61SAAT SPOR SERVİSİ

Trabzonspor başkan adaylarından Muharrem Usta, merakle beklenen projelerini bugün açıkladı.

Açıklamalarda bulunan Usta;

 7 Aralık milyonlarca Trabzonsporlunun, ara ara da olsa çektiği uykusuzluğun biteceği gün olacak. Büyük bir çınar olan Trabzonspor’un yeni tarihi için yeni sayfaların yazılacağı günlerin başlangıcı olacak.  Trabzonspor’un içinde bulunduğu 3 tane temel sorun var. 

Yönetim Kurulunda ki arkadaşlarımızın bir kısmını sizinle tanıştırmak istiyorum. 
Trabzon’umuzun ve bu topraklardan yetişen insanlarımızın arasında ki çok değerlilerden sadece bazıları.. 
Önder Bülbüloğlu, makine mühendisi iş adamı.. Daha önce Trabzonspor’umuzun yönetiminde bulunmuş tecrübe sahibi bir arkadaşımız. Bizlerle bu yolculukta birlikte olacak. 
Gençağa Meriç, mimar iş adamı. Trabzon’dan yetişmiş ağabeyimiz. Elinden gelen bütün desteği sonuna kadar verecek. 
Ahmet Çubukçu, içimizden birisi. Daha önce Trabzonspor’un yönetiminde yer almış bir arkadaşımız. Her halde Trabzonspor’u hücrelerine kadar yaşayan hiçbir zaman üzüntüyü yaşamak istemeyen arkadaşımız. 
Suat Şen, yine sizlerin içinden gelen bir arkadaşımız. 
Orhan İleraslan.. İnşaat Mühendisi. Turizm işletmesi ile iştigal ediyor. Orhan bey de Trabzonspor’un yönetiminde geçmişinde bulunan değerli bir ağabeyimiz. 

Bu salonda yönetimde sadece şuan açıkladığım isimler yok. Çok değerli arkadaşlarımız var. Yönetim günü gelene kadar, yönetim listesinde olabilecek arkadaşlarımız da var. Yönetimde olup olmamak çok önemli değil, önemli olan bu taşın altına gövdesiyle girebilmek…

Bu salonda yönetimde sadece şuan açıkladığım isimler yok. Çok değerli arkadaşlarımız var. Yönetim günü gelene kadar, yönetim listesinde olabilecek arkadaşlarımız da var. Yönetimde olup olmamak çok önemli değil, önemli olan bu taşın altına gövdesiyle girebilmek… 
Önümüzde ki günlerde biz size yönetim kurulunda girmekte olan arkadaşları tek tek açıklayacağız. 
Trabszonspor’umuzun 3 tane temel sorunu var. 
Bunlardan birincisi ekonomik sorun. Gerçekten derinleşmiş sorunla karşı karşıyayız. 
Sportif anlamda Trabzonspor’un sorunu hepimizi üzüyor. Bugün itibari ile sorunluyuz. Son yıllarda Trabzonspor’dan bekledikleri bulamadığımız, camianın yüzünün gülemediği süreçten geçiyoruz. 
3. Sorunumuz. İmaj ve itibar ile ilgili sorun. 
Trabzonspor’umuzun itibari, milyonlarca Trabzonspor taraftarı için kabul edilebilir bir durum değildir. O nedenle 3 temel soruna baktığımızda aslında bizim için öncelikle ilk sorun itibar sorunudur. 
Trabzonspor’un itibari her birimizin hayatında önemseyeceğiz, önemli bir markadır.. Bu markanın en ufak bir şekilde lekelenmesinden milyonca olağanüstü rahatsız olur. Buna asla müsaade etmemeliyiz.

