Hillsborough’da hayatını kaybeden 96 Liverpool taraftarının aileleri, trajedinin ardından ilk kez olayla ilgili belgeleri görme şansına erişecek. 400 bin sayfalık rapor bu sabah itibariyle açıklandı.

15 Nisan 1989’da Sheffield’da Liverpool ile Nottingham Forest arasında oynanan Federasyon Kupası yarı finalinde hayatını kaybeden 96 kişinin ölümüne ilişkin raporlar daha önce hiç yayınlanmamıştı. İçerisinde devlet, polis, ilk yardım servisleri, Sheffield Şehir Konseyi ve Güney Yorkshire yargıcını içeren belgeler olaydan 23 yıl sonra ilk kez yayında olacak.

Hillsborough’da yaşamını yitiren 96 kişiye dair aileler, 400,000 sayfadan fazla olan raporu ilk görme hakkına erişecek. Ardından Başbakan David Cameron tarafından Avam Kamarası’na sunulacak olan raporlar, en son olarak hükümet websitesine yüklenip halka açılacak.

Eurosport'un haberine göre; Hillsborough Aileleri Destek Grubu’nun başkanı Margeret Aspinall konuyla ilgili, “Bu bizim 23 yıldır savaştığımız şey. Gerçeği bilmeden yas tutamazsınız ve bir yerde yalan varsa adaletin yerini bulması imkansızdır” ifadelerini kullandı.

Hillsborough’ta yaşananlar sonrasında daha önce, Lord Justice Taylor 1990 yılında bir rapor yayınlamış ve olayın ‘polislerin ihmalkârlığı’ nedeniyle gerçekleştiğini belirtmişti. Ancak bu rapor sonrasında Kraliyet Savcılığı, dava açmak için yeterli kanıt görmemiş ve delil yetersizliğine kanaat getirmişti. Ölen kişilerin aileleri 20 yılı aşkın süredir hâlâ, trajedinin Güney Yorkshire Polisi’nin hatası olduğunu düşünüyor.