Demirören federasyonu, “Dinamo Zagreb-Lyon maçının raporları temiz” diyen UEFA Başkanı Michel Platini’nin sözlerini rehber aldı.

İddianamade yer alan ‘şüpheli’ maçların tüm hakem ve gözlemci raporları ile karşılaşmaların detaylı görüntüleri UEFA’ya sunuldu.

“Saha içindeki mücadele temizdir. Şike ve teşvik girişiminde bulunan şahıslara ise ceza verilecektir” dendi, UEFA’dan onay alındı.

Türk futbolunun direksiyonuna geçtiği 27 Şubat’tan bu yana ‘şike ve teşvik’ iddialarıyla ilgili çözüm üretmeye çalışan Yıldırım Demirören
Federasyonu, herkesi memnun edecek bir kararı hayata geçirmek üzere... İstanbul’da 21-22 Mart tarihlerinde gerçekleşen UEFA Kongresi’nde başta başkan Michel Platini olmak üzere tüm UEFA yönetimi ile yakın temaslarda bulunan Demirören ve ekibi, hiçbir takımı küme düşürmeden ve puan silme cezası vermeden hayata geçirilecek bir karar aldı. Alınan karara göre iddianamede ismi geçen hiçbir kulüp bir alt lige düşürülmeyecek, ayrıca puan silme cezası da verilmeyecek. Demirören yönetiminin alınacak bu karar için UEFA’yı da ikna ettiği ortaya çıktı. Türk futbolunu ayağa kaldıracak adımlar şu şekilde atıldı: Michel Platini’nin, Dinamo Zagreb-Lyon maçıyla ilgili İstanbul’daki yorumunu çıkış yolu olarak gören TFF, iddianamede yer alan şüpheli tüm maçların hakem ve gözlemci raporlarını UEFA’ya sundu. Ayrıca tüm maç kasetleri ve detaylı gol görüntüleri gönderildi.

Faturayı PFDK kesecek

Platini’nin, “Dinamo Zagreb-Lyon maçının hakem ve gözlemci raporları temizdi” açıklamasının altı da kalın çizgilerle çizildi. Demirören ve ekibi yeşil çimler üzerindeki mücadelenin temiz olduğunu kararlı bir dille savundu ancak tespit edilmesi halinde şahısların şike ve teşvik girişimlerinin cezasız kalmayacağı garantisini verdi. Bu kişilerin mutlaka ceza alacağını ileten TFF, Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu’nun (PFDK) hak mahrumiyeti, hatta ömür boyu men cezaları verebileceğini bildirdi. TFF’nin kararlı tavrı sonrası ikna olan Platini’nin, “İçişlerinize karışmayız. Ancak şüpheli eylemlerde bulunan kişiler cezalandırılmalı” uyarısını yinelediği, federasyon yönetiminin de bu konuda garanti verdiği kaydedildi.

Kulüplere Avrupa yolu açıldı

UEFA’yla sağlanan mutabakat sonrası TFF’nin kulüplere küme düşme ya da puan silme cezası vermemesi de kesinleşti. PFDK tarafından
savunmaları alınan futbol adamlarına verilecek cezaların ise Play-Off maçları öncesi açıklanması bekleniyor. UEFA ile varılan uzlaşma sonrası, Türk takımlarının Avrupa Kupaları’na katılmasının önündeki en büyük engel de ortadan kalkmış oldu. TFF’nin kararlarla birlikte Türk takımlarının Avrupa Kupaları’na katılma riskinin bulunmadığını da resmen açıklaması bekleniyor.

Platini ne demişti?

UEFA kongresi sırasında bir basın mensubunun, “Şampiyonlar Ligi’nde Lyon’un deplasmanda Dinamo Zagreb’i 7-1 yendiği maçla ilgili herhangi bir inceleme yaptınız mı?” sorusu üzerine Michel Platini şu açıklamayı yapmıştı: “Bu karşılaşmayla ilgili soruşturma gereği duymadık. Çünkü tüm hakem ve gözlemci raporları temizdi. Herhangi şüpheli bir durum yoktu.” Hatırlanacağı üzere ilk yarısı 1-1
sona eren karşılaşmanın ikinci yarısında Lyon 6 gol daha atmış ve 7-1’lik galibiyet sayesinde bir üst tura yükselmeyi başarmıştı.