Birlikte yürümemiz için önümüzde ki en büyük engel parçalanmış olmamız. Başarısız durumda olmaktır. Başarısız camialar bölünürler parçalanırlar. Eğer biz bir bütün olmak istiyorsak, mutlak manada sportif başarı elde etmek zorundayız. 
o nedenle sakın ha sakın, biz bu kadar sorun varken bir de Şampiyonluk mu konuşacağız gibi durumu akıllarına getirmesin. Bu camia büyük bir camiadar. Trabzonspor dünya kulübüdür. Bu dünya kulübü için şampiyonluk hayal değildir. Onu çok yaşadık. Ve bir daha bir daha onu yaşacağız. Bizim için de ilk milat 2 sezondur. Bütün enerjimizle biz o sezona doğru yürümeye kalktığımızda param parça görülen Trabzonspor camiası tek vücut olacaktır. 

GEÇEN YIL BASKETBOLDA YAŞADIK
Biz bunu geçen yıl Basketbolda yaşadık. Geçen sene Hayri Gür’de oynadık. Son salisede Avrupa Şampiyonluğunu kaybettik. Orada 10 bin kişi vardı. Hani Trabzonpor çok dağınık haldeydi.. Niçin 10 bin kişi oradaydı. Son saniyede şampiyonluk kaybedildiğinde binler orada gözyaşı döküyor. Birlik bütünlük olabiliyorsak bunun anahtarı başarıdır. Sizlerin enerjisi olduğu süreci yönetimde ki tüm arkadaşlarımızın kaçınılmaz şekilde hedefe kilitlendiği bu bakış açısı var olduğu sürece biz 10 bin kişilik Hayri Gür’de gördüğmüüz o görüntüyü 40 binlerle göreceğiz. 

AKYAZI’DA Kİ YENİ STADIMIZDA

Trabzon Türkiye’nin, sanatta edebiyatta en önemli merkezlerinden birisidir. Ama bir başka özelliği vardır Trabzon’un. Trabzon bir spor kültürü. Bir futbol kültürü olan Anadolu’da ki kökleşmiş nadir şehirlerden birisidir. Bu kadar şampiyonluğu Anadolu’da gittiği ikinci bir il olmadığına göre Trabzon şehrinin Tüm Türkiye ve Dünyaya şöyle bir sorumluluğu var. Biz Akyazı’da ki yeni stadımızda 40 bin kişiyle kötü tezahüratın ve küfrün asla olmadığı; eğitimle sporun içi içe olduğu bir Güneş gibi doğacıağız. 
Trabzonspor bunu hep başardı. Atay Aktuğ döneminde biz o dönem 8 kere mavi bayrak aldık. Bunu taraftarlarımızla aldık. Trabzonspor, futbolcusu şeyircisi ile bir medeniyet ışığı olarak parlayacaktır. Eskiden başardığı gibi. Bunu yapmayı biz sorumluluk olarak görüyoruz.

SEÇİM HATASI EN AZA İNDİRGENMELİ
Seçim hatasının en az yapıldığı yerlerde iyi yönetimler vardır. Şirketlerde de böyledir. STK’larda da Spor Kulüplerinde de böyledir. O nedenle biz Trabzonspor’a kimleri seçeceksek, bir tek istirhamımız var. Sakın ola Muharrem beyi tanıdığımız için vermeyin. Sakın akrabanız diye vermeyin. Arkadaşınız tavsiye etti diye vermeyin. Onlardan bir tek şunu istiyoruz. 
Trabzonspor’umuz için istiyoruz. İçinde bulunduğumuz her türlü sıkıntıdan kurtulmak için istiyoruz. Önce Trabzonspor deyin. Trabzonspor’un itibarini, ekonomik çöküklüğünü şöyle gözünüzün önene getirin. Bir daha bunu yaşamak istemiyorsak, mutlu bir şekilde Trabzonspor ile yatıp kalkmak için Trabzonspor’u merkeze koyup bunu kim başarabilecekse oyunuzu ona verin. 
Bunun dışında hiçbir etken yarın niçin bunu yaptık dediğinde hiçbir şey ifade etmiyor. 
Ben değerli kongre üyelerimizin önce Trabzonspor deyip, bunun dışında ki etkenleri bir kenara bırakacaktır. 
Trabzonspor Anadolu’da ki şehirdir. Trabzonspor, Türkiye’dir… Trabzonspor bir şehir takımı olmadığı gibi Türkiye’nin büyük takımı olmadığı gibi tek başına Trabzonspor bir dünya takımıdır bir dünya markasıdır…. 



