58. Maddenin değişmesi oy çokluğu ile kabul edilmedi...


7. Madde okunarak oylamaya sunulacak. 58. Maddede ki muhtemel yaptırımların değişmesini kabul edilip edilmeyeceği görüşülüyor...

Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar yeniden bir konuşma yapıyor:

Genel Kurullar kaos yapılmak için yapılmaz. Genel Kurullar Demokrasilerde karar almak için işin sahiplerine gidilmek için sizlerin değerli fikirlerini alabilmek için aptık. O fikirleri de yaptık. Aslında cevap vermek istemem ama bazı konular yanlış anlaşıldığı için aıklık getireceğim.
Savunma hakkının kısıtlanması gibi birşey söz konusu değil. Kurullara baskı yapılması da söz konusu değil. Benim açılış konuşmamı dikkatle dinleseydiniz, süre olursa yetiştirilebilirse gibi bir ifade var...
Orda değerli hukukçular var onlara baskı yapmak ne benim haddime ne de sizin haddinize.
Savunma süresi kimine 15 kimine 20 gün verilmiş deniyor. Böyle bir şey sök konusu değil.
Masumiyet karinesinden bahsetmiyormuşum. El insaf.
Ben buraya gelirken, böyle bir süreçle karşılaşacağımı bilmiyordum. Siz biliyormuydunaz da beni buraya getirdiniz.
Fenerbahçe için ön yargılı yaklaşımım varmış. Bu kime söyleniyor bu söz bana söyleniyor. Sevgili Ali Koç, insaflı olun. Bunları ben yapacağım. Mehmet Ali Aydınlar yapacak. O kulübe yıllarca hizmet etmiş biri yapacak.
Şenol Güneş hocaya çok teşekkür ediyorum. Konuşmalarına yüz yüz katılıyorum. Biz buraya gelirken bizim amacımız Türk futboluna katkı yapmaktır.
75 milyon Türkiye'den futbolcu yetişmiyor. Almanya'dan yetişiyor. Burda bir yanlışlık var. Biz nerden bilelim buraya gelirken böyle olacak. Böyle bir şey olduğunu bilen biri buraya gelip talip olurmu.
Şenol hocam haklısınız biz bu istişare toplantılarını sizlerle hep yapmayı planlıyorduk. Ama malesef bu süreç bu düşüncelerimizi imkan vermedi.
Yönetim kurulumuzdaki bazı arkadaşlar ismen suçlanıyor. Ben bu arkadaşlara sonuna kadar kefilim.
Türk futbolu zarar görmesin diye iyi niyetimizle çalışma yaptık.
Ben şunu gördüm şu süreçte. Herkes suçsuz tek suçlu var o da biziz... Biz koltuk meraklısı değiliz. Bizler onurlu kişileriz. Biz buraya şerefimizle onurumuzla geldik öyle gideriz. Hiç tereddüt etmeyiz. Kaybedeceğimiz tek şey bugüne kadar verdiğimiz emeklerimizdir. Tarih gerçekleri yazacaktır. Ben vicdanan çok rahatım. Yanlış hiç birşeyin içinde olmadım.
Biz yönetim kurulu olarak toplanıp gerekli değerlendirmeyi yapacağız.


Ancak Melih Gökçek, Divan Kurulu Başkanının bu konuda oylama isteğine Divan Kurulu Başkanı yeniden karşı çıktı. Gökçek, "Sayın Başkan oylamazsanız suç işlemiş olursunuz. Maddi haklarımızı bizzat sizden talep ederiz" şeklindeki çıkışına Divan Başkanı Karadeniz, "Ben bu suçu kabul ediyorum" diyerek karşı çıktı.

Melih Gökçek'in Ankaraspor ile ilgili talebi de gündeme alınmadı...

Konyaspor, Kasımpaşa ve Bucasspor'un 1. lige alınması yönünde önerileri var ancak gündem dışı olduğu için gündeme alınmadı...

Gündemin 7. Maddesi ile ilgili konuşmalar bitti. Şimdi önergenin gizli oyla yapılıp yapılmayacağı tartışılıyor...

