Bu bir Levent USTABAŞI röportajıdır…

Daha şike operasyonu başlamamışken Kardemir Karabükspor kalecisi Bülent Ataman, Fenerbahçe maçı sonrası o gün ekranlara çıkıp kimsenin yapamadığını yaptı. Korkusuzca, “Bugün sahada 10 kişi oynadık. Aslanlar gibi oynadık”diyerek dikkatleri üzerine çekti.

Hatta o maçta sağlığını gerekçe gösterip oynamak istemeyen ve şikeden yargılanan takım arkadaşı Emenike için o gün,"Emenike oynasa ne olacak! 10 kişi oynayacaktık.." bile diyerek, kirli çarkın nasıl döndüğünü bütün Türkiye'ye haykırdı.

***

Ataman’ı susturmak isteyen şikeci Fener lobisi, 1 milyon liralık sözleşmesini feshettirdi. Diğer takımlara transfer olmasını engelledi! Bunca maddi kayba ve yaşadıklarına hatta Fenerbahçe yönetiminin kendisi hakkında açtığı davalara, aldığı ölüm tehditlerine rağmen dik duruşundan asla ödün vermedi.


Beşiktaş'a transfer olduğu ilk gün, 'Ben Trabzonsporluyum' diyecek kadar dürüst olan ve sevgisini asla saklamayan Ataman, oynadığı bütün kulüplere büyük paralar kazandırdı.

***

BÜLENT ATAMAN'IN TARTIŞMALARIN FİTİLİNİ ATEŞLEYEN KONUŞMASINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

20 yıldır profesyönel futbol hayatında Türkiye'nin en sevilen hırçın futbolcusu oldu.

Türk futbol tarihinde kayda giren konuşması sonrası aylar geçti…

O gün kendisini susturmak isteyenler yargılandı.

Mahkemece suçlu bulundu.

Herkes neyin ne olduğunu, Bülent'in söylediklerinin aslında gerçeğin ta kendisi olduğunu mahkeme bittiğinde anladı.

***




Ve o yürekli Trabzonlu, sessizce hayatını sürdürmeye devam etti.

Tehdit edilse bile kimseden yardım istemedi.

Şike süreciyle ilgili hafızamı tazelemek isterken Bülent'in video kayıtlarını inceledim.

Hepsini tek tek izledim.

O dönem kimsenin ağzını bıçak açmazken, milyonlarını kaybedeceğini, futbol hayatının bitebileceğini bile bile ekranlarda aslanlar gibi konuştuğunu tekrar gördüm.

"Nerede acaba?" diye düşünürken, 61saat yayın danışmanı Ali Savaş, imdadıma yetişti.

Bülent ile devamlı köfte yediği Trabzon'daki meşhur Özdemirler Kasabı'nda buluştum.

***

O günki şartları…

Yaşadıklarını tek tek dinledim.

Fazla yorum yapmak istemiyorum.

Fakat şunu anladım: "Trabzon’un yetiştirdiği böyle evlatları olduğu için Trabzonspor çok büyük takım…"

Benim için O; şike sürecinin kenara atılan, unutulan en yürekli kahramanıdır.

Türk futbolu onun gibi yürekli dik duran oyuncuları daha fazla yetiştirseydi; şimdi ne şike konuşuyor olurduk, ne de bu röportajı yazmış olurdum..!

İşte Ataman ile yaptığım o röportajın en önemli kısımları:

DEVAMI 2. SAYFADA



TRABZONSPOR'DAN PARA ALDIĞIMI İDDİA ETTİLER

O açıklamaları yaptığın maçtan önce neler yaşadın?

Maçtan 3 gün önce gerginlik oldu. Futbolcular arasında ve teknik heyet ile yöneticilerle… Benim Trabzonspor'dan para aldığım bile iddia edildi. Fakat şike soruşturması bitti ama ben tek bir defa bu konuyla alakalı ifade vermedim.

MEKTUP GÖNDERİP ÖLÜMLE

TEHDİT ETTİLER

Tehit aldın mı?

Tehdit maçtan sonra aldım. 'Konuşma onu yaparız', 'Bunu yaparız' falan… Kulübe ölüm tehditi içeren mektuplar bile gönderdiler. Ben hiç çekinmedim. Normal bunlar. Zaten adam olan telefonundan arardı. Adresim belli yerim belli. Onlara alıştık…



YOLUM YİNE AYNI KARADENİZ OTOBANI

Böyle bir şey daha önce başına geldi mi?

20 yıldır profesyonel futbol oynuyorum böyle bir şey ilk defa başıma geldi. Bu olaylar futbolda dönüm noktasıdır. Pek dönüm olmadı ama… Eskiye geri döndük. Sadece aktörler değişti. Yol yine aynı yol. Biz ise yine Karadeniz otobanında devam ediyoruz…

BÜYÜK MADDİ ZARARA UĞRADIM

Yaşadığın bu olaylardan ailen etkilendi mi?

O anlamda ister istemez etkilendik. Bunları yaşayacaktık yaşadık.

Maddi zararın oldu mu?

