Türk futbolu, olağanüstü bir sezon yaşıyor. Sezon 5 hafta geç açıldı; bir de üstüne play-off sistemi eklendi. Sabah'ın haberine göre, Bu tabloda devre arası kısaltılsa da, kupada grup sistemi kaldırılsa da Euro-2012 nedeniyle sezon 13 Mayıs'a kadar tamamlanmak zorunda olduğu için takvim müthiş sıkıştı. Hemen hemen bütün teknik direktörler sıkışık fikstürden yakınıyor. Zorlu kış şartlarında, bozulmuş sahalarda maçlar oynanıyor. İşin bir de bugüne kadar dikkat çekmeyen bir yanı var. Avrupa Ligi'nde iki temsilcimiz Trabzonspor ve Beşiktaş yola devam ediyor. Bu iki takım, Türkiye Kupası'nda da son 16'ya kaldı. Bu iki takımdan biri bile hem Avrupa Ligi hem de Türkiye Kupası'nda finale kadar yürürse takvimde maçlarını oynayabileceği boşluk bulunmuyor. Çünkü Mart, Nisan ve Mayıs'ta Avrupa maçları oynanmayan üç boş çarşamba var. Bunlarda Türkiye Kupası'nın tamamlanması bile (4, tur, çeyrek final, yarı final, final) mümkün değil.

TAKVİMİN SIKIŞMAMASI İÇİN ELENME ŞART
Dolayısıyla Avrupa maçlarına ayrılmış çarşambalarda Türkiye Kupası maçlarının oynatılması gerekiyor. Diğer bir deyişle, Türkiye Futbol Federasyonu, kupa ve lig fikstürünü tamamlayabilmek için bu iki takımın ya Türkiye Kupası'ndan ya da Avrupa Ligi'nden elenmesi için duacı.

SADECE ÜÇ ÇARŞAMBA
Şubat ayının 8'i boş geçiyor... 15-16 ve 22-23 Şubat Avrupa Kupaları'na; 29 Şubat da milli maça ayrılmış durumda. Mart'taki 4 hafta içinin üçü yine Avrupa Kupaları'nın... Temsilcilerimiz Avrupa'da devam ederse 21 Mart dışında kupanın dördüncü turunun oynanabileceği yer yok. Nisan'da Avrupa maçı olmayan sadece ayın 11'i... Orada kupa çeyrek finalleri oynansa, yarı finaller 2 Mayıs'a, final de 16 Mayıs'a kalıyor. Bu kez de play-off'taki 6 hafta için sadece 5 hafta sonu kullanılabiliyor. Play-off'un tamamlanabilmesi için 8 Nisan'dan (Ligin 34. haftası) sonraki boş iki Çarşamba'dan (15 Nisan ve 2 Mayıs) birinin kullanılması gerekiyor ki; o zaman da kupa finali yetişmiyor. Takvime play-off'lar arası final müsabakasını da koyduğunuzda işler iyice içinden çıkılmaz hale geliyor. Süper Lig statüsüne göre Türkiye Kupası finali, play-off müsabakaları tamamlandıktan sonra, play-off'lar arası final müsabakasından önce oynanıyor.

İŞTE FUTBOL TAKVİMİ
8 Şubat Çarşamba: Boş
12 Şubat Pazar: 26. hafta
15-16 Şubat Çrş-Prş: Avrupa
19 Şubat Pazar: 27. hafta
22-23 Şubat Çrş-Prş: Avrupa
26 Şubat Pazar: 28. hafta
29 Şubat Çarşamba: Milli maç
4 Mart Pazar: 29. hafta
7-8 Mart Çrş-Prş: Avrupa
11 Mart Pazar: 30. hafta
14-15 Mart Çrş-Prş: Avrupa
18 Mart Pazar: 31. hafta
21 Mart Çrş: Tür. Kupası
4. tur 25 Mart Pazar: 32. hafta
28-29 Mart Çrş-Prş: Avrupa
1 Nisan Pazar: 33. hafta
4-5 Nisan Çrş-Prş: Avrupa
8 Nisan Pazar: 34. hafta
11 Nisan Çrş: Boş
15 Nisan Pazar: Play-off
18-19 Nisan Çrş-Prş: Avrupa
22 Nisan Pazar: Play-off
25-26 Nisan Çrş-Prş: Avrupa
29 Nisan Pazar: Play-off
2 Mayıs Çrş: Boş
6 Mayıs Pazar: Play-off
9 Mayıs Çrş: Avrupa
13 Mayıs Pazar: Play-off

NOT: Yukarıdaki play-off maçlarının tarihleri kesin değildir.