ORDUSPOR ÖNERGEYE DESTEK VERİYOR
Orduspor Başkanı Nedim Türkmen bir konuşma yapıyor:
Biz bu dönemde Anadolu kulüplerinin de sesi olarak bazı doğruları söylemeye gayret ettik. Çünkü doğruların başka birşeylerle desteklenmesine ihtiyaç yok. Futbolun doğrularını ortaya koymaya çalıştık. Bununla ilgili çok eleştirildik. Hedef haline getirildik.
Federasyonun yaptığı çalışma bize sunuldu ve buda önerge olarak divana sunuldu. Burda TFF'nin kendiğilinden ben kulüpleri kurtarayım diye yaptığı bir çalışma yoktur. Birinci nokta bu. Biz başktan beri bir suçlu varsa ortaya çıksın dedik. TFF'nin aslında 2,5 yıl önce yapması gereken düzenlemeyi bir an önce yapmasını ben olumlu buluyorum.
Orduspor kulubü olarak biz bu önergeye destek vereceğiz. Hiç kimse suçu ispat edilinceye kadar suçlu adledilemez. Hiç kimsenin hapiste yatması bizim gönlümüze sinmez. Bir an önce yargılamaların bitmesi ve suçluysa cezasını çekmesi suçsuzsa aramıza katılmasını istiyoruz.
Benim yine haddimi aştığım düşünebilir ama bunun önemi yok...
Güçlülerin adaleti olamaz, herkesin adaleti olmalı.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Yıldırım Demirören bir konuşma yapıyor...
İki kulüp başkanı aşağıda yumruk yumruğa kavga ediyordu. Türkiye'de hiç kimsenin beklemediği Türk futboluna hizmet vermiş kulüp başkanları bir operasyonla bugüne gelindi.
Federasyon Bakanı bombayı elinde buldu. Ama biz Türk futbolunu kurtarmak için en kısa sürede karar almalıyız.
Kaos bitmiyrsa, ömergeyi geri çekelim, Seçim kararı alalım. Federasyon başkanı devam etmek istiyorsa devam etsin..

TOPLANTIDA GERGİN ANLAR YAŞANDI...

Altayspor Kulübü Başkanı Ömer Hızılok'un konuşması sırasında gergin anlar yaşandı. 4 büyük kulübü itfen yaptığı konuşma salonda bazı üyelerin tepkisine çekti. Divan kurulu Hızılok'un konuşmasını bitirmesini isterken, Hızılok konuşmasına devam etti. Hızılok, sözlerinin yanlış anlaşılmasından dolayı özür dilerek konuşmasını sonlandırdı...
Fenerbahçe'nin kupası alınırsa bu şikeyi tescillemek değil midir? Şikede mağdur olanlar Avrupa'ya gidemediler. Lig statüsü lig başlamadan hazırlanı ve o şekilde değişmez. Yani oyun oynanırken kural değişmez. Türk futbolunun babası TFF'dir. Baba evlatları arasında ayrım yapmaz. Kulüpler Birliği var. Sizler koca koca kulüplerin başkanısınız. Siz Türk gençliğine ders verme fırsatını elinizden kaçırdınız. Yani sınfıta kaldınız.


Fenerbahçe'den şimdi üçüncü kişi konuşma yapıyor. İlk olarak Başkanvekili Nihat Özdemir ile Fenerbahçe delegasyonu konuşmaya başlarken, ardından da Asbaşkan Ali Koç bir konuşma yaptı. Şimdi de yine Fenerbahçe yöneticisi Cihan Kamer bir konuşma yapıyor... Divan Başkanı Kamer'e daha önce 2 Fenerbahçeli'nin bir konuşma yaptığını hatırlatarak konuşmasını kısa tutmasını istedi.

Bucaspor Asbaşkanı Hüsnü Kaza konuşuyor..

Bugün federasyonun alacağı kararı delegasyona aldırmak isteniyor. Eğer böyle bir oluşum 2011'de teşekkül ettiyse bu o dönem için uygulanacak olduğu bile belli değil. Eğer böyle karar bir sonraki sezon alınacaksa futbolun temizlenmesi mümkün değil. Biz 2011 için uygulanmasını istiyoruz... Eğer o dönem masa başında böyle olaylar döndüyse biz fedarasyondan iade itibar istiyoruz...

Konyaspor Başkanı Ahmet Şan'da bir konuşma yaptı...

Fenerbahçe'den Ali Koç'ta kürsüye geldi ve bir konuşma yaptı. Ali Koç, yargı sürecinin beklenmesi gerektiğini ifade etti. "Türk futbolu için beyaz bir sayfa açılması lazım. Türk futbolunun yönetenlerin güven tazelemeye yada yeni bir yönetime ihtiyaç duyduğu aşikardır"

TFF eski Başkanlarından Erday Oflaz, konuşuyor: Şike veya teşvikbirşey var ise bunun gereğini yapma Federasyonundur.. Federasyonun 58. maddesi ile ilgili bir değişiklik kararı almamalıdır...

