Trabzon gibi bir futbol kentinin en önemli değeri Trabzonspor’un daha kaliteli ve daha profesyonel hale getirilmesi gerekiyor. Profesyonellik elbette yönetici bazında da olmalı lakin kurumsal bir yapı daha önemli.

Bunun yolu da AR-GE yani Araştırma-Geliştirme birimini kurmaktan geçiyor.

Futbol ekonomisti Tuğrul Akşar’ın bu konuda önemli tespitleri var. Şöyle diyor:


Kulübün şirketleşmesindeki yanlış politikalar ve sportif başarısızlık nedeniyle bir türlü gelmeyen mali başarı sonucunda borç batağına saplanmış, birçok kulüp iflas etmiştir. Görülen o ki, Türk futbol kulüpleri, endüstriyel rekabette Avrupalı rakiplerinin oldukça gerisinde. Başarı; profesyonel yönetim, şeffaflık ve istikrara bağlı. Yeşil sahadaki galibiyet, masa başında tamamlanmadıkça küresel anlamda bir başarıya ulaşmak zor.” 

Avrupa'da markalaşmak demek şampiyon olmak demek değil. Ancak gelin görün ki; Türkiye Futbol Federasyonu’nun gelişmekten yana bir derdi yok. Federasyonun bütçesinde, Ar-Ge'ye ayrılan pay, yüzde bir buçuk. Oysa İngiliz Federasyonu yüzde 15, UEFA yüzde 20, FIFA yüzde 10'luk pay ayırıyor buna. Aradaki farkı görüyor musunuz? Gerek Türkiye'de, gerek dünyada görülen bir gerçek var ki, kulüpler, seyircilerini her açıdan kendilerine bağlamak ve daha çok büyümek, daha çok kar etmek istiyorlar.”
Futbol, yalnızca yeşil sahalarda hayat bulmuyor artık. Düne kadar; 11 futbolcu, yedekleri, teknik direktörü, kulüp başkanı, futbol şubesi sorumlusu gibi gündemdeyken, artık marka olarak gündeme geliyor ve o markayı büyütecek yöneticiler önemli olmaya başlıyor. Futbol kulübünü yönetmekten, futbol şirketini yönetmeye doğru hızla yol alınıyor. Dünya bu yöne giderken, bizim başka yöne gitmemiz de mümkün görünmüyor.

Hedef eğer Trabzonspor markası yaratmak, kulübün gelirlerini kalıcı olarak artırmak, yönetici kalitesini yükseltmek ise yapılacak iş AR-GE birimini oluşturmaktır.

Emin olun bu birimi Trabzonspor kurarsa çok büyük faydalar sağlayacak, hatta Avrupa Birliği destekli projeleri bile hayata geçirebilecektir.

Kim bilir belki bir gün Trabzonspor, bir futbolcuyu Avrupa Birliği’ne onaylattığı proje sayesinde transfer edecek. Çünkü AR-GE’nin sonu yok beyler!

Son olarak…

Türkiye’de Karşıyakaspor’un bile AR-GE’si var. Haberiniz ola!