Dünya’da birçok ülkenin gıpta ile baktığı bir şirket haline gelen Türk hava Yolları’nın kaptanı, THY Genel müdürü Rizeli hemşerimiz Temel Kotil 8 Aralık Cumartesi Günü saat 10.00’da Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kültürmerkezi’nde düzenlenecek olan konferansa konuşmacı olarak katılacak. Trabzon Gençlik Derneği tarafınan organize edilen söyleşiye katılanlara katılımcı belgesi ve sürpriz hediyeler verilecek. Kotil “İdealler üzerine Uçmak” konulu söyleşide THY’nin kısa sürede dünyanın parlayan yıldızı haline nasıl geldiğini ve kariyer hayatını paylaşacak.


Temel Kotil kimdir?

1959 yılında doğan Kotil, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak Mühendisliği bölümünden 1983 yılında mezun oldu, 1986'da ABD'nin Ann Arbor kentindeki Michigan Üniversitesi'nin "Uçak Mühendisliği" bölümünde yüksek lisansını, 1987'de de aynı üniversitede Makine Mühendisliği dalında ikinci yüksek lisansını, 1991’de de yine Michigan Üniversitesinde “Makine Mühendisliği" bölümünde doktorasını tamamladı.

Kotil, 1991-93 yılları arasında İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinde Havacılık ve İleri Kompozit Laboratuarlarının kuruculuğu ve yöneticiliğini yaptı. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesinde Yardımcı Doçent ve Doçent olarak hizmet veren Kotil, aynı fakültede Bölüm Başkan Yardımcılığı, ve 1993-94 yıllarında da Fakülte Dekan yardımcılığı görevlerini yürüttü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı olarak görev yaptıktan sonra, 2001 yılında ABD'de Illinois Üniversitesinde misafir profesör olarak hizmet verdi ve daha sonra New York'ta AIT Inc'de Araştırma ve Mühendislik Bölümü Başkanlığını yürüttü.

2003 yılında THY’deki kariyerine Teknik Genel Müdür Yardımcısı olarak başlayan Kotil, 2005 yılında THY Genel Müdürlüğüne atandı. 2006 yılında IATA Yönetim Kurulu Üyeliğine, 2010 yılında da Avrupa Havacılık Birliğinin (Association of European Airlines-AEA) yönetim kurulu üyeliğine seçildi.

Evli ve dört çocuk babası olan Kotil’in birçok araştırma ve bilimsel yayını var.