Yapılan incelemeler sonucunda Spor Toto Süper Lig`den Beşiktaş A.Ş., Bursaspor, Eskişehirspor, Fenerbahçe A.Ş., Galatasaray A.Ş., Gençlerbirliği, İstanbul BBSK, Kardemir D.Ç. Karabükspor , Kayserispor, Sivasspor, Trabzonspor A.Ş. ile Bank Asya 1.Lig temsilcisi Çaykur Rizespor A.Ş. ,UEFA Kulüp Lisansı almaya hak kazandı. Bu kulüpler sportif başarıları doğrultusunda UEFA müsabakalarına katılabilecek.

20 KULÜP ULUSAL LİSANS ALDI


TFF Kulüp Lisans Kurulu ayrıca ilk kez geçen sezon hayata geçirilen Ulusal Kulüp Lisans Sistemi kapsamında da değerlendirmelerde bulundu. En üst 3 lig olan Spor Toto Süper Lig, Bank Asya 1.Lig ve Spor Toto 2. Lig`deki kulüplerin yapmış olduğu başvuruları, "Hukuki, Sportif, Altyapı, Personel ve Mali Kriterler" üzerinden denetleyen ve mali yapılarının uygunluğuna göre inceleyen TFF Kulüp Lisans Kurulu toplam 20 kulübe Ulusal Lisans verdi.

UEFA Lisansı alanların yanı sıra Orduspor, Kayseri Erciyesspor, TKİ Tavşanlı Linyitspor, 1461 Trabzonspor, Fethiyespor (2.Lig kriterlerine göre lisans aldı, 1.Lig kriterlerine göre ek süre verildi), Kızılcahamamspor, Pendikspor ve Şanlıurfaspor kulüpleri Ulusal Kulüp Lisans almaya hak kazandı.

Kurul, Kulüp Lisans Talimatı`nın Ulusal Kulüp Lisans için başvurmama cezasını düzenleyen 81. maddesinde yer alan kriter ihlallerine uygulanacak yaptırımlar belirlendiği Talimatın Ek.8`nci tablosu uyarınca, lisans almak için kulüp lisans başvurusunda bulunmayan Çankırıspor ve Mardinspor kulüplerine 100`er bin lira para cezası verdi.

48 KULÜBE EK SÜRE VERİLDİ

TFF Kulüp Lisans Kurulu, kalan 48 kulübe, eksikliklerinin giderilmesi için KLT`nin 83/1. maddesinde düzenlenen kriter ihlallerine uygulanacak yaptırımların belirlendiği Talimatın Ek.10 tablosu ilgili maddeleri uyarınca 15 ila 30 gün ek süre verdi.

Ocak 2011`de hayata geçen ve 3 yıllık geçiş sürecinin uygulandığı Ulusal Kulüp Lisans Sistemi ile kulüplerin gerekli eğitimi almış profesyonel kadrolarla çalışmaları, kulüplerin tüm genç takımlarını akademi ligleri seviyesine ulaştırmak ve liglerde elit oyuncuların yetişmesi ve kulüplerin UEFA standartlarında tesislere ve statlara sahip olmaları sağlanacak.

Öte yandan yapılan açıklamada, "Kulüplerin, mali disiplin altında tutularak, mali durumlarıyla ilgili daha dikkatli ve hassas davranmaları sağlanacak. Tüm kulüplerin yıllık mali tablolarını sunmaları sayesinde, Türk futbolunda mali şeffaflık adına büyük ve önemli adımların atılması elde edilecektir. Bu sayede mali fair play, ulusal liglerimizde garanti altına alınmış olacaktır" ifadeleri kullanıldı.