Yönetim kurulu kararı her iki halde de aday üyeye yazı ile bildirilir. Kabul halinde yazı ekinde “üye kimlik belgesinin” yer alması zorunludur. Üyelik isteği reddedilmiş ise peşin alınan tüm ödentiler derhal iade edilir.

MADDE 14
ÜYELİK HAKLARI

A-ASIL ÜYELER;Yasa, tüzük ve yönetmelik esaslarına uygun olarak, kulüp imkânları, çalışmaları ve sosyal tesislerinden yararlanma, kulüp organlarına seçme ve seçilme hakkına sahiptir. 
Kulübün birden fazla organına seçilen üye, Genel Kurul Divanınca seçim sonuçlarının ilanından itibaren üç tam gün içerisinde bu organlardan birini tercih ettiğini yazılı olarak bildirmekle yükümlüdür.
Aksi takdirde, seçildiği organ üyeliklerinden vazgeçmiş sayılır.
B-TÜZEL KİŞİ ÜYELER, yasalar ve tüzükle asıl üyeye  tanınan hakları yetkili kıldığı bir temsilci ile kullanır.
C-TARAFTAR ÜYELER, yasa, tüzük ve yönetmelik esaslarına uygun olarak, kulüp imkânları, çalışmaları ve sosyal tesislerinden yararlanır. Her yıl asıl üyeliğe alınacak üyelerin %10’u oranında taraftar üyelerden; asıl üyelik talep eden,  her yıl için belirlenen üyelik aidatının yarısı oranındaki bedeli 5 yıl süre ile düzenli ödeyen ve  asıl üyelik için şartları taşıyan ve de yerine getirenler arasından taraftar sicil üyeliği numarası önceliğine göre  yönetim kurulu kararınca asıl üyeliğe kabul edilirler.    
Hiçbir üye kulüp ile kendisi, eşi, üst soyu ve alt soyu arasındaki bir hukuki işlem veya uyuşmazlık konusunda alınması gereken kararlara katılamaz, oy kullanamaz. 
Herhangi bir hüküm nedeniyle medeni haklarını kullanmaktan geçici veya devamlı olarak men edilenler, genel kurula katılamaz ,seçme ve seçilme hakkını kullanamaz.
Kulüp çalışanları genel kurullara asıl üye sıfatı ile katılıp oy kullanamazlar.
Bu kural tüzel kişi üyelere de uygulanır.

MADDE 15
ÜYENİN SORUMLULUĞU

Üyeler  yasa, tüzük, yönetmelik esasları ile kulüp organlarının kararlarına uymakla ve tüzük hükümleri esaslarına göre taahhütte bulundukları yıllık aidatlarını  süresinde ödemekle yükümlüdürler.

MADDE 16
AİDAT TÜRLERİ VE ÖDEME MİKTARLARI

1)    Giriş aidatı: İki bin Türk Lirasıdır. Üyeliğe girişte ve bir kereye özgü olmak üzere alınır.
2)    Yıllık aidat: En az atmış Türk Liradır. Yıllık peşin olarak alınır.
3)    Giriş aidat miktarları yukarıda yazılı miktar dan az olmamak üzere her olağan genel kurul toplantısında yeniden belirlenir.
4)     Her yılın yıllık aidat miktarı,  bir önceki yılın resmi olarak açıklanmış olan “yeniden değerleme oranı” miktarında artırılarak belirlenir. Bu artışlar yönetim kurulu tarafından re-sen uygulanır.  Yönetim kurulunun tüzükte belirlenen oran dışında yıllık aidatları artırma ve eksiltme yetkisi yoktur. Yıllık aidatlar her yıl başında kulübün internet sitesinde yayınlanır. Aidat hesaplamalarında çıkacak kuruş miktarlar dikkate alınmaz. 



MADDE 17
AİDATIN ÖDENME ŞEKLİ

Üye, yıllık aidatını;
a)    Kulüp Saymanlığına makbuz karşılığında,
b)    Kulübün belirlediği banka hesaplarına, 
c)    Banka kredi kartı ya da elektronik ortam aracılığı ile ödeyebilir. 