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek konuşuyor...

Benim kürsüye çıkmamın sebebi, Ankarspor ile ilgili. Bugünkü gündem ile ilgili düşürülmek konusunu birebir irtibatlamak mümkün. Sayın Başkan dedilerki bu gündem dışı bir konu. Kesinlikle değil. Müsabaka sonucunu etkileme 58. madde. Gündemin değiştirilmesini söz konusu değil. Ankaraspor'da bu noktada düşürüldü. Ankaraspor'un düşürülmesi debugiünbu konuları başımıza açan Mahmut Özgener'in kişisel gayretleri ile düşmesi söz knusu Şuanda şike konuşuluyor. Peki Ankaraspor neden düşürüldü.
Şimdi Arkadaşlar mahkeme kararı beklenmeli diyor. Ankaraspor ile ilgili mahkeme kararı yok. Mahmut Özgener 3 gün süre verdi ve Ankaraspor'u düşürdü. Delegelerden Ankaraspor'un Süper Lig'e dönmeleri için oy vermelerini istiyorum. Gündeme alıp almamak burdaki delege arkadaşların iradesinde.


- Eski TFF Başkanlarından Özkan Olcay da bir konuşma yaptı.

Trabzonspor Teknikdirektörü Şenol Güneş konuşuyor:


"İçinde bulunduğumuz süreç futbolumuzu büyük ölçede yaraladı. Özerkliği iyi kullanamadığımızı görüyoruz.
Maalesef bugünlere geldik. Herşey şeffaf olsun derken kafaların karıştığı yapı ortaya çıktı.
Amtörlerin söz sahibi olduğu bir anlayışa gidiyoruz.
Kulüpler şefaf olsun derken daha kapalı oldu. Mali yapı kontrol altına alınmadı.
Düzeltmek için adımlar atmamız gerekiyor. O yüzden bu genel kurulun milat olmasını düşünüyorum.
Devet bu oparesyonla olumsuzlukları temizleme şansını verdi.

Olmuş bir hadiseden sonra bugün ne yapacağımızı düşünmemiz gerek.
UEFA ve FİFA kiriterlerine nasıl uyacağmız karar vermemiz lazım
Zamana yayarak çözemeyiz.

Bizim için de gerekiyor.
Biz burda hain ve kahraman yaratmak niyetinde değiliz.
Suç sahiplenemez. Kim yapmışsa cezasını çekmeli

Bir sıkıntı var. Biz suçtan kaçacağımıza bir birimizden kaçıyoruz.
Herkes kendini değiştirmeli. Vicdanında bu soruların cevabını vermeli.
Kirli suyu temizlemezsek bu kirli sudan bizde payımızı alırız.
Dünya kupasında futboldan dolayı mutlu olmadım. fair playden dolayı mutlu oldum. İşimizi yapacağımz sorumluluklarımızla beraber
Kanunları değiştirerek hukuka uydurarak bu işi yapamayız.
Herkes kendini değiştirmeli.

Aslında benim için önemli olan gelecek nesillere sormmluluklarımız.
Bizim bu yaptığımız konuşmalar çocukları nekadar zehirlenidğinizi biliyoruz.
Futbolda hala serserilik ve ahlaksızlak klık değiştirdi. Bu beni utandırıyor.
Fenerbahçe, galatasaray veya Trabzonspor ortak değerdir. Hepiniz öyle olmalısınız.
Hepimiz değişebilirsiniz, bu bizim sermayemiz paramız değil. Kaybetmemek için birlikte olalım.
Para girince herşey kayboldu.  Gerçeklerle yüz yüze gelelim.

Neyin yanlış olduğunu ortaya koyalım. Kimin yanlış yaptığı benim için önemli değil.
Polemiğe değil sağ duyuya gelelim. 1 saatlik aranın doğr uolduğunu düşünmüyorum.
Etik değerlerin oluşması çok önemli.
Futbol arenasında hepimizin bir birimize ihtiyacımız var.
Hepimiz model ekol oluşturmamız lazım. 
Ben 2 yıldır Türkiye'deyim bir araya gelmedim.  Bu toplantı ilk başta yapılsaydı çok büyük adım atılırdı.
Ben kendime olan haksızlık için değil futbola yapqılan haksızlık için konuşuyorum.

Bir araya gelmiyoruz. fikirler alınmıyor. Bizim dediğimiz olsun demiyorum.
Biraz kendimizi sorgulayalım. Önce TFF, sonra kulüpler ve şahıslar gelmeli.
Bugün oyuncuların tranfer yönetmeliği yanlıştır. Futbolcu üretemiyoruz.
Kaynaklar attı ancak iyi kullanılmıyor. Bu bizim kulüp içinde  gerekli.
Eğer su kirliyse hepimize bulaşır. Bu hepimizi ilgilendiriyor.

