Şenol Güneş, çok farklı insandır. Ama bu özelliğini yeni değil, çok eskilerden kazanmış bir karakterdir. Birazdan anlatacağım olayı birçoğunuz belki de bilmiyorsunuzdur. Şenol Hoca’nın, 12 Eylül darbesini gerçekleştiren Kenan Evren’in elini sıkmadığını…

Nedeni mi?

1980-81 sezonu... 12 Eylül 1980 darbesinden sonra Kenan Evren, Devlet Başkanlığı’na getirilmişti. Başkent’in köklü kulübü Ankaragücü de 2. Lig’de. Birinci Lig’e çıkma şansı yok denecek kadar az. Ama Türkiye Kupası’nda mücadele ediyor. Evren, “Türkiye Kupası’nda oynayan takım, nasıl 2. Lig’de olur” diyerek yönetmeliğin değişmesi emri verir. “Türkiye Kupası’nı kazanan takım otomatikman Birinci Lig’e çıkar” maddesi talimatlara girer.

Bu talimatın ardından Ankaragücü’ne adeta ‘sihirli’ bir değnek değer! Yarı finalde Fenerbahçe’yi eler, finalde de Boluspor’u 2-1 yenerek kupanın sahibi olur, Birinci Lig’e yükselir.

Fakat bitmez!

Kenan Evren, Ankaragücü’nün Devlet Başkanlığı Kupası’nı da kazanmasını çok ister. “Kupayı kazansınlar da kararımız sağlam olsun” der. Sarı-Lacivertli ekip, Lig Şampiyonu Trabzonspor’u cuntanın gazıyla 1-0 yenerek Devlet Başkanlığı Kupası’nı kazanır.

Şenol Güneş bu haksızlığa isyan eder. Kupa töreninde, Kenan Evren’in elini sıkmaz. Evren’in, “Siz de iyi oynadınız” sözüne Güneş, “Biz haddimizi biliriz” karşılığını verir. Bu sözler “Şenol Güneş, Kenan Evren’e posta koydu” şeklinde yorumlanır. Ve yaşanan ‘o an’ uzun süre konuşulur Trabzon’da, Türkiye’de…

12 Eylül mağduru olan babalar, çocuklarına bu anı gururla anlatmıştır. O çocuklar da çocuklarına. Biz de tarihe kayıt düşerek size. O gün cuntaya meydan okuyan Güneş, bugün futbolun adaletini, namusunu savunanların başkahramanı. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytanların korkulu rüyası!

Kendisine teşekkür ederken, onunla başladığımız yazımızı yine onun şu müthiş sözüyle bitirelim…

“Benim gideceğim yer, geldiğim yerdir.”