 MADDE 18
GEÇMİŞ AİDATLARIN ÖDENMESİNDE YÖNTEM

Asıl üyenin bütçe yılı içerisinde ödemediği aidat borçları, genel kurulca kabul edilen son aidat miktarının ödenmeyen yıllara çarpımı ile hesap ve tahsil edilir.
Asıl üyenin bütçe yılı içerisinde ödemesi gereken aidat borcunu üye için yapılan ödeme çağırısından sonraki 60 gün içerinde ödemesi mecburidir. 

MADDE 19
AİDAT ÖDEME ZAMANI VE ÇAĞRI

Asıl üye,  aidatını ilgili bütçe yılı içerisinde ve en son 30 Eylül akşamına kadar öder. Aksi takdirde Genel Kurula katılma hakkını kaybeder.
Yönetim Kurulu ilgili yılın aidatını ödemeyen asıl üyeleri,takip eden yılın en geç 31 Mart akşamına kadar kulübün internet sitesinden  ismen ilan edilerek borçlarını ödemeye davet eder.  Çağrı tarihinden itibaren 60 gün içerisinde ödeme yapılmaması halinde üye, çağrı süresinin bitimini takip eden 7 gün içerisinde Yönetim Kurulu borçlu asıl üyeleri, asıl üyelikten çıkarır ve bu kararı 3 gün içerisinde sicil kuruluna gönderir. Bu süreler yönetim kurulu tarafından uzatılamaz. 
 
MADDE 20
ÜYE ADRESİ

Kulüp – üye ilişkilerinin sağlıklı yürütülebilmesi amacı ile üye, adresle birlikte telefon, faks numaraları ile varsa e-posta adresini de bildirir. Adres değişikliğini en geç üç ay içerisinde Kulüp’e bildirmekle yükümlüdür. Aksi takdirde eski adresine yapılan yazışma ve tebligat geçerli sayılır.
Üye, mernis/mersis adresleri ile birlikte telefon, faks numaralarını ve varsa e-posta adresini  bildirir. Adres değişikliğini en geç üç ay içerisinde Kulüp’e bildirmekle yükümlüdür. Aksi takdirde eski adresine yapılan yazışma ve tebligat geçerli sayılır.
“İş bu madde 15. Maddenin sonuna veya altına yeni madde olarak yazılmalıdır.”

MADDE 21
ÜYELİĞİN KAYBI

Yasa, tüzük ve yönetmeliklerce aranan niteliklerden herhangi birinin kaybedilmesi halinde üyelik kendiliğinden sona erer.

MADDE 22
ÜYELİKTEN ÇIKMA

Üyenin çıkma isteğini yazılı olarak Yönetim Kuruluna bildirmesi halinde üyelik sona erer.

MADDE 23
ÜYELİKTEN ÇIKARMA

Üye;
a) Tüzüğün 19/b ve Herhangi bir hüküm nedeniyle medeni haklarını kullanmaktan geçici veya devamlı olarak men edilenler,Yönetim Kurulu tarafından,
b)Diğer hallerde Disiplin Kurulunun vereceği “çıkarma” cezası nedeniyle Yönetim Kurulu tarafından,
üyelikten çıkarılır.
Disiplin Kurulunun “çıkarma” cezası nedeniyle çıkarılan üye, mahkeme kararı olmadan yeniden üyeliğe kabul edilemez.
Üyeliğini kaybeden, aidat borcu nedeniyle çıkarılan veya çıkan üye, yeniden üyeliğe başvurması halinde, çıkarılmadan önceki tüm haklarını kaybetmiş olduğundan yeni üye işlemi yapılır ve yeni numara verilir. 
Aidat borcu nedeniyle çıkarılan üyenin talebi halinde kaydı taraftar üyeliğe dönüştürülebilir.

MADDE 24
ÜYELİK KAYDININ KORUNMASI

Üyelik hakkını kaybeden, çıkan ya da çıkarılan üyelerin kaydı, arşiv kayıtlarında yer almasını sağlamak amacıyla silinmez.

MADDE 25
KULÜBÜN ORGANLARI

1.    Genel Kurul
2.    Yönetim Kurulu
3.    Denetim Kurulu
4.    Sicil Kurulu
5.    Arşiv ve Müze Kurul
6.    Disiplin Kurulu
Bu organların seçimi genel kurulca yapılır. 

