Antalya`daki Gloria Serenity Otel`deki basın toplantısına MHK Başkanvekili Yüksel Okçuoğlu, MHK üyesi Zihni Aksoy ve UEFA Hakem Komitesi üyesi Jaap Uilenberg de katıldı. 29 Şubat 2012`de göreve geldikten sonra basınla ilk kez bir araya geldiklerini belirten MHK Başkanı Alp, "Geçmişte Milli Takım oyunculuğu, kaptanlığı, BJK ve TFF Yönetim Kurulu üyeliği görevlerimde, medya ile çeşitli vesilelerle işbirliği yapmıştık. Bu kıymetli ve olumlu işbirliğinin MHK döneminde de devam etmesini diliyorum. MHK Başkanı olarak ben ve tüm kurulumuz, şeffaf ve seviyeli bir iletişim biçiminden yanayız. Böylesine önemli bir kampın ardından da sizlerle bir araya geliyor olmamız, bunun en önemli kanıtı" dedi.

Cüneyt Çakır`a büyük onur

Zekeriya Alp, FIFA kokartlı hakemimiz Cüneyt Çakır`ın, Brezilya`daki yapılacak 2014 Dünya Kupası için Avrupa`dan belirlenen 18 aday hakem arasında olduğunu gururla açıklamak istiyorum" dedi. Zekeriya Alp şöyle devam etti: "Sayın Doğan Babacan`ın 38 yıl önce 1974`de Almanya`da yapılan Dünya Kupası`nda düdük çalmasından sonra ilk kez bir Türk hakemi Dünya Kupası Finallerinde düdük çalabilme şansını yakalamıştır. Haziran`daki EURO 2012 finallerindeki başarısı, Cüneyt Çakır evladımızın 2014 Dünya Kupası Finallerine Avrupa kıtasını temsilen belirlenecek 9 hakem arasına girip giremeyeceği hususunda karar verici olacaktır.

Bu noktaya gelinmesinde emeği geçen başta Şenes Erzik olmak üzere herkese ve özellikle de şu anda bu basın toplantısında bizlerle birlikte olan UEFA Hakem Komitesi Üyesi ve Eğitimcisi sayın Jaap Uilenberg`e şahsım ve kurulumuz adına çok teşekkür ederim. Ayrıca Serkan Gencerler de Mayıs`taki U17 Avrupa Şampiyonası`nda görev alacak.

40 Üst Klasman Hakem katıldı

MHK Başkanı Alp şöyle devam etti: "UEFA Hakem Kurulu Üyesi sayın Uilenberg ile UEFA eğitimcileri sayın Sharp ve sayın Larsen de bu 3 günlük kampta, kurulumuzca belirlenmiş 14 Üst Klasman Hakemi ile 26 Yardımcı Hakeme çok değerli katkılarda bulundu.

MHK olarak bu kampa çok önem veriyoruz. Çünkü, Spor Toto Süper Ligimizin 53 yıllık tarihinde ilk defa uygulanacak olan Süper Final , hakem camiası olarak bizlerin de yeni tanıştığı bir olgu. Bu sebeple, Süper Final`de oynanacak 25 maçta görev alacak Üst Klasman Hakemimiz ve Üst Klasman Yardımcı Hakemimiz ile bizler, çok detaylı bir hazırlık sürecindeyiz. Bu hazırlık aşamasında hem 34 haftalık Lig Grubunda öne çıkan kararlar, pozisyonlar değerlendirildi hem de EURO 2012 için UEFA`nın hakemlere uyguladığı eğitim programları tatbik edildi" dedi.

3 günlük kampta; müsabakalarda öne çıkan faul ve fena hareketler, disiplin uygulamaları, hakem-yardımcı hakem ve dördüncü hakem arasındaki işbirliği, ofsayt ve oyuncuların seyircileri tahrik edici davranışları gibi konular masaya yatırıldı. Bu konulardan biri de kenar yönetimlerin 4. Hakemlere karşı takındığı ve zaman zaman agresifleşen tavırları oldu.

Kenar yönetimlerden 4.hakemlere saygı

Zekeriya Alp, "Süper Final gibi, önemli maçların oynanacağı bu periyotta, kenar yönetimlerin heyecanını ve stresini muhakkak ki anlıyoruz. Ancak, hakem otoritesini sarsacak eleştiri ve tavırları kabul etmemiz mümkün değil. Bu konuda 4. hakemlerimiz yeterli yetkiye sahip ve gerektiğinde bu yetkiyi kullanmalarını kendilerinden istiyoruz. Ülkemizde futbol heyecanının zirve yapacağı Süper Final öncesinde; futbolcularımızın, seyircilerimizin ve yöneticilerimizin de sağduyulu davranmasını rica ediyor, sahadaki tek otoritenin hakem olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz" diye konuştu.

"İyi örnekler moral veriyor"


Kötü örneklerden ziyade iyi örneklerin hakemlerimizi çok daha iyi motive ettiğini ve daha doğru kararlar vermelerini sağladığını vurgulayan MHK Başkanı; "10 gün önceki Trabzonspor-Fenerbahçe maçı buna güzel bir örnek. Çeşitli kesimlerce olaylı geçmesi beklenen bu karşılaşma, özellikle sahadaki 2 takım oyuncularının üst düzey centilmenlikleri ve sağduyuları ile sorunsuz tamamlandı. Bunun için kendilerine teşekkür ediyoruz. Artık eleştirileri ve sorgulamaları geride bırakıp, bu güzel oyundan keyif alma zamanı…

Bugünkü toplantı, Süper Final öncesi yapılan kamp ile ilgili sizleri bilgilendirmek içindi. Sezonun sona ermesi ile birlikte, Mayıs sonuna doğru hem geçmiş hem de gelecek sezonu değerlendirmek için bir bilgilendirme toplantısı daha yapmak arzusundayız" diyerek sözlerini tamamladı.

Uilenberg:"Hakemler, geçen sezondan daha iyi"

Son3 yıldır MHK`ya hakem eğitimciliği yapan ve sözleşmesi 2 yıl daha uzatılan UEFA Hakem Komitesi üyesi Jaap Uilenberg de, hakemlerin büyük bir aşama kaydettiğini belirtti.

Bu sezonun sıkıştırılmış haftalar nedeniyle hakemler için de yoğun geçtiğini vurgulayan Uilenberg, "Hakemler de insan. Futbolun içindeki diğer bireyler gibi hata yapabiliyor. Türk hakemleri Avrupa ve dünya futbolundaki gerçek yerine yeniden ulaştı. 16 yıl sonra Avrupa Şampiyonası`nda yer almak çok önemli. Hafta sonu başlayacak Süper Final, aslında Şampiyonlar Ligi seviyesinde öneme sahip. Bu maçlara çok iyi hazırlandık. Türk hakemleri geçen sezondan daha da iyi performanstalar. UEFA`nın talimatlarının uygulandığını da özellikle belirtme istiyorum" dedi.