GÜMÜŞHANE’NİN Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde heyelana bağlı oluşan çatlaklar vatandaşları korkutuyor. Köylülerden Yalçın Soytemiz, “Rize’de daha önce valiliğin verdiği ‘heyelan riski yok’ raporu sonrası heyelan oldu ve 2 kişi öldü. Aynı şey şimdi bizim de başımıza gelebilir.” dedi.

Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde heyelana bağlı oluşan çatlaklar vatandaşları korkutuyor. Trabzon Orman Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü ve Gümüşhane İl Özel İdaresi’ne müracaat eden köylüler önlem alınması noktasında muhatap bulamazken, Rize’de geçtiğimiz günlerde yaşanan heyelanı örnek gösterdi. Köylülerden Yalçın Soytemiz, “Rize’de daha önce valiliğin verdiği ‘heyelan riski yok’ raporu sonrası heyelan oldu ve 2 kişi öldü. Aynı şey şimdi bizim de başımıza gelebilir. Evlerimiz tehlike altında. Yetkililerden önlem alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Torul’un Zigana köyünde Gümüşhane İl Özel İdare Müdürlüğü tarafından 2014 yılında Limni yolu üzerinde yapılan yol genişleme çalışması sonrası bölgede oluşan heyelanlar büyük bir faciayı haber veriyor.
Zigana köyünde ikamet eden Yalçın Soytemiz, heyelan tehlikesiyle ilgili Trabzon Orman Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü ve Gümüşhane İl Özel İdaresi’ne uyarıcı dilekçeler verdiğini belirterek, “Yapılan çalışma ile doğanın yapısı ile oynanması üzerine köy yolunda heyelan halen devam etmektedir.

Orman yolundan bakıldığında 40-50 cm genişliğinde çatlaklıkların oluştuğu, mevsim koşulları göz önünde bulundurulduğunda mevcut arazinin kopması sonucu tehlike oluşturduğu bir gerçektir. Heyelan sonucu yola gelen hafriyatın nakil çalışması yapılmayarak dere yatağına akıtılması sonucu dere yatağının yön değiştirerek arazilerimiz altını eşelemesi sonucu ileride daha büyük mağduriyetimize yol açacak. DSİ’ye bu konuda yapmış olduğumuz müracaat sonrasında gelen görevli tarafından bize verilen, ‘Buraya bizim iş makineleri büyük olduğu için giremez. Siz buraya yevmiyeci tutun ve bu taşları bir tarafa atarak arazilerinizin altının eşelenmesini engellersiniz’ cevabını şaşkınlıkla dinledim. Yol genişleme çalışmaları sırasında mühendis-mimar olarak ön planda tutan ve yolun genişlemesine müdahil olan kişiler şimdi nerede acaba?” dedi.

YAPILMASI GEREKENLERİ KURUMLARA İLETTİ
 
Kurumlara müracaat dilekçelerinde yapılması gerekenleri sıralayan Soytemiz, “Heyelan sonrası kapanan yolun açılması sırasında hafriyatın nakil edilmeyerek dere yatağına dökülmesi sonucu dere yatağının yön değiştirerek arazilerimiz altına gelmesi ve arazilerimizin kayması tehlike arz ettiği bir gerçektir, bu nedenle dere yatağının temizlenerek korunmasının sağlanması veya eski haline getirilmesi gerekmektedir. Yol genişlemesi sonrası herhangi bir duvar, sanat yapısı, set veya şev yapılmamasından dolayı orman arazisi içeresindeki çatlıklardan anlaşılacağı üzere halen kayma tehlikesinin bulunduğu bir gerçektir, bu nedenle ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşmamak için şimdiden bir an önce önlem alınmalıdır.

Bahse konu belirtilen mevkide meydana gelen yol genişleme çalışması sonrası arazi üzerinde herhangi bir çalışma yapılmadan eski halinden bir farklılık olmadığı bir gerçektir, sadece yapılan işin arazisinin mevcut doğal yapısında oynama, yapıldığı herhangi bir tedbir alınmaksızın arazi içerisinde büyük çatlaklıkların meydana geldiği görülüyor. İleride telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalınmaması için şimdiden bir önlem alınmalıdır. Aksi takdirde geçtiğimiz günlerde Rize’de iki vatandaşımızın hayatını kaybettiği bir olayla karşılaşılabilir. Kurumları göreve davet ediyoruz” dedi.