MADDE 26
KULÜP DİVAN KURULU:

Tüzüğün 9/c maddesindeki üyeler topluluğudur

MADDE 27 GENEL KURUL
Genel Kurul, kulübün en yetkili karar organı olup bu tüzükle düzenlenmiş hükümlere göre katılma hakkı bulunan üyelerden oluşur.
Genel Kurul toplantıları kulüp merkezinden başka yerde yapılamaz.

MADDE 28
GENEL KURUL YETKİLERİ

a)    Organların asıl ve yedek üyelerini seçmek,
b)    Yönetim ve denetim kurullarının idare ve mali raporlarını görüşmek, Yönetim Kurulunu idari ve mali yönden ayrı ayrı ibra etmek  veya etmemek. 
c)    Yönetim Kurulunca hazırlanan derneğin tahmini bütçesini görüşmek, aynen veya değiştirilerek kabul etmek,
d)    Yönetim Kurulu’na sulh ve ibra yetkisi vermek,
e)           Dernek bütçesinin yüzde onunun aşılması halinde ek bütçe yapılmasına karar vermek. 
f)    Dernek bütçesinde yer alan miktarı aşan borçlanmaya karar vermek,
g)    Üye giriş aidat miktarını, tüzük  koşullarına  göre tespitini yapmak,
h)Derneğin kuracağı şirketlere devredilecek varlık, haklar ve lisansları belirlemek,
ı)Dernek için gerekli taşınmazları satın almak, mevcut taşınmaz malları satmak veya herhangi bir hakla sınırlandırılması için Yönetim Kuruluna yetki vermek, mülkiyetine sahip olmamakla birlikte sözleşmeye dayalı olarak irtifak, intifa ve sair sınırlı ayni hakları veya kiralama sebebi ile kulübün yed ‘inde bulunan taşınmazların on yılı aşan süreyle üçüncü kişilerce kullanılmaları veya yararlanmalarını konu eden sözleşmeleri yapmak üzere Yönetim Kurulu’na yetki vermek.
i)Derneğin amacı ile bağdaşır federasyon kurması,  kurulmuş federasyona katılması veya ayrılması hususlarında Yönetim Kurulana yetki vermek
j)Derneğin amaçlarına uygun, yurt içi ve yurtdışındaki dernek, vakıf, spor kulübü, kurum ve kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılması hususlarında Yönetim Kuruluna yetki vermek,
k)Derneğin hissedar/payı olduğu bağlı şirketlerinin pay, hisse senetlerinin kısmen ya da tamamen satılması, satın alınması veya halka arzı hususlarında Yönetim Kurulu’na yetki vermek,
l)Derneğin tüzüğünü değiştirmek, 
m)Derneğin feshine karar vermek, 
n)Genel Kurul toplantılarında gerektiğinde komisyonlar kurmak, görevlendirmek ve b u komisyonlardan çıkacak raporları görüşüp karara bağlamak,
o)Mevzuatta ve dernek tüzüğünde Genel Kurulca yapılması belirtilen diğer işleri yerine getirmek,

YENİ MADDE 29
OLAĞAN GENEL KURUL

Olağan Genel Kurul; her yıl Kasım ayının yirminci ve Aralık ayının yirminci günleri arasında toplanır. Salt çoğunluğun arandığı birinci ve aranmadığı ikinci  toplantı yirmi aralık tarihini geçemez. 
Olağan Genel Kurulun ikinci  toplantı tarihi, 
a)yasanın aradığı çoğunluğun sağlanamaması, 
b)MK ve BK da açıklanan mücbir sebeple,
c)Kongre günü ve Kongre Divanı oluşmadan önce gelişen olağanüstü nedenlerle,
en fazla 45 gün ertelenebilir.
Erteleme  a ve b maddelerindeki nedenlerle doğrudan Yönetim Kurulunca,c maddesindeki nedeninin tüm organların nitelikli çoğunluğu ile tespit edildiğine dair tutanak tutulmuş olması şartı ile Yönetim Kurulunca,yapılabilir.
Erteleme üzerine yapılacak yeni genel kurul toplantısı,toplantı ilanı yapıldığı gazeteye yeni bir ilan verilerek ve elektronik ortam yoluyla üyelere duyurulur
Olağan Genel Kurul toplantısına katılma hakkına; yasa ve tüzük hükümleri uyarınca üyelik hakkını yitirmeyen, aidat borcu bulunmayan ve asıl üyelikte iki tam yılı doldurmuş bulunan üyeler sahiptir.