TRABZONSPOR, TRABZON’DAN MI YÖNETİLMELİ

Basketbol takımı geçen sene Avrupa Kupalarına katıldığında, bizim basketbol takımının hocası.. Bana şöyle bir ifadede bulundu. Muharrem bey Trabzon, ne kadar büyük bir şehirmiş ki, gittiğimiz her yerde taraftar basketbol maçına geliyor. Rusya’nın ücra köşesine gidiyoruz Trabzonspor taraftarını görüyoruz. 
bizim koçumuz yeni gelmişti Trabzonspor markasını tanımıyordu. O gelen taraftar zannetmeyin basketbol maçı için geliyor, onlar Trabzonspor markası için geliyor. Bizim markamız dünyanın en uzak ücra köşelerinde bilinen bir marka. O zaman Trabzonspor, Trabzon’dan mı yönetilecek İstanbul’dan mı yönetilecek hiçbir birimiz kabul edemeyiz. Çünkü Trabzonspor sadece şehrimiz temsil eden ve buranın takımı değil. Ama yönetime baktığımızda Ankara’da ki olacak, İstanbul’da ki de Almanya’da ki olacak. Bizm Trabzonspor’u her taraftan yönetmemiz gerekiyor çünkü Trabzonspor her tarafın takımı. Biz o nedenle İstanbul- Trabzon ayrımını aklımızdan geçirmeyelim. Şehrimizin içinden de olacak başka yerlerden de olacak. 

AKYAZININ AÇILIŞINA DÜNYA DEVİ TAKIM GELECEK

Akyazı’nın açılışın bir dünya devi takımıyla yapılacağnı size ifade etmek itiyorum. Stadımızın açılışını görkemli bir şekilde hepimiz yapacağız. 

İSİM SPONSORLUĞUNDA ÇOK ÖNEMLİ BİR MARKA

İsim sponsorluğu çok önemli. İyi bir marka ile iyi bir fiyata bunu çözmemiz gerekiyor. Trabzonspor’un içinde bulunduğu ekonomik duruma bakıldığında isim sponsorluğu çok düşük fiyatlara da yapılabileceği gibi Trabzonspor yönetimine gelecek olan yönetici arkadaşlarımızın bilgi tecrübe ilişkileri, büyük Trabzonspor markası ile birleştiğinde Trabzonspor’un bundan sonra nasıl bir vizyonu olarak görüldüğünde buraya çok önemli markalar ve çok önemli rakamlar gelecektir. Ben bunu müjdeliyorum. Evet hepimiz için bu marka ve müthiş bir fiyat. Bizim için içinde bulunduğumuz bu kriz açısından bunu müjdeliyorum.

YAVUZSELİM STADI MODERNİZE EDİLECEK

Yavuz Selim Stadı yeniden yapılacak. Oldukça modern bir şekilde… Yani Yavuz Selim, büyüklük açısından tesisler açısından daha minyatürü.. Ama bugün kiyle asla kıyaslanamayacak muhteşem bir yavuz selim.. 



AMATÖR BRANJLAR HAYRİ GÜR’E TAŞIYOR
Trabzon’da amatör branşlar çok önemli olmaya başladı. Şimdi Hayri Gür, bütün kapalı spor salonunda ki branşlar için merkez haline gelecek. Basketbol takımı hariç bütün salon sporlarını Hayri Gür’de yarıştıracağız. 

