Trabzonspor'da 6 Aralık'ta başkanlığa seçilen ve özellikle mali konularda kulübü içine düştüğü zor durumdan kurtarmak için çeşitli çalışmalar yapan Başkan Muharrem Usta, gelinen nokta hakkında bilgi vermek için eski başkanlar, yöneticiler, yetkili kurullar ve basın mensuplarından oluşan 400 kişinin katılacağı bir kahvaltı düzenledi.

Özellikle futbolcularla yürütülen 'feda' projesi, kulübe gelir getirici projeler ve diğer konularda görüşlerini camianın ileri gelenleriyle paylaşacak olan Başkan Usta, önerileri ve eleştirileri dinleyecek. Adeta bir mini genel kurul havasında geçmesi beklenen buluşmaya yoğun bir katılım oldu.

rabzonspor'da yönetim kurulu tarafından düzenlenen geniş kapsamlı istişare toplantısı yapıldı.  Toplantıya eski başkanlardan Ahmet Celal Ataman, Salih Erdem ve Faruk Özak, Divan Kurulu Başkanı Ali Sürmen, milletvekilleri, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kulüp yetkili kurullarının üyeleri ile eski bazı yöneticiler katıldı. Toplantının bir bölümünde çalışma ziyareti için Trabzon'da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu da yer aldı.
 
'BİZ' OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ
 
Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, istişare toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, gelecek adına iyi işler yapabilmek için, camianın birbirinden güç almasını hedeflediklerini ve bu nedenle ortak aklı buluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
'Biz'' olmaya çalışacağız. Birlik beraberliğimizin gerçekten akıllı temellere oturacağı bir zemini aramaya, bulmaya çalışacağız. 'En iyisini ben bilirimden', hep beraber en doğruyu biz yapabiliriz' yolunu aramaya çalışacağız. Geleceğe emin adımlarla, sağlıklı şekilde kararlı yürüyüşümüzün camianın dinamiklerinin beraberliğinden geçtiğini bugün burada bir kez daha teyit etmeye çalışacağız. İçinde bulunduğumuz durum kulüp tarihinde ne ilk ne de son. Biz de bu zincirin halkalarından birisiyiz. Bizden sonra da başka halkalar gelecek. Buranın da bir geçiş güzergahı olduğunu bilmeliyiz. Aslolan, tarihin sayfalarında Trabzonspor'la ilgili neler yapıp ettiklerimizle alakalı olumlu birkaç cümlenin yazılabileceği bir dönem olmasıdır ki; bunu birlikte başarabiliyor olmamız lazım."
 
EN ÜMİTSİZ ANDA BİLE BAŞI DİK OLMALIYIZ
 
Trabzonspor'un büyük bir camia olduğunun altını çizen Başkan Usta, şu ifadeleri kullandı:
 
"Türkiye'de, dünyada çok önemli işlere imza atmış büyük kulübüz. Hangi şartlarda olursak olalım, ne kadar sorunumuz olursa olsun büyükler bu sorunları ortadan kaldırabildikleri oranda büyük olurlar. Büyükler, güçlerini birleştirebildikleri oranda büyük olurlar. Başarabildikleri oranda büyük olurlar. En ümitsiz anında bile başı dik geleceğe emin adımlar atabilenler her zaman büyük olurlar. Bizim takımımız, kulübümüz, camiamız bunu tarihinde çok defa ispat etmiş. Bundan sonra da daha güçlü şekilde ispat etmeye devam edecektir. Kulübün hepinizin bildiği gibi sorunları var. Ama az önce söylediğim gibi ne kadar sorun olursa olsun attığımız adımlarda büyük hatalar yapmazsak, başarının camianın bütünlüğünden beraberliğinden geçtiğini unutmazsak, bu büyük camianın başkanı, yönetimi, eski yöneticileri, taraftarı kadar herkesin en üst düzeyde sahip çıkabileceği platformu oluşturduğumuzda emin olun ki geleceğimizle ilgili en ufak endişemiz olmayacak. Yönetim olarak ana sorunları öncelikle gidermeye çalışıyoruz. Şunu biliyoruz ki ne Trabzonspor başkanının tek başına ne yönetimiyle birlikte bu işi çözebilme şansı yok. Bu işin çözümü sizlerden, camiadan, değerli fikirlerimizden geçiyor. Birbirimizin koluna samimi şekilde girmekten geçiyor. Yarınlarda hep beraber mutlu olacaksak, Trabzonspor iyi ve başarılıysa bu mutluluğu yaşayabileceğiz. Trabzonspor başarılı, şaşaalı günlere ulaştığında yeniden gurur duyabileceğiz. Yönetimler camialarına bu güveni verdiği anda önümüzdeki sıkıntılı süreci aşabilme şansımız yüksek olacak."
 
