TRABZON’DA iki taksici, polis tarafından iyi niyetlerinin kullanılarak ağır cezayla karşılaştıklarını iddia etti. Akçaabat ilçesinde bir durakta çalışan Osman Durna ve Tuncay Gedikli adlı iki taksi şoförü, Trabzon Emniyet Müdürlüğüne bağlı sivil trafik görevlileri tarafından kandırıldıklarını ve sonucunda 2 bin 500 TL ceza ve araçlarının 2 ay trafikten men edilmesiyle karşı karşıya kaldıklarını ileri sürdü.

Osman Durna Boztepe’ye bir hasta götürmesiyle başlayan olayı şöyle anlattı: “Hastayı götürdükten sonra dönüşte Meydan’dan sahile inerken yaya geçidinde yayalara öncelik tanımak amacıyla durdum. Bu sırada ön taraftan koşarak gelen bir kişi aracımın sağ kapısını açarak ‘Boş musunuz?’ dedi. Ben de ‘Biz yolcu alamıyoruz.’ diyerek araca almadım. Bu kez ‘Ben buralı değilim, aracımı otoparka kaldırmışlar acil gitmem gerekiyor. Beni götürür müsün?’ diyerek ısrar etti.

Yoğun ısrarlarına karşılık yardımcı olmak amacıyla şahsı aracıma aldım. Israrla taksimetreyi açmamı istedi. Otoparka geldik. Araç bulunamayınca ben kendisine para istemediğimi gitmem gerektiğini ifade ettim. Beni ısrarla bekletti ve trafik aracı geldi. Araca binen şahıs ‘Ben trafik polisiyim, ruhsatını ver.’ dedi. Bana yapılan kumpasın sonucunda 2 bin 532 TL para cezası ile aracımın 2. ay trafikten men edilme cezası çıktı.30 yıllık taksiciyim. Kurallara uymayarak ceza yesem gam yemem. Ancak trafik memuru tarafından kandırılarak ceza yemem beni çok üzdü. Bu konuyu yargıya taşıyacağım.”
Tuncay Gedikli ise olayın bir benzerini Meydan’a yolcu bıraktıktan sonra yaşadığını söyledi. Yol kenarında durakladığı sırada bir kişinin koşarak yanına geldiğini anlatan Gedikli “Şahıs bana aracının çekildiğini, aslen Erzurumlu olduğunu, çok acelesi olduğunu söyledi. Gidilecek yeri bilmediğimi söyleyince sorarak buluruz diyerek benim cevabımı beklemeden araca bindi. Yabancı olduğundan ve mağduriyetinden dolayı götürdüğümü para almayacağımı söylememe rağmen ‘Sen yine de taksimetreyi aç.’ diyerek ısrar etti. Meğer cep telefonuyla çekim yapıyormuş. İyiliğin bedeli 2 bin 532 TL para 2 ay trafikten men. Beni kandırıp çocuklarımın rızkını kesen polis memurunu önce Allah’a sonra Türk adaletine havale ediyorum.” diye konuştu.
 
Akçaabat Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Şentürk, konuyla ilgili günebakış’ın sorularını yanıtlandırdı. Şentürk taksici esnafının iyi niyetinin suistimal edildiğini savunarak “Taksiye binen polis yetkililer doğrudan taksimetrenin açılmasını söyleyip buna karşılık taksicimiz taksimetreyi açsa, ceza doğrudur ama burada bir iyi niyeti suistimal var.” dedi. Şentürk, taksicilerden Osman Durna’ya kesilen para cezasının Karayolları Trafik Kanunu’nun ek-2/3 maddesinin “ilgili belediyelerden çalışma ruhsatı almaksızın faaliyette bulunmak” olduğunu söyleyerek “Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Daire Başkanlığı taksi yönetmeliği çıkarmadığından, taksi esnafına çalışma ruhsatı verilmedi.” diye konuştu. Şentürk, bu nedenle bu maddenin uygulanamayacağını ve yasal olmadığını savundu. 

Kaynak: Günebakış