BASKETBOLDA DA ŞAMPİYONLUK

Bu salonda Basketbol potaları getirildiğinde Basketbol maçlarının oynanacağı hale getiriliyor. Biz nasıl 50. Yılımızda Futbolda şampiyonluk diyorsak, basketbolda da artık şampiyonluğu hedeflemeye başlıyoruz. 
GELİRLERİMİZ 130 MİLYONA ÇIKACAK

2010-11 yani Şampiyon olduğumuz senede gelirimiz 25 milyon artmıştı. Onu istisna tutarsak 80 milyon gelir düzeyinde kaldık. Ama o dönem de giderimiz 80 milyonken, şimdi 240’a çıktı. 160 milyon bütçe açıağı olan bir Trabzonspor… Gelirimizin artması, kabul edilebilir düzeye giderlerin çekilmesi gerekiyor. Bunun ilk adımı 80 milyon olan gelirin 130 milyona çıkması. 80 milyonun yüzde 80’i Spor Toto’dan geliyor… Gelirlerin 130’a çıkacağını buradan deklare ediyoruz….

TÜRKİYE’DE 1461 FIRTINASI ESİYORDU
Türkiye’de 1461 fırtınası esiyordu. İçinde ki oyuncuları izlediği yıllar 3 yıl öncesi. Ama bugüne dönüp baktığımızda üreten alt yapısı ile güçlü olması gereken bir Trabzonspor’dan devamlı transfer yapan, İstanbul kulüplerine benzeyen Trabzonspor’a gitmeye başladık. İstanbul kulüpleri için o bir gerçek olabilir, doğru da olabilir. Biz hiçbir kulübün ne transferini ne de sportif alanda ki yolunu konuşmak zorunda değiliz. 1461’de ki sistemi yeniden dizayn etmek boynumuzun borcu olmuş durumda. 

OLMAZSA OLMAZIMIZDIR

Olmazsa olmazımızdır, Trabzonspor’un iddialı olmasıdır. 50. Yıla hepimiz kilitleneceğiz. 50. yıl bizim için vazgeçilmez bir hedeftir… 
AKYAZI YAŞAM MERKEZİ OLACAK

Akyazı’ya yaklaşık 250 milyonluk bir yatırım yapılıyor. Akyazı satdı 15 günde bir hafta bir yapılan maçlar için açılan ve ışıkları kapatılan yer olamaz ve olmamalıdır. O stat yaşayan bir stat olmalıdır. Hem stadın içinde ki tesisleri ve çevresiyle birlikte… Akyazı Stadı, Trabzon’un en önemli lokasyonlarından bisidir. Trabzon’un nefes aldığı alanları azdır. Orası yeni nefes alma merkezi olmak zorunda. Kültür sanatın merkezi olmak zorunda. Stadımızın çevresini bu hale getirerek, yıllık yaklaşık 15 milyon sabit gelir sağlamayı hedefliyoruz. 

STADIN İÇİNE MÜZE KURULACAK

HPem de stadın içine müze kurmayı planlıyoruz. Bizim tarihimizde efsane dediğimiz futbolcular var. Olağanüstü hafızamıza yer yapmış maçlar var. Hiç  bir zaman hafızımızdan çıkaramadığımız gol pozisyonlar veya goller var. Başkanlar, taraftarlar var. Bu uğurda ölen taraftarlar var. Bunların hepsini, bir müzede toplandığını düşünün. Müzeye giriyorsunuz, kuruluşla başlıyor. Orada 1 numara yazıyor. Orada bütün öğrencilerini kulaklıklarını takıyor ve kuruluşu anlatıyor. 
Devamında ilk şampiyonluğa nasıl gidildiğini anlatıyor. İlk şampiyonluğa gidilirken bizim zihnimizde ki Dozer Cemilin birebir heykelinin olduğu heykelini görüyoruz. Yanında, Ali Kemal, Hüseyin… Başkanlarımızı görüyoruz. O gençler.. O gençler numaraya bastığında Dozer Cemil’i dinliyor.. 
Bizler bu tarihi yaşamış olabiliriz. Ama bizim çocuklarımız imajımızın itibarini zedeledikten sonra Trabzonspor’un nasıl bir camia olduğunu bilmiyorlar. Çok mu zor bir işdir, Trabzonspor camiasına böyle bir müze kazandırmak.. Hayır…