Maddi olarak çok zararı oldu. O zaman Karabükspor’da devam ediyordum. 1 milyonluk sözleşmem fesih edildi. Ondan sonra Karşıyaka’ya gittim. Bu işe sadece futbol olarak bakmayalım. Bir sürü olay var. Fanatiklik yapan basın mensuplarımız var. Adam Fenerbahçeli veya Galatasaraylıysa ona göre yazıyor. Fenerbahçe düşmanı olarak görünüyorum. Ama ben Fenerbahçelilere iyilik yaptım aslında. Bunu gerçek taraftar görüyor ve banada söylediler. Gerçekler ortaya çıktı. Şimdi Fenerbahçeli taraftarlar geliyor selam veriyor. Benim Fenerbahçe düşmanı olmadığımı söylüyorlar. Doğru diyorlar.

ŞAMPİYON TRABZONSPOR'DUR

Trabzonspor 2010-2011 yılı şampiyonumudur?

Madem böyle bir şey var Trabzonspor hak etmiştir. Şampiyon Trabzonspordur…

DEVAMI 3. SAYFADA



TRABZON HEP YANIMDA OLDU

Trabzon bu süreçte yanında oldu mu?

Trabzonspor camiasından manevi anlamında büyük destek gördüm. Ağlayarak boynuma sarılan Trabszonsporlu insanlar var. Taksi şoförü benden para almadı. Lokantaya gittiğimde para almıyorlar. Tanıyorlar, Trabzon'da futbol çok seviliyor. fanatik insanlar beni çok seviyor. Aslında teşviği onlardan aldım. (gülerek)

O GÜN AZ BİLE

KONUŞMUŞUM

Keşke o gün konuşmasaydım dediğin oldu mu?

Pişmanlık duymuyorum.  Keşke konuşmasaydım dediğim an olmadı. Az bile konuşmuşum. Eğer konuşmasaydım pişman olurdum, kendimi inkar etmiş olurdum. İnsanların yüzüne bakamazdım. Ben şimdi Kadıköy’de de oturuyorum yemeğimi yiyorum. Çok rahat dolaşıyorum. İzmir'de de… Trabzon'da alnım açık geziyorum. Maddi anlamda bir sürü zararı olmuştur. Ama o da önemli değil.. İnsanın ne olursa olsun bir duruşu olmalı bende kendime göre bu duruşu sergiledim.



BEN TRABZONSPORLUYUM

NE YANİ YALAN MI SÖYLEYEYİM...

Trabzonsporlu olmanızın zararı oldu mu?

Ben Trabzonluyum.. Trabzonsporluyum. Beşiktaş’a transfer olduğumda da söylemiştim. 20 tane futbolcu var Beşiktaş’ta hepsi Beşiktaşlı ben 'Trabzonporluyum' dedim. Bütün herkes üstüme çullandı. Ne yani yalan mı söyleyeyim kardeşim… Ben  buyum..! Zararı bile olsa benim Trabzonspor sevdamdır. Biz bordo mavi renklerle büyüdük.

BEN KONUŞTUĞUMDA

HERKES KRALDI BU ÜLKEDE

O gece Trabzon'dan seni arayan oldu mu?

Konuştuğum gece telefonumu kapandı. Şarjım bitti çünkü. Canlı yayına bağlanmıştım. Ünlü bir eski hakemlerimizden biri, şarjım bitip telefonum kapandıktan sonra arkamda sallamış. Adalet sistemimizin bunlara cevap verdiğini düşünüyorum. Ben konuştuğumda bu gözaltılar falan yoktu. Kimseye dokunulamıyordu. Herkes kraldı bu ülkede…

FAAL FUTBOLU ŞİMDİLİK BIRAKTIM

Futbolu bıraktınız mı?

Faal futbolu şuan için bıratım. Ama tabi futbolun içerisindeyim. Hocalık düşüncem var. Teklifler de var. Trabzon’dan teklif yok. Dışardan daha çok teklif oluyor. Benim bir hedefim var. Trabzonspor bizim için her zaman bir hedeftir. Ben küçükken 3 erkek kardeşimle formalarımızı giyer birimiz Petkovic, birimiz Şevki oluyordu. Rahmetli babam eski kalecidir. Sporun içinde bir aileyiz.


DEVAMI 4. SAYFADA



HALI SAHADA MAÇ YAPMAKTAN DAHA ÇOK ZEVK ALIYORUM

Eskiyle şimdiki futbolu karşılaştırırsak ne dersin?

İlk başladığım yıllar futbol bizim için bir zevkti. Şimdi eskisi gibi değil. Şuan para için oynuyorsun! Profesyönellik girdi… 20 yıllık futbol hayatımda büyük kulüplerde oynadım. Ege bölgesinde 3 takımda da kaptanlık yapan tek futbolcu benim. Fakat şimdi Halısahalarda arkadaşlarımla top oynarken daha çok zevk alıyorum.

SAĞLIK MEMURUYKEN TRANSFER OLDUM

İlk profesyönel futbol hayatın kaç yaşında başladı ve ne zaman başladı?

