61SAAT SPOR SERVİSİ - Hasan Tüncel

Trabzonspor camiasında alışılagelmiş taraftar gruplarının dışında “ötekileştirilmiş Trabzonsporlular” adı altında bir oluşum kuruldu.

Oluşumu kuran Oktay Hilmi Evin ile ilk adımları atılan proje oluşumuyla ilgili amaçlarını, neden bu ismi tercih ettiğini ve projelerini enine boyuna konuştuk.

OKUL 61 PROJESİ

Grubun temelinden bahseden Evin “Oluşum için oturup konuşuldu. Camianın tanınmış isimleri ile istişarelerimizi yapıp onların da fikirlerini aldıktan sonra projeyi hayata geçirdik. Şu an kurucu üyelerden 8 tanesi aktif. Bu sayı 15’e çıkacak. 5 Bayan arkadaşımız yönetimde olacak. 15 kişilik bir yönetim kademesi ile faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Ötekileştirilmiş Trabzonsporluların bir proje ekibi olduğunun altını çizen Oktay Hilmi Evin "Okul 61" projesine vurgu yaparak “İlk etapta yavaş yavaş kendimizi tanıtalım, Proje ayakları yere bassın diye 10 tane eğitim imkanlarında zorluklar yaşayan çocuklarımıza lise ve üniversite öğrencisi olmak üzere İngilizce eğitimi vereceğiz.



MESAJ ATABİLİRLER

"Bununla sınırlı kalmayacağını belirten Evin “Yakın zamanda matematik sınıfı açmayı düşünüyoruz. Bir sanat sınıfı açmayı düşünüyoruz. Burada sanatçılarımız bilindik ressamlar, tiyatrocular ve edebiyatçıların katılımı ile eğitim vermek bir diğer projemiz. Kazım Koyuncu ile ilgili projemiz var. Zaman alacak bir proje. Sürpriz olsun biraz, ses getirecek diye şuan detay veremiyorum.”

Projeler ile ilgili öğrenci seçimlerinde titiz davranacaklarını söyleyen Evin başvuruları sosyal medya üzerinden alacaklarını kaydederek şunları söyledi “Sosyal medya platformu Facebook sayfasına mesaj ile başvurular yapılıyor. Belirli bir sayıya ulaştıktan sonra bu kişiler arasında çekiliş yapılacak ve sadece isimleri açıklanacak. Maddi durumlarından dolayı sadece ismini açıklayacağız."



NEDEN ÖTEKİLEŞTİRİLMİŞ TRABZONSPORLULAR

   " Bu ötekileştirilmiş kavramı biz Trabzonsporluların kendi içinde ötekileştirdiği bir sistem içerisinde ötekileştirilmiş Trabzon taraftarıyız. Amacımız asla ve asla siyaset değil. Kuruluşumuzun birinci amacı ülkemizin kuruluş felsefesi ve Trabzonspor’un kuruluş felsefesi. Ötekileştirilmiş Trabzonsporlular dünyada işleyen sistemin içeresinde nasıl ötekileştirildiğimizi belirli aralıklarla 1995-96, 2005 ve 2010 yıllarında gördük. 5 senedir hakkı olanı alamayan bir camia haline geldik zaten,biz ötekiyiz. Biz Trabzonsporun ötekileştirdiği taraftar değiliz. Kirli düzende ötekileştirilmiş Trabzonsporun taraftarıyız. Bu ötekileştirilme tüm Anadolu için olduğu gibi bizim için de bir şeref madalyasıdır. Ötekilerin de sisteme başkaldırabileceğini Trabzonspor’un kurulduğu yıllardan beri bu emekçi işçi sınıfının oluşturduğu kitlenin başkaldıracağına inanıyoruz, temel görüşümüz bu yönde."

  PROJE PLATFORMUYUZ

    Oluşumun özelliklerini sıralayan Evin “Tribünde bir taraftar grubu olmayacağız. Yeterince ve fazlaca gruplaşma var. Orda da bir gedik istemiyoruz. Var olan grupların her biri ile doğru iletişim kuracak proje ve düşünce platformuyuz. Amacımız mevcut yönetime de proje sunmak ve katkı sağlamak. Sayın Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta ve yönetim kurulu ile iletişime geçmek istiyoruz.”