SORU CEVAP BÖLÜMÜ… 
Soru: Siyaset ve kulüp arasında ki ilişki nasıl belirlenecek?
Ortada bir gerçek var. Siyaset var, spor var insanlar var, başkan adayları var. Hayat çeşitlilikle dolu. Aslolan bunları yerli yerine koymaktadır.. Şurası siyaset olabilir, burası kulüp olabilir, burası yönetim olabilir, burası camia olabilir… Buna harmoni diyoruz. Uyum. Siyaset bir kulüp hayatını sürdürürken ister istemez bir takım projelerinde siyasete ve bürokrasiye ihtiyaç duyabilir. Bizim ilimizden çok çeşitli partilerde çeşitli bakanlar geçmiştir. Koray bey, Faruk Bey, Erdoğan bey…. Biz  yaptığımız projelerde Trabzonspor’un ihtiyacı olan çeşitli sorunları şehrimizi temsil eden bakan ve siyasetçilerle onların desteğini alarak çözebiliriz… 
 Sorun bu işi çözerken, ilişki yumağının çözülemez duruma gelmesidir. Siyaset neredeyse, futbol neredeyse, spor neredeyse onların sınırlarını ortaya koyduğunuzda bir sorun çıkacağını düşünmüyorum. Bunlar bir birlerinin tamamlayacak unsurlardır… Ne kulübün kendisini siyasete, ne siyasetin kendisini kulübe malzeme etmesini becermemek lazım… 
 Gerçekten bu tarz ilişkiler hepimizi yormaya başladı. Bitirdi. Burada yeni dönem başlaması lazım. O yeni dönem medeni ölçüler ışığında.. Ben bunun olmaması için önünde engeller olduğuna inanmıyorum. Eğer yönetimizin itibari geleceğini düşünmüyorsa, siyasetle iç içe geçtiğinde taraftarın bölüneceğini bilir. 

ZİK ZAKLI GİDİN AMA VERİM ARTSIN

Biz başkan olursak, hatalar yapacağız. Kim gelirse gelsin hatalar yapacak. Kim gelirse gelsin, bu patlamış ekonomide sorun olacak. Hayatın gerçekleri var. Yeter ki siz zik zaklı gidin veriminiz yukarı gitsin ama hedefe ulaşın. Biz takdirler yerine arada ki sorunları konuşursak bu camia bu nedenle parçalanıyor. Basketbol kulübü başarı yakalarken hatalarından çok doğrular yaptı ki bu başarıyı yakaladı. Trabzonspor’da ki şuan da ki sorun ekonomik sorun hiç kimsenin gelip kısa sürede düzelteceği sorun değildir.
50 YIL GEÇEN YIL DEĞİLDİR

50. yıl geçen yıl değildir. İyi niyetli olursan, 2 tane sezonumuz var dersin. Bir tane demezsin. Trabzonspor’a sahip çıkacaksak 2 tane sezonumuz var dersin. Şunu Trabzonspor camiası beklemez. Ben Trabzonspor camiasına anketler yaptırdım. Önce ekonomi mi önce sportif başarı mı? Cevap yüzde 50’si önce ekonomi diyor, yüzde 50’si sportif başarı… Ama bence yüzde 60-70 sportif başarı. Neden sportif başarı gelirse paralar gelir. Bütün dengeler lehinize dönmeye başlar. 