TFF ve FİFA'ya örnek fikirler üretmemiz lazım.
Devlet bilerek veya bilmeyerek böyle bir zemin hazırladı. Umarım bundan ders çıkarırız.

Bir araya gelmeyi sık sık yapmalıyız.
Kimse kafasını deva kuşu gibi kuma sokmasın. Sorumluluktan kaçmayalım.
Futbol basit ve güzel bir oyundur ama zorlaştırıyoruz. Takım olarak kazanalım tek başımıza kaybetmeyelim.."


Fenerbahçe Başkanvekili Nihat Özdemir:

Ne bugün yapılan gerekli görmüyor, ne de her hangi bir kararla yarım puanımızın silinmesini kabul etmiyoruz. İlgili önergenin bugünkü yahpılacak genel kurulun da yapılmasını doğru bulmuyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi 58. Maddenin tartışılması ve bu kurulun toplanması kulübümüzü mal edilmeye çalışılmaktadır. Bugün burda verilecek karar Fenerbahçe'ye mal edilmeye çalışılacaktır. Biz bunu kabul etmiyoruz. Hatırlayacaksınız 6 bin 222 sayılı kanun da Aziz Ylıdırım için değişiyor, kişiye özel kanun çıkarılıyor demişti. ama Başkanımız ve diğer arkadaşlarımızın hala tututkulkuları devam ediyor. Biz sadece adil yargılanma istiyoruz. TFF kurullarında özellikle ve önemle adil bir yargılama istiyoruz.

Bugün 8 kulüp biz inanıyoruz ki bu sayının 11 12'ye ulaşacağına iniyoruz. Bu kadar çok kişi ve kulübü kapsayan bir dosyanın kararının play-off öncesi kararın verilmeini doğru bulmuyoruz.

- Galatasaray Başkanı Ünal Aysal;

"7.Madde resmen 58.Maddenin değişikliği göstermektedir. Burada yapılanlar oyunların kurllarını değiştirmektir. İleride bu kararlar karmaşıklıklara yol açacaktır. Burada bir değişiklik demek sorunların büyüteceğini göstermektedir. Bu yönden kurulumuzun bunu tartışması yerine, federasyonun yönetim kuruluna güven tazelemiz ve onlara imkan sağlamamıy gerekmektedir.Burada hayır oyu kullanacağız"

CNN Turk Canlı yayınında konuşan Ertem Şener, Ahmet Gökçek'i konuk olarak aldı. Gökçek, Kulüpler arasında anlaşmızlığın fazla olduğunu ifade etti... Şener ise, genel kurulla ilgili alldıkları iptal olacak istihbaratının olabileceğini ifade ederek, "Kulüpler Birliği arasında parçalanma oldu. Her hangi bir anlaşma olmayacak. Kulüpler Birliği Federasyonun kararı çakışacak gibi" dedi.

Genel Kurul toplantısında oturumun henüz başı olmasına rağmen 1 saatlik ara verilmesinin nedeni ortaya çıktı. Verilen bu aranın perde arkasında kulüplerin 58. maddeye ek yapılmasına karşı çıkması ve beraberinde çıkan anlaşmazlıklar olduğu öğrenildi. Toplantının başlarında yaşanan bu gerginlik ilerleyen süreçte daha da artacak gibi görünüyor. Verilen arada kulüplerin ikna edilip ortak karara varılması amaçlanıyor. Trabzonspor kulüp başkanı Sadri Şener, "Suçlu olan cezasını çeksin bize kupamızı verin" görüşünde kararlı.


Fatih Terim ile Şenol Güneş bir araya geldi.. Kendi aralarında konuşma yapıyorlar...

70-80 kişilik Fenerbahçe taraftarı otele geliyor. Polis, Fenerli taraftarların gelişini engellemeye çalışıyor. 

CNN Türk canlı yayınında ortaya atılan iddia gündeme bomba gibi düştü...  CNN Türk adına Genel Kurul takip eden Ertem Şener, canlı yayına aldığ konu ile birlikte Genel Kurulun iptal edilebileceğini söyledi. "Genel kurulun iptali gündemde... Toplantıda 243 delege katıldı. 10 külübün yaptığı toplantıdan Genel Kurul iptali çıkabilir. Ancak bunun da tam tersi olabilir"

-Genel Kurula verilen 1 saatlik arada kulüpler kendi aralarında toplantı yapıyor. Önerge vererek ara verilmesini isteyen 10 kulüp kendi arasında toplantı yapıyor...

