Trabzonspor açıkladığı finansal tablolarda bu sezon 13,6 milyon lira açığı olduğunu belirterek banka kredileri ve diğer borçları da dikkate alındığında 100 milyon lira nakde ihtiyaç duyacağını bunun 20 milyon dolarının 1461 Trabzon takımının satışından karşılanacağını belirtti


Trabzonspor ve Fenerbahçe 31 Ağustos'ta biten üç aylık finansal sonuçlarını açıkladı. Trabzonspor'un futbol kulüpleri için ilk çeyrek sayılan ve 31Mayıs-31 Ağustos'u kapsayan bilançosunda ilginç bir detay göze çarpıyor. Türkiye'de ilk kez bir kulüp satılığa çıkarılıyor. Trabzonspor bilanço dipnotlarında bu sezon kendisi için gerekli olan 100 milyon liralık nakit ihtiyacını karşılamak için sahibi olduğu ve halen PTT 1. Lig'de mücadele eden
1461 Trabzon takımını satacağını açıkladı.

Trabzonspor Sportif, 2013-2014 dönemi için tahmini 97,1 milyon TL nakit içerikli gelir elde edeceğini, yine aynı döneme ilişkin olarak da giderler ve transfer ödemeleri için 110,7 milyon TL nakit içerikli yükümlülükleri olacağı tahmin ettiklerini belirterek 2013-2014 sezonuna şirketin nakit dengesinin yaklaşık 13,6 milyon TL açık verdiğini beyan etti. Trabzonspor bu açığın yanı sıra bu yıl ödemesi gereken banka kredileri, ticari borçları ve çalışanların paralarını ödeyebilmesi için 2013-2014 sezonunda yaklaşık ilave 90-100 milyon TL nakde ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

FİYATI 20 MİLYON DOLAR

İhtiyaç duyulan 100 milyon liralık nakit için ana ortak olan Trabzonspor Kulübü'nün ana ortağı olduğu
1461 Trabzon takımının 20 milyon doları satılacağını, kulübün sahibi olduğu hidroelektrik santralinin satışından tahmini 10 milyon dolarlık geliri olacağı kamuoyuna açıklanan bilanço dipnotlarında yer aldı. Kulüp ayrıca 5 milyon liralık hisse satışı yapılacağını, 15 milyon liralık da bağış ve yardım beklentisi içinde olduğunu beyan etti. Açıklanan tahmini gelir tablosuna göre Trabzonspor bu sezon 15-20 milyon lira ek banka kredisi, 30 milyon lira da sponsorluk geliri bekliyor.

ÜÇ AYLIK ZARAR 26 MİLYON TL

Trabzonspor'un açıkladığı bilançoya göre zararı giderek büyüyor. Önceki dönemden kalma 61.2 milyon liralık borcu bulunan kulüp transfer sezonunu içeren mayıs-ağustos döneminde de 26,1 milyon lira zarar etti. Geçen yıl aynı dönemde kulübün zararı 2.7 milyon liraydı. Yani zarar geçen yıla göre 10 kat artmış oldu. Kulüp bu zararını aldığı kısa vadeli borç ile kapattı. Aldığı kısa vadeli borç 180 milyondan 216 milyon liraya kadar çıktı. Öyle ki geçen hafta Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kısa vadeli borcun yıllık hasılatı karşılaması gerektiğini belirterek Trabzonspor'a "Ya gelirini artır ya borcunu indir" demişti ama kulüp ilk üç ayda 15 milyon lira gelir elde etti. Yıl toplamında da iyimser tahminle 97 milyon liralık bir gelir bekliyor. Diğer bir değişle kısa vadeli borçları yıllık hasılatının 2 katından fazla. Bu durumda borcunu kapatması gerekecek.


TRABZON'UN ZARARI KATLANIYOR




Trabzon'un nakit ihtiyacını karşılayacağı kalemler


Şirket söz konusu ilave nakit ihtiyaçlarını aşağıdaki şekilde temin etmeyi düşünmektedir:
* Ana ortaktan, ilave Şirket hisse satışı vasıtası ile tahsilatlar 5 milyon TL
*Ana ortaktan, sahibi olduğu 1461 Trabzonspor kulübunun satışı vasıtası ile tahsilatlar (tahmini) 20 milyon ABD Doları
*Ana ortaktan, HES satış geliri (tahmini) 10 milyon ABD Doları
*Ana ortağa yapılan bağışlardan tahsilatlar (tahmini) 15 milyon TL
*İlave yeni kredi kullanımı 15-20 milyon TL
*Yeni sponsorluk sözleşmelerinden erken tahsilatlar 30 milyon TL
*Çalışan ve diğer borçların yeniden yapılandırılması ile vade değişiminin etkisi 10-20 milyon TL
Net 115-135 milyon TL arası