ÖNCE Kİ SEÇİMDE ANA GÜNDEM ŞİKEYDİ VE BU SÖYLEMLERLE YARIŞAMAZDIK

Biz bir önce ki seçimde ana gündemimiz şikeydi. O gün söylediğimle bugün söylediğim arasında bir tane farklılık bul getir bravo derim… O dönem sayın Başkanın seçilmesinin en önemli etkenlerinden birisi şike ile ilgili verdiği beyanatlardır. Ama o beyanatlarla biz yarışamayacağımızı gördük o gün. Ben o gün yarışmaya devam etmem için 3 ayda gelen kupa için 2 ay demem gerekti. Biz şike mücadelesinde iki şeyi bir birine karıştırıyoruz. 
2010-2011 sezonunu kim ne derse desin, bizim için şampiyonu o sezonun şampiyonu Trabzonspor’dur.. Çünkü Biz adaletin peşindeyiz. Bu adalet süreci sürüyor. İki tane yolculuk oldu.

Sportif anlamda TFF bizi anında mahkum etti. Son derece yanlış tek taraflı karardı. İkinci kulvarımız var. Yurt içinde ki mahkemeler. Önce Fenerbahçe’yi mahkum etti, sonra konjonktür değişikliği Yargıtay’da şuan da dosya tam tersine döndü. Ama Altuğ bey. Biz Trabzonspor’a sahip çıkacaksak, bütün başarısızlıklarımızı bu durumun içine hapsedeceksek.. Bizim mücadelemiz bitmedi. 
Avrupa’da ki en iyi hukuk bürolarında bu mücadeleyi sürdürmemiz gereken insanlık görevidir. Ben inanıyorum Avrupa’dan bunun döneceğine. Aklı selim olarak bizim konuşmamız gereken işler bunlarken,
Bizim kim gelirse gelsin, benim elim onların yanında olacak. Bu mücadelede biliyorum ki Erdem Egemen kardeşimizin çok teferruatlı bilmiyorum. Ama benim vaadim şudur. Avrupa’da ki mücadelemiz 1. Sınıf mücadele olacaktır. Hak savunmak insanlık görevidir. 



DİVAN BAŞKANLIĞININ İMZA ATTIRMASI

İyi niyetle böyle bir şey imzalanırsa.. İyi niyet göstergesi diye bakıldı. Biz de şöyle düşünüyoruz. Divan’ın bu düşüncesine saygılıyız. Ancak hep beraber Trabzonspor’un geleceğinin tayinini ne bana, ne bir başkasına ne hiç kimseye sorulan bir şey değil. Bunu süreç belirleyecek. Bir tane Trabzonspor taraftarı da belirleyebilir. Son dönemde çok kötü alışkanlığımızda oldu. Trabzonspor’un mahkeme kapılarında sürünmemesi için olağanüstü koşuşturmaya ihtiyaç var.

SERBEST KALAN OYUNCULAR

Bence bu serbest kalanların bir kısmı hala görüşme masasını bekliyor olabilir. Bu şeklin iki türlü çözüm vardır. Hangi stratejiyi belirleyeceksiniz ki ona göre… Elinizde 40 küsur oyuncunuz var… Hangileri ile yola devam edilecek. Belki iki tane takım var Trabzonspor’un içinde. Biz bunları öylesine gönderemeyiz. Biz sezonun geri kalanında hem bunları parlatmayı becermeliyiz. Ama herhâlde buraya soyunan bütün yönetimler bu işi ekonomik olarak nasıl çözeceğinin hesabını yapmıştır. 3 günde ne olacak, 5 günde ne olacak. Gerçeğin ve o acı reçetenin farkındayız… 

PROJE SATMAK

Trabzonspor’un elinde somut 4 tane, projesi var. Bu 4 projenin 4’ü de 1. Sınıf bitse Trabzonspor’un sorunları  çözülmüyor. Bu projelerin her biri basiretli tüccar eliyle, farklı farklı sonuçlar verebilir. Elinizde bir ürün vardır. Bu ürünü pazarlayacaksınız satacaksınız. Biri 5’e satabilirsin, öbürü 3’e satabilir. Bizim için önemli olan olabildiğinin en üst rakamı ile bu işi halletmesi lazım.