-Karar oy çokluğu ile kabul edildi...

- Toplantıya Trabzonspor Başkanı Sadri Şener'in de aralarında bulunduğu üyeler tarafından 1 saat ara verilmesi için Divan Başkanlığna önerge verildi...

Genel Kurul toplantısına 1 saatlik ara verildi...

- Genel Kurul'da konuşma yapan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar şunları söyledi:

"Herkes, hepimiz futbolun birleştiriciliğini sevdik. Taraftarlar da bu oyunun sevdalısı konumunda.. 7 ay önce ben ve 14 arkadaşım bu salonda futbolun idaresine seçildik. Ancak 90. saatte şike soruşturması ile karşı karşıya kaldık. Böyle bir olaya hazırlıksız yakalandık. 1923'ten bu yana en büyük kriz yaşanmakta. Sorunu TFF'nin tek başına çözmesi mümkün değildir. Çalışmalarımızı iyi niyetle sürdürdük. Kararların en doğrusu olduğu konusunda ısrar ediyoruz. Bu sorunun sorumlusu biz değiliz. Hepinizden yardım istiyoruz. Sizden baskı değil destek bekliyoruz.

Bizi destekleyen büyük bir ekip var. Küçük çıkarlar için kaousu büyütmek isteyenler de var. Bunlara sizlerinde de 'dur' demesi gerekiyor. Bizlere inanın ve güvenin. Bu işleri bırakalım da demedik. Evet biz tarafız. Türk futbolunun başının dik durmasından yanayız. Kararlar herkesi mutlu etmez. Hukuk niahi kararı verecektir. TFF'nin aldığı her karar TFF kanununa ve statüsüne uygun olduğu gibi UEFA'ya da uygundur. Herkese eşit mesafedeyiz. Biz herkesin federasyonuyuz. Biz, Türk futbolunun arkasındaki gücüz. Herkesin tavsiyelerini bize iletmeleri en büyük haktır.

Biz bir aileyiz. Büyük bir aileyiz. Bu nedenle herkesi dinlemeliyiz. Sadece bugün değil, 3 Temmuz'dan bu yana herkesi dinliyoruz. Saygı sınırını aşmayacak her eleştiriye hazırız. Her kararımızda da şeffaf olmaya devam edeceğiz. Dürüst olmaya devam edeceğiz. Süreç başladığından bu yana masumiyet karinesi en çok konuşulan şey oldu. Sözde değil özde hukuktan yanayız. Evrensel hukuk formlarını göz önüne aldık.

Aklımız ve vicdanımız böyle olsun diyor. Artık top hukukta. Şimdi sırada savunma hakkı var. Savunmalar alınacak. Bundan sonra Etik Kurulu da raporunu tamamlayacak. Hukuki süreç yetişirse play-off öncesi kararlar verilecek. Görevde olduğumuz sürece hak yedirmeyeceğiz. Emek ve alın terine saygı duymaya devam edeceğiz. Önceliğimiz futbolun gelişimi. Alınacak kararlarda futbolun geleceği ve Türkiye'nin geleceği de göz önüne alınıyor."
- Divan üyesi Hasan Yener'in okuduğu Genel Kurul gündemi oy birliği ile kabul edildi...

- Genel Kurul Başkanlık Divanı Üyesi Yalçın Karadeniz şunları söyledi:
"Türk futbolu derinden sarsılmış ve kaotik ortama sürüklenmiştir. TFF hatalara düşmemek açısından Genel Kurulumuzu toplantıya davet etti. TFF buradan güçlü olarak çıkacaktır. Allah'tan hepimize başarılar diliyorum."

- TFF Başkan Vekili Lutfi Arıboğan'ın yaptığı açıklamaya göre Genel Kurul'a 240 delege katıldı.

-Genel Kurulu bir süre önce silahlı saldırıda ayağından yaralanan Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar yerine, Trabzonspor Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Tunç katılıyor...

-TFF'nin Olağanüstü Genel Kurulu başladı. Şuanda TFF Başkanvekili Lütfü Arıboğan konuşuyor. Arıboğan, TFF'nin
Genel Kurulunda çoğunluğun sağlandığını ifade ederek Divan Kurulu'nun belirlenmesi için verilen önergeyi okuyor. Divan Kurulu Başkanlığna Yalçın Karadeniz, Başkan Vekilliğine ise Hasay Yener getirildi.