Futbolda yetenek lazım. Çok çalışmak lazım. Ben sağlık memuruyken futbolcu oldum. 19 yaşında karambole yani.. Akçaabat’ta sağlık memuruydum. 3,5 milyon maaşım vardı o zaman.. Ay sonunu zor getiriyordum. 15’ine kadar köfte ondan sonra lavaş ekmek yiyordum.. Adamlar geldi "seni alacağız" dediler. Bende, “Ne işim var. Ben futbolu zevk için yapıyorum" dedim. O zaman 2 milyon kulüpten alıyoruz, 3,5 milyonda işten. O dönem Erzurumspor geldi 650 milyon para verdi. Ben 25 sene çalışsam ancak o parayı toparlardım. Sadi Tekelioğlu hocam o zaman beni istemişti. Gitmedim. Adamlar 2 hafta sonra bir daha geldi. Tayinimi aldılar ancak öyle gittim Erzurum’a.. Daha sonra Beşiktaş’a gidince ayrıldım.
O dönem en büyük parayı ben aldım. 2 milyona mark’a Beşiktaş’a transfer oldum. O zaman Türkiye’de rekor bendeydi. Bütün liglerin en az gol yiyen kalecisi bendim.




BURAK VE SELÇUK İYİ ÇOCUKLAR

Galatasaray'a trasnfer olan Burak ile Selçuk ile ilgili ne düşünüyorsun?

Burak ile Selçuk benim takım arkadaşım. Manisa’dan.. Onların takım kaptanlığını yaptım. Çocuklar genç çocuklar. Burak Trabzon'a para da kazandırdı. Selçuk çok iyi bir çocuktur. Gidişi, para kazandırdı. Ama biz kendi değerlerimize sahip çıkmayı bilmiyoruz. Ha bunda biz sahip çıkmıyoruz da hiç mi futbolcuların suçu yok! Var tabiki…

DEVAMI 5. SAYFADA



ZOKARA RENKTEN VE KARAKTERDEN 2-0 ÖNDE

Takıma ve kente kısa zamanda alışan Zokara hakkında ne düşünüyorsun?

Trabzon’da futbola Zokora hem renkten, hem de karakterden 2-0 galip başlıyor. Futbolcu karakteri de Trabzon’a uygun.

EMENİKE GELDİĞİNDE AYAĞINDA BOT VARDI

Şu anda Emenike ile aran nasıl?

Bana ağabey der. İlk takıma geldiğinde ayağında bot vardı. Bana hep saygı duymuştur. Duymaya da devam etmektedir.

FATİH TEKKE ÇOK YETENEKLİ BİR FUTBOLCUYDU

Fatih Tekke nasıl bir futbolcu sence?

Bence Fatih gördüğüm en yeteneli futbolculardandır.

YEŞİL SAHADA İŞİM BİTMEDİ

Bence sen Hakan Şükür gibi Türkiye'nin en iyi yorumcularından olabilirsin...

Teklifler var. Fakat yeşil sahada işim bitmedi.

TRABZONSPOR TARAFTARI
HIRSLI ADAMI YUHALAMAZ

Trabzon taraftarları bazen aşırı tepki verdiğini düşünüyormusun?

Trabzonspor taraftarı mücadele edeni yuhalamaz. Kafaya tekme atan adamı dışlamaz. Terini akıtan futbolcuyu sever. Yenilse bile bağrına basar. Ben Trabzonspor'da oynarken Galatasaray'a yenildiğimiz maçta mağlup olduk. Yedekteydim ve kale arkasında bazı yanlışları görüp itiraz ettim. Sahaya bile girdim. Hakem kırmızı kartla oyundan dışarı attı beni.. Taraftar maç sonrası otobüsün önünü kesti ve sadece 'Bülent' diye bağırmaya başladı. Bende ne olduğunu anlamadım. Sonra şunu gördüm: Trabzonspor taraftarı saha dışında da olsan mücadele vermişsen hakkını verir. Futbolcu çıksın orada mücadele etsin kimse yuhalamaz. Derler ya sonuna kadar mücadele et. Eski Trabzonspor’un niye konuşuyorlar. Çünkü efsanelerimiz o canlarıyla mücadele ediyordu.

Trabzonspor'da şu anda gördüğünüz eksiklik neler?

Takımda kalecilerimiz sağlam. Sadece arka ve ön kanatlar sorunlu. Eksikleri var.

SENDE BİZİM GİBİ DELİSİN DEDİLER

Son bir anını paylaşırmısın?

Takım kötü gittiği dönemde, bir grup Trabzonspor taraftarıyla Uzunsokak'ta karşılaştım. Kaldırımın karşısına geçtim ki görmesinler beni diye.. Onlar da karşıya geçtiler. Farkettiler çünkü beni.. İçlerinden biri, 'Senden başka futbolcu niye çıkmıyor şu caddeye arkadaş..' Bende geri vites yok tabi. Dayak yiyeceğimi de hesaba katarak, 'Buyur kardeş, ben varım ne olacak?' dedim. Taraftar genç, 'Abi yok sende bizim gibi delisin. Seni seviyoruz' diyerek gittiler. O anı hiç unutumam.