"ENKAZ EDEBİYATI YAPMIYORUZ"
 
Başkan Muharrem Usta, belirli aralıklarla ekonomik durumu üyelere aktardıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
 
"Ekonomiyle ilgili durumu sizlere aktarmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken bir tane amacımız var; sadece bilgilendirmek. Bunun dışında asla bir enkaz edebiyatı yapmak, asla taraftarın moralini bozmak gibi niyetimiz yok. Ama içinde bulunduğumuz durumu şeffaf şekilde sizlerle paylaşmazsak nereye gittiğimizi detaylı şekilde ortaya koymazsak bu yolculukta karşılaşabileceğimiz sorunların bizi kemirmesine engel olamayız. O nedenle Trabzonspor kulübünden, bazen benden ne kadar kamuoyuna ekonomiyle ilgili bilgilendirme geliyorsa bunun gerçekten bir amacı var. Şeffaf şekilde sizlerin kulübün içinde bulunduğu durumu bilmesidir. Biz aslında bunları anlatmaya çalışıyoruz ki biz de kendimizi sorumluluk altına sokalım, aynı hataları yapmayalım. Aynı hedefe birlikte yürüyeceğimiz camianın hangi gün nerede olduğumuzu şeffaf şekilde bilmesinin herkese faydası olacaktır. 'Ne olacak ki zaten bunlar biliniyordu' denebilir. Hayır, bunların bilinmesi başka kulüp adına yapılabilecek hataların nelere mal olduğunun paylaşılması başka. Ekonomisi bozuk olan bir kulübün başarıya ulaşma şansı yok."
 
"SEZON SONU REVİZYON"
 
Ekonomik sorunların yanında sportif sorunlarla da uğraştıklarını belirten Muharrem Usta, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Taraftarımız bir kulüpten şunları ister; daha fazla transfer olsun. Onların hakkıdır, bunu görmek isteyebilirler. Ancak Trabzonspor gibi böyle büyük kulüplerdeki her bir kontratın milyonlarca lira veya dolarlık karşılığı var. Herhangi bir oyuncumuzu transfer ederken ince eleyip sık dokumamışsak ve imza atmışsak orada yapılacak tek iş var; onu mutlaka değerlendirmek zorundayız. Kenara koyalım, yenisini alalım, Bu grubu silelim başka grubu alalım dediğiniz anda katlanarak moral bozukluğuyla, istikrar olmadığı için sportif başarısızlıkla karşı karşıya kalmak kaçınılmaz olur. Elimizde ne kadar oyuncu kadrosu var; bu oyuncularla bu hayat devam edecek mi etmeyecek mi? Eğer alıyorsak değerlendirmesini mutlaka bilmeliyiz. Alırken hata yapmamalıyız ya da en az düzeyde hata yapmalıyız. Bu sezon elimizde ne kadar oyuncumuz varsa ki, kadroyu epeyce daralttık, yükü hafifletmeye çalıştık. Bu oyuncuların gelecek seneye kaç tanesi kalıcı iskelette yer alabilirin peşindeyiz. Sene sonunda çok önemli bir revizyon yapmak zorunda kalabiliriz, gelecek seneye iddialı girebilmek için. Bu konuda kararlıyız. Eğer elimizden çıkarmak istediğimiz oyuncular varsa onların bu sezon oynamasını sağlayıp en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Kenara koyalım kadro dışı yapalım demek kolay. Bir oyuncumuzun başarılı olup olmadığını görebilmenin yolu ona sürekli fırsat vermekten ve kapasitesinin nereye kadar gittiğini görmekten geçiyor. Son dönemlerde en çok yaptığımız hatalardan biri bu oldu. Hem oyuncu ve hoca açısından o kadar türbülansa girdik ki elimizdekilerin ne kadar değerli olup olmadığının hesabını yapamadık. Gönül ister ki Trabzonspor her maçında muhteşem oynasın çok iyi sonuçlar alsın. Kadroya baktığımızda herkes de şunu görüyor ki, öyle oyuncular var ki sürekliliği hiç yakalayamamışlar. Gelecek seneyi iyi planlamak adına bunlara şans vermeliyiz. Elimizdeki malzemenin gerçek anlamda kalitesini anlamaya çalışıyoruz. Oyuncuların başarılı olabilmesinin yolu iyi bir aile olmaktan geçiyor. Biz yoğun şekilde şu anda bu aile ortamının oluşturulmasına engel olan unsurları ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Ama bunlar bir günde değişmiyor. Bunun için de süreç lazım."
 