  TEK YUMRUK OLMAYI BAŞARAMADIK

Birliktelik ile başarı geleceğine inandığını kaydeden Evin  “Ulusal medyanın hakim olduğu alanda birlikte sesimizi duyuramayan bir camiayız. Tek yumruk olmayı başaramadık. Her birimizin hatası var. Biz bu hatayı nasıl telafi edebiliriz diye yola çıktık. Birlikteliği sağlamak haddimize değil Trabzonspor’un abilerinin, kurucularının yani büyüklerinin işidir. Bizler sadece buna projeler ile katkı sunabilecek bir oluşum hedefimiz."

NE İSTANBUL, NE DE TRABZON DÜNYANIN HER YERİNDE OLACAĞIZ

    "Amacımız sanal medya sayfası değil, kitle olabilecek Trabzonspor’u Anadolu’yu kendine dert edebilecek bir oluşum yaratabilmek. Eğitimde fırsat eşitliliğini sağlayan bir kalabalık değil kitle olmak istiyoruz. Yakın zamanda Trabzonspor çatısı altında STK, yönetim kurulu üyeleri ve bürokratlara ziyaretlerimiz olacak. Anıtkabir ziyareti ile faaliyetlerimize başlayacağız. Anadolu’yu ve Trabzonspor'u kendine dert edinen, dünyanın her yerindeki Trabzonsporluların fikirlerinden, emeklerinden, projelerinden yararlanacağız."

Herkes “Trabzonlu olmayan Trabzonlular candır” diyor ama bir tane adamı kulüp içerisinde önemli noktalarda değerlendirmiyor. Dünya’nın her yerindeki fikir ve projelerden yararlanmak istiyoruz. Belçika, Hollanda, Almanya,  Amerika gibi ülkelerde faaliyetlerde bulunacağız İstanbul ve Trabzon asla sınırımız olamayacak. Bizler projeler üretebilecek herkese açığız."

RANT ALGISI YAŞATMAYACAĞIZ

 "Yapılan projelere alınacak sponsor ücretleri ile ilgili de konuşan Evin “Yarın bir gün sponsor anlaşması yaptığımızda, yaptığımız ürünleri nereden tedarik ediyorsak, sponsorlar ile tanıştıracağız. Hiç kimseye “rant elde ediyorlar” algısını yaşatmayacağız. “ 



HERKESİN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ

 “Ötekileştirilmiş Trabzonsporlular oluşumu olarak 7’den 70’e herkesin desteğini bekliyoruz.”

Öte yandan Ötekileştirilmiş Trabzonsporlular oluşumu geçtiğimiz günlerde yayınladığı manifesto ile grubun neyi amaçladığını, nereye hizmet edeceğini bu sözler ile belli etmişti.

"Futbolu futbol olduğu için değil temsil ettiği değerleri, felsefesi ve içerisinde insan var diye seven “öteki” insanlarız biz. İşte bu yüzden tıpkı Kazım Koyuncu gibi bizler de futbola Trabzonspor üzerinden tutulduk. Trabzonspor’un bizlerdeki ifadesi, güçlülere karşı güçsüzlerin var olduğunu ve onların da bir şeyler yapabileceğini göstermesidir. Trabzonspor’un attığı her bir gol hem kendi şehri hem de tüm Anadolu için bir şenlikti; emperyalizmin getirdiği yoksulluğun, ezilmişliğin karanlık ağlarını yırtardı. İşte bu yüzden Trabzonspor, sadece bir yöre takımı değil Türk futbolunun en evrensel değeri ve en önemli unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır. Top sürmeyi çamurlardan, kumluklardan, duvarlardan öğrenen, sokak futbolunda ezilmişliği, çaresizliği çalımlayarak büyüyen Trabzonspor Türkiye liginde şampiyonluğu getiren golleri bulunca İstanbul futboluna “Anadolu Devrimi” dur dedi. Egemen güçlerin, ilk etapta rastlantı olarak baktığı Anadolu’nun uyanışı sonraki yıllarda da sürünce büyükşehirlerin, şımarık çocuklarınca ötekileştirilme süreci de başlamış oldu. Kapitallerin elleriyle 1996’dan 2010’a, 2010’dan bugüne kadar süren operasyonların temel amacı Trabzonspor’u ötekileştirme, sindirme ve değersizleştirmektir. Trabzonspor’un haklı davasında dahi yalnız bırakıldığı bir sistemde elbette ötekinin adı Trabzonspor’dur. Çünkü Trabzonspor; emektir, alın teridir, haktır, adalettir, vicdandır yani ANADOLUDUR."

İŞTE O MANİFESTO