Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine dair 6222 sayılı yasa bir kez daha revize edilmek üzere TBMM gündemine gelecek. Futbol Federasyonu, 14 Nisan 2011’de yayınlanarak yürürlüğe giren, ancak yaşanan şike ve teşvik soruşturmasından sonra cezaların fazlalığı gerekçe gösterilerek 8 ay sonra değiştirilmek zorunda kalınan yasa için siyasi partilerin kapısını çalacak.

Federasyon Başkanı Yıldırım Demirören bugün Ankara’ya giderek, siyasi partilerin grup başkan vekillerini ziyaret edecek ve yasanın elektronik bilet uygulaması ile ilgili hükümlerinin yeniden düzenlenmesi talebinde bulunacak. Demirören, elektronik bilet uygulamasının 14 Nisan 2012’de yürürlüğe girmesini öngören yasanın geçici 1. maddesine göre belirtilen tarihten itibaren sorumluluğunu yerine getirmeyen Süper Lig kulüplerine verilecek maç başı 100 bin lira ceza ile ilgili sürenin uzatılmasını isteyecek.

Süper Lig kulüplerinin talebi üzerine harekete geçen federasyon, gerekli düzenlemenin yapılmasını sağlayamadığı takdirde sadece bu sezon için süper final maçları oynayacak 8 kulüp toplam 2.5 milyon lira idari para cezası ödemek zorunda kalacak. Düzenleme talebi gerçekleşmezse her Süper Lig kulübü gelecek sezon sahasında oynayacağı 17 maç için 1 bin 700’er bin olmak üzere, toplam 30 milyon 600 bin liralık cezaya çarptırılacak.


Sistem Hazır Değil

6222 sayılı yasa spor alanlarına girişi sağlayacak elektronik bilet uygulamasının başlatılması için Süper Lig kulüplerine 1 yıl, alt liglerdeki diğer kulüpler ve kuruluşlara ise 3 yıl zaman tanırken, belirtilen süre 14 Nisan 2014 tarihinde son ermesine rağmen, sistemin işleyişe geçmesi adına şu ana dek hiçbir işlem yapılmadığı ortaya çıktı. Elektronik kart ihalesiyle ilgili teklif alınmadığı ve gerekli ekipmanın kurulması aşamasına geçilmediği bildirildi.

Federasyon Başkanı Demirören’in siyasi parti grup temsilcileriyle yapacağı görüşmede 20 günlük sürede elektronik kart uygulamasına geçilmesinin mümkün olmadığını anlatacağı ve yasanın geçici 1. madesinde belirtilen 1 yıllık sürenin 2 veya 3 yıl olarak değiştirilmesi talebinde bulunacağı öğrenildi.

Yaptırımlar Ağır Olacak

6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine dair yasanın “yükümlülüklerin yerine getirilmesi” başlıklı 21. maddesi ise uygulanacak yaptırımları belirliyor. 21. maddenin 2. fıkrası, “ 5.ci maddenin dördüncü fıkrasında öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde her müsabaka için en üst futbol liginde bulunan spor kulüplerine 100 bin Türk Lirası para cezası verilir” ifadeleri taşıyor. Geçici 1. madde elektronik kart uygulamasına geçilmesiyle ilgili olarak da süper lig kulüplerine yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1, alt liglere ise 3 yıl zaman sınırlaması getiriyor.

5 Kez Değiştirildi

Futbol Federasyonu’nun talebi kabul edildiği takdirde 2004’de yürürlüğe giren Şiddet Yasası o günden bu yana 5. kez değiştirilmiş olacak. Yasa ,son olarak 31 Mart 2011’de şike ve teşvik eylemlerini de kapsamına alan revizyona uğramış, 3 Temmuz’da başlatılan soruşturmanın ardından 14 Aralık 2011’de ceza indirimine gidilmişti. TBMM’daki 4 siyasi parti ikna edilirse bu kez yasanın Geçici 1. maddesinde belirtilen 1 yıllık sürenin uzatılması teklif edilecek ve 14 Nisan 2012’ye kadar bu düzenleme gerçekleştirilecek.

İŞTE O HÜKÜM

Yasanın 5. maddesinin 4. fıkrası şu hükmü içeriyor; “Spor müsabakalarının yapıldığı alanlara girişi sağlayacak biletler, elektronik sistem üzerinden oluşturulur. Bilet satın almak isteyen kişilerle ilgili olarak, üzerinde adı, soyadı, TC kimlik numarası ve fotoğrafı olan bir elektronik kart oluşturulur. Kişinin yabancı olması halinde kart üzerinde TC kimlik numarası yerine uyruğu olduğu devletin adı ile Türkiye’ye giriş yaptığı pasaportun seri numarası kaydedilir. Bilet satışları kişilere özgü elektronik kart üzerinden yapılabilir. Spor müsabakalarına, kişi ancak adına düzenlenen elektronik kart ile izleyici olarak girebilir. Spor müsabakasına izleyici olarak girecek kişilerin kontrolünü ev sahibi kulüp yapmakla yükümlüdür. Bu yükümlülük ev sahibi olmayan müsabakalarda, müsabakaya katılan her iki kulüp; milli müsabakalarda ise, ilgili federasyon tarafından yerine getirilir.”