"500 OYUNCU ÖNERDİLER" 
 
Doğru oyuncuyu bulmanın kulüpler için hayati önemde olduğunun altını çizen Usta, şöyle devam etti:
 
"Trabzonspor için gerekli olan doğru oyuncuda en üst düzeyde isabeti sağlamanın yolu nedir? Ara transferde tek derdimiz vardı. Zamanın kısıtlı olduğu dönem kadroyu daraltmak, ekonomik olarak düzeltmek, sorunlu olan iki yere oyuncu transfer etmek. N'Doye ve Deniz'den elde ettiğimiz tasarrufla Muhammet'i aldık. Sol bekte Alper ve Soner'i Akhisar’a vererek, 5 milyonluk maliyet yerine Güray'ı yıllık 2.5 milyon maliyetle aldık. Buradan 2.5 milyon lira tasarruf ettik. Acı gerçeği taraf etmek isterim, transfer yapmayacağımız bilindiği halde sadece bana ve yönetime 500 tane oyuncu teklifi geldi. Ama kulübün içinden bir tane gelmedi. Hepsi piyasadan geldi. Bir kulüp geleceğini inşa etmek için yola çıktığında kulüp içinde çalışma olur, oyuncular yakalanır, takip edilir ve karar verilir. Bu ablukayı gördüğümüzde çok da şaşırdık. O nedenle önümüzdeki hafta itibarıyla scout ekibimizi fiilen göreve başlatıyoruz.

İyi bir ekip olacak. Hedefimiz şu andaki takımda kalıcı olanları tespit etmek, gelecek sene iddialı olabilmek için scout ekibinin verdiği bilgilerle olabilecek en iyi kadroyu kurmak. Sportif taraf bizim açımızdan elbette çok önemli. Hepimizin haftasını zehir eden yada her birimizi mutlu eden saha sonuçları. Ama yapısal sorunları olan bir kulübün sportif anlamda başarılı olabilmesi mümkün değil. İkisi de birbirinden öncelikli değil. İkisini birlikte taşıyabilme hedefimiz var. Zor bir yolculuk. Büyük camiaya yakışan hangi şartlarda bulunursak bulunalım en kısa sürede itibarlı, toplumun geniş kesimleri tarafından sevilen ve takdir gören bir kulübü yeniden inşa etmek. Bu sizlerle ve milyonlarca Trabzonspor taraftarı ile olacak. 2 aylık yönetimiz. Ayda bir biraraya gelmiş olacağız bundan sonra. Bakanlarımıza da teşekkürü borç biliyorum. Bakanlarımız hep sahip çıktılar. Bu dönem çok daha şanslıyız. Bakanlar kurulunda da çok ağırlıklı olduğumuzu öğrendik.

 
SOYLU: TRABZONSPOR İHTİYAÇTIR
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise Trabzonspor markasının, Trabzon şehri ve tüm Trabzonlular için çok anlam taşıdığının farkında olduğunu belirterek, "Anadolu'nun her yerinde Anadolu'nun ilk yükselişini ilk ifade eden bayrak Trabzonspordur. Bugün bu bayrağı taşıyanlarla hep birlikte olabilmek bizim temel vazifemizdir. Trabzonspor sadece bir spor kulübü değildir. Trabzonspor bir ihtiyaçtır, hedeftir, birlikteliktir" dedi.
 
ALBAYRAK: BİRLİK VE BERABERLİK GEREKLİ
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise, takımın durumunun daha iyi olmasını beklediklerini ifade ederek, "Takımın durumu inşallah daha iyi olacak. Burada bir sürü akil insan var. Kabinede Trabzonsporlu bakan sayımız 5 tane. Sayı itibarıyla en yüksek dönemlerinden birini yaşıyor. Trabzon hep bir spor şehri oldu ama son 15 yılda sporun her alanıyla ilgiyi yapılan yatırımlarla hakiki anlamda spor şehri olması için her şey var. Yani helvayı yapmak için her şey var. Bir de Trabzon'a yakışır çok güzel stat inşaatı sürüyor. Önümüzdeki sezona yetişmesi için çalışma devam ediyor. Trabzon'da doğmadık ama ailemiz bizi Trabzonlu yetiştirdi. Her platformda sahip çıkmaya çalışıyoruz. Perdenin arkasında ne kadar uğraştığımızı bilen biliyor. Trabzon ne zaman başarılı olduysa tüm şehrin ve Trabzonlular'ın birliği ve beraberliği sayesinde oldu. Birlik ve beraberlik olursa sportif, kültürel, ekonomik başarı da gelir. Birlik ve beraberlik için azami hassasiyeti gösterelim" şeklinde konuştu.
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

TOPLANTIDAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN