61SAAT HABER SERVİSİ-Trabzonspor eski Başkanı, eski Devlet Bakanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Faruk Özak, hem siyaset hem de gündeme dair soruları yanıtladı. ‘Siyaset sonrası ne yapacağını?’, ‘Ersun Yanal’ın Trabzonspor’da görev almasını’, ‘AK Parti kongrelerinde ki gerilimi’ ve ‘UEFA Müfettişinin kararlarını’ değerlendiren Özak, şike olayı ve Volkan Demirel’in milli takım kalesini terk etmesiyle ilgili çarpıcı açıklamalara imza attı. 

BU DEMOKRATİK Mİ TARTIŞMAK LAZIM
AK Partinin kuruluşunun 13. Yılını kutladıklarını ve 12 yıldır da iktidarda olduklarına dikkat çeken Özak, “Biz kuruluşumuzun 13. Yılını kutluyoruz. 12 yıl iktidarda kalmak ve her seçimde oyunu yükselterek devam etmek hiç kimseye nasip olmadı Cumhuriyet tarihinde. Bize nasip oldu. Biz bir fazilet mücadelesi yapan insanlara hizmet etmeyi amaçlamış büyük bir partiyiz. Bu pati çok şükür bugüne kadar çok az problemler yaşadı. Büyük kongrede görüldüğü gibi devir teslimde.
Ben 3. Dönemi bitiriyorum. Gönül rahatlığı ile gelecek olan arkadaşların hizmetinde çalışacağım. Bizim amacımız insanlığa hizmet etmek. Halka hizmet hakka hizmet anlayışı var. Bunu ibadet olarak görüyoruz.
Zaman zaman büyük partilerde sorunlar olabiliyor. Bazı problemlerde oluyor. Bizde Allah’a şükür çok az. Çünkü yüzde 61 Trabzon’da rey alan Cumhurbaşkanını ilk turda seçen bir partinin ufak tefek sorunlar olabiliyor.
kongre sürecinde de genelde Ankara diyor ki tek adayla çıkabiliyorsak çıkalım. Zorlama ile olmuyor. Bir araya geliniyor. İstişare ile olabiliyorsa oluyor. Olmadığında da genel merkezin bir tavrı var. Onu yapıyor. Bu demokratiktir, değildir bunu tartışmak lazım. Ama eleştiri hürdür. Yorumu hür olarak kullanmak lazım” dedi.

KÖPRÜBAŞI'NDA Kİ SEÇİMLER
Köprübaşı’nda Genel Merkezin gösterdiği adayın aksine diğer adayın kazanması ve Ortahisar’da da farklı bir aday çıkmasını da değerlendiren Özak, “Köprübaşında şöyle oldu. Genel Merkezce belirlenen bir aday vardı. Bu nasıl belirleniyor. Bunu bir kişi belirlemiyor. Bize de soruyorlar. Delegelere soruyorlar. Milletvekillerine, bakanlarına. Buraya ilgili milletvekilimiz var. Onlar geliyor. Kamuoyuyla istişare yapılıyor. Diyorlar ki bizim adayımız bu olabilir. Onun dışında bir arkadaşımız çıktı kazandı. Bu olabilir yani. Takdir etmek lazım. Onun dışında genel merkez tamam kardeşim senle devam edelim diyebilir etmeyelim de diyebilir. Bu CHP’de oluyor, MHP’de de oluyor. Görevden almalar ilk defa olmuyor Türkiye’de, son defa da değil. Şuan ne olacağını bende bilemiyorum.

ORTAHİSAR'DA Kİ İKİ ADAY
İlçede de Temel bey başarılı bir arkadaştı. Çalıştı bu son seçimde, hep beraber çalıştık. Başarılı olduk. Ankara’da ki genel kanı Temel olsun diye. Başka arkadaş çıktı ona da saygı duymak lazım. O da bizim arkadaşımız. Bakın şöyle AK Parti’de öyle bir şey var ki.. Misal vermek gerekirse bu hiçbir partide yoktur. Ahmet Metin Genç bey ile Muhammet Balta bey yarıştı. Denildi ki Ahmet beye sen aday olma. Oldu yarıştı kazandı. Sonradan görevden ayrıldı. Şimdi belediye başkanımız oldu. Demek ki biz kaliteli insana, iyi insana saygıyı esirgemiyoruz. Vefasız değiliz. Bir dönen öyle olur, ikinci dönem böyle olur. Genel anlamda Ankara’da fikir oluşursa buna da saygı duymak lazım. Parti disiplini açısından. Bunları abartmamak lazım biz uyumlu, birlik ve bütünlük içinde hareket eden Türkiye’nin sorunlarını bilen bir partiyiz” diye konuştu.

SİYASET SONRASI NE YAPACAK?
AK Parti’de 3. Dönemini bitirdiği için gelecek genel seçimlerde milletvekili aday olmayacak olan Özak, siyaset sonrası ne yapacağını ise şu şekilde açıkladı:
“Siyasete geç girdim. Bilerek geç girdim. Bana 30 yaşında da teklif vardı, 35 – 40’ta da. 12 yıl yaptık. Bunun 6 yılı bakanlıkla geçti. Yani onurlu bir görev yaptık. Çok da dua aldık. Hatalarımız olmuşsa affola. Bundan sonra ne yapacağım. Sağlığım el verirse çoluğumla çocuğumla işimle ilgileneceğim. Yine partim bana görev verirse milletvekilliği dışında seve seve koşarım. Çünkü biz partiye hizmet etmiyoruz. Halka hizmet ediyoruz. Bizim her dönemimiz halka hizmetle geçiyor. O da bir Salih Ameldir. Namaz kılarsınız, oruç tutarsınız onun dışında da halka bir gülümserseniz halkın arkasını sıvazlar sorunları ile ilgilenirseniz Allah size sevap yazar bende ona talibim”

GALATASARAY - TRABZONSPOR MAÇI
Yarın oynanacak Galatasaray Trabzonspor maçıyla ilgili konuşan Özak, “Trabzonspor bu maçı kazanırsa çok çok iyi olur. Morali, puanı artar. Bütünleşme artar. Çünkü Trabzonspor yalnız Trabzon’da kilere ait değil. Türkiye’de ki dünyanın her tarafında taraftarı var. Yenebilir inşallah hep beraber göreceğiz” dedi.

ERSUN YANAL İSMİNE NASIL BAKIYOR
Ersun Yanal ismini de ‘İyi bir isim’ olarak tanımlayan Özak, deneyimli hoca için, “Ben şuna karşıyım. 18 aydı dört antrenör olmaz. Ersun Yanal iyi bir isim. Ama 18 ayda 4 antrenör olduğu zaman oturup düşünmek lazım” ifadelerini kullandı.

ŞİKE OLAYI VE UEFA'NIN TAVRI
İstanbul basınında çıkan ‘UEFA şike dosyasını kapattı’ haberleriyle ilgili de konuşan Özak, sözlerini şu şekilde bitirdi:
“Bunu kimse kapatamaz. 2010-2011 sezonunda Trabzonspor Şampiyon olmuştur. O dönemin yöneticilerine teşekkür etmek lazım. Bunu unutuyor Trabzonlu ve Trabzonsporlu. O dönemin yöneticileri Sadri bey ve arkadaşları şike yapmadılar. Teşvik vermediler. Bizim yüzümüzü kızartmadılar. Ve ellerinden şampiyonluk alındı. Ben bunu açık söylüyorum. Bende bu yasal düzenlemeyi yapan kişi olarak bunu Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş için yapmadık. Bunu Türk sporu için yaptık. Ve ondan sonra 90 yıldır ilk defa adli ceza verildi. Bana göre Trabzonspor bunu sonsuza kadar devam ettirmesi lazım. Bu anasının ak sütü gibi helaldir bana göre.
Bunu bırakmamak lazım. Öyle düşünen UEFA niye bizi aldı Şampiyonlar Ligine de Fenerbahçe’yi almadı. Aynı UEFA Sivas ile Eskişehir’e niye ceza verdi. Bütün bunları büyük resme koyarsanız o zaman kupanın nereye gitmesi gerektiğini görüyoruz. Vicdanen böyle, hukuken de böyle. Ama uygulamada da inşallah Futbol Federasyonu bunu yapar”

TFF'YE FENA ÇATTI
Özak, “Bunlar olabilir. Zaten Türk futbolu kaos içinde. Kimin ne yaptığı belli değil. Otorite yok. Suç var ceza yok. Yani Türk futbolu maalesef kötü yönetiliyor. Onun da sonuçlarını görüyoruz Tabiri caizse Türk futbolu yerlerde sürünüyor” dedi.

Volkan'ın milli maçta sahayı terk etmesine ise, "Biz 6222’yi değiştirdik. Kamera sistemi koyduk, gözetim odaları koyduk, cezaları ağırlaştırdık. Onu yapan mutlaka cezasını çekmelidir. Hukuken ve ahlaken maçlara alınmamalıdır, ceza yemelidir. Volkan’a yapılan saygısızlıktır. Volkan’da sabretmeli ve sahada kalmalıydı" dedi.