Kasımpaşalı Ryan Donk, Milliyet'e verdiği ropörtajda oldukça çarpıcı ifadeler kullandı. İşte o ropörtaj:

İkisi de Hollanda’dan gelen futbolcu Ryan Donk ve oyuncu Sinan Eroğlu ile ‘İstanbulluluk hallerini’ konuştuk. Sosyal hayatta ‘sıradan biri’ olamamanın sancısını çekiyorlar. Donk’un örneği çok çarpıcı: “Boğaz’da suya yakın masaya oturmak için para yetmiyor, aşırı sosyalleşmek, network sahibi olmak gerekiyor. Oysa ben bunun için mesleğimi söylemek istemiyorum”

Hollandalı Ryan Donk, Kasımpaşa Spor’un başarılı stoperi. Donk ile Al Pacino’nun vizyondaki “The Humbling” filmini izlemek için buluştuğumuz grup sayesinde tanıştım. Hollanda’da başarılı bir oyuncu kariyeri tutturan ve bazı projeleri görüşmek üzere İstanbul’a gelen Sinan Eroğlu ile de... Donk, transferinden beri gösterdiği başarılı performansla Türkiye’nin de en iyi stoperlerinden biri oldu.

Öyle ki Milli Takım’da oynaması gündeme geldi. Ancak açıkçası Donk’un futboldaki başarısından çok gözlemlerini sevdim. Türkiye’deki yabancılık duygusunu, başka bir kültürde yaşamın zorluklarını çok iyi anlattı.

Çocukluk arkadaşları

Sinan Eroğlu ile Donk çocukluk arkadaşı. Yıllar sonra yolları İstanbul’da kesişmiş. Eroğlu aldığı bazı teklifler üzerine İstanbul’a gelince, Ulus tarafında ev bakıyor. Ryan Donk, “Kesinlikle olmaz, İstanbul’a kalıcı olarak yerleşmediğin sürece bende kalacaksın” diyor. 12 - 18 yaşları arasında Hollanda’da birlikte aynı altyapıda oynamışlar. Eroğlu, Hollanda’da çok izlenen ‘İyi günler, kötü günler’ gibi popüler dizilerde oynamış, ödüller almış.
Ritz Carlton’da buluştuk. İki çocukluk arkadaşı Ritz Carlton’un Boğaz’a nazır terasında top oynadı! Üstüne bir de tavlaya oynamaya yeltenince, araya  girip “Bu kadar oyun yeter, biraz da çalışalım” demek farz oldu.

Ryan Donk (solda) ve Sinan Eroğlu, bu kez ağır sosyalleşme bedeli ödemeden doya doya Boğaz’ı izleyebildi!

İstanbul'un kendine ait kodları var

Türkiye’de kendinizi en rahatsız hissettiğiniz ortam nedir?

Ryan Donk: Türkiye’de birilerini tanımak, network çok önemli. Mesela İstanbul’da para yetmiyor bir restoranda iyi masayı, barda iyi locayı kiralamaya. Nüfuzu da kullanmanız gerekiyor veya hamili kartı! Bir yere rezervasyon yaptırırken Kasımpaşa Spor adını kullanmak, futbolcuyum demek istemiyorum. Restoranların rezervasyon listelerindeki gün boyu oynamayı görmek isterdim hobi olarak!

Biliyorum ki sizden sonra, “daha önemli bir isim” ararsa, masanız değişmiştir. İlk arayana masa değildir yani ölçüt. İlk geldiğimde çok zordu tanınmadığım için bazı ortamlarda bulunmak. Yer kapmak! Sanırım bu nedenle insanlar işletme sahipleri ve müdürleriyle arkadaş olmaya çalışıyor Türkiye’de.
Uğruna network kurulan masanın konumu nedir?

Boğaz’daki bir restoranda mesela suya en yakın masadır...

Türk kızları telefon sihirbazı

Türk kızlarının futbolcu tutkusu vardır. Dünyada da böyle mi yoksa bizde daha mı yoğun?

Sanırım dünyada da kadınlar, yakışıklı, güzel vücutlu ve terli erkekleri görmeyi seviyorlar. Türk kızları bir noktada ayrışıyor, nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama telefon numaralarına çok kolay erişiyorlar.

Müslümanlığı araştırıyorsunuz. İslamiyet’in nesi size yakın geliyor?

Namaz. Kendime geliyorum, meditasyon gibi oluyor. Takım arkadaşlarım yardımcı oldu, bazı cumalar cuma namazına gittim.


‘Milli Takım’da oynamak istiyorum’

Daha önce Milli Takım’da oynamanız gündeme geldi. Şu anda durum ne?

Türkiye’de vatandaşlığa geçebilmek için en az üç yıl yaşamak gerekiyor. Ben geleli 1.5 yıl oldu. Şartlar böyle devam ederse Milli Takım’da oynamak istiyorum. Ayrıca Hollanda ve anavatanımdan (Surinam) da teklifler var.

İstanbul’da 4 odalı ev için para biriktiriyor

Para biriktirebiliyor musunuz? İstanbul’da ev alma planınız var mı?

Çok istiyorum, para da biriktiriyorum. Belçika’da triplekste oturuyordum. Büyük, ferah ev seviyorum. İstanbul’da da en az dört odalı bir evim olsun istiyorum.

Oğluna kardeş istiyor

Hayattaki misyonunuzu bulduğunuza inanıyor musunuz?

Hayır, yolculuk devam ediyor. Yolculuğun sonunda oğluma anladığım kadarıyla öğrendiklerimi aktarmak isterim.

Niye kızınız değil...

Oğlum var çünkü...

Aa bunu bilmiyorduk, kaç yaşında adı ne?

7 yaşında, Yahya.

Ne zaman gördünüz?

Yarın geliyor. Birbuçuk boş günümün olduğu her zamanda Hollanda’ya onu görmeye gidiyorum. Veya o geliyor...

22 yaşında baba olmuşsunuz bu hesaba göre, biraz erken değil mi?

Hayatı planlayamazsın, ne getirir bilemezsin. İyi ki de olmuş diyorum şimdi. Bir kardeşi de olsun istiyorum, yalnız kalmasın hayatta.

Songül Hatısaru / Milliyet