Türk futboluna damgasını vurmuş futbol adamlarından olan Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, son dönemlerde alınan saha sonuçları sonrası tartışılan isimler arasında yer alsa da 1990 yılından sonra görev alan teknik adamlar içersinde onun kadar başaralı olan bir isim takımın başında olmadı.

Trabzonspor'un UEFA Avrupa Ligi Play-off maçında Macaristan temsilcisi Videoton FC takımına elenmesi ve son olarak ligde Gaziantepspor'a 1-0 mağlup olmasının ardından eleştiri oklarını üzerine çeken bordo-mavili takımın teknik patronu Şenol Güneş, ismi tartışma konusu olsa da Trabzonspor'un son 20 yılana damga vuran tek teknik adam oldu. Bordo-mavili takımın yaşadığı

6 şampiyonlukta futbolcu olarak yer alan Güneş'in ismi Karadeniz ekibiyle özdeşleşirken 4. kez geldiği Trabzonspor'da 2010-2011 sezonunda tartışılan şampiyonluk olsa da bordo-mavili camianın şampiyon olarak baktığı dönemi yaşattı.

EN İSTİKRARLISI OLDU

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, bordo-mavili takımda görev yapan teknik adamlar içindeki en istikrarlı isim oldu. 1993-94 sezonunun 5. haftasında göreve gelen Şenol Güneş, 1996-97 sezonunun 20. haftasına kadar görevde kaldı. Söz konusu tarihten sonra 18 teknik adam takımın başında görev yaparken, sezonunu tamamlayan teknik adam sayası ise 2 oldu. Gordon Milne ve Samet Aybaba, gibi isimler Güneş'den sonra

bordo-mavili takımda sezon tamamlayan isimler oldu. Diğer teknik adamlar ise sezonun tamamlayamadan görevlerinden ayrılmak durumunda kaldı.

Trabzonspor'U HEP ZİRVEDE TUTTU

Güneş'in bordo-mavili takımın başında ilk görev aldığı 1988-89 sezonunda Bordo-Mavili Takım, sezonu 64 puan ile 5. sırada yer alırken, 1993-94 sezonunda takımı sezonu o hazırlamasa da 32 maça çıktığı sezonda bordo-mavili takımı ligi 59 puan ile 3. sırada tamamladı. 1994-95 sezonunda 76 puan ile 2. sıra, 1995-96 sezonunda 82 puan ile 2 sıra da yer aldı. 1996-97 sezonunda takımın başında 20 maça çıkan Güneş söz konusu dönemde sezonu tamamlayamamıştı. Ancak bordo-mavili

takım aynı sezonda 72 puan toplayarak ligi 4. bitirdi. 2004-2005 sezonunun devre arasında takımın başına gelen deneyimli teknik adam takımı zirveye taşıyarak 77 puan ile sezonun 2. sırada bitirmişti.

ALDIĞI KUPALAR

Güneş görevde olduğu 1993-97 yılları arasında Türkiye Kupası, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Başbakanlık Kupası'nı elde etti. 2009-2010 sezonunda Türkiye Kupası ve Süper Kupayı kazandı. 2010-2011 sezonunda ise 82 puan alarak Fenerbahçe'nin arkasında 2. sırada yer aldı. Ancak 3 Temmuz'da başlayan futbolda şike davası sonrasında şampiyonluk kupasının Trabzonspor'a verilmemesi çok tartışıldı.

GÜNEŞ'TEN SONRA GELENLER ÇÖZÜM OLMADI

Teknik direktör Şenol Güneş'in ardından takımın başına gelenlerde aradığını bulamayan Trabzonspor, 4. kez Trabzonspor'un başına Şenol Güneş'i getirmek zorunda kaldı. 1988-89 sezonunda takımı çalıştıran Güneş, 1993-94 sezonunda tekrar geldi. 1996-97 sezonunda takımın başında ayrıldıktan sonra ise Yılmaz Vural, Özkan Sümer, Ali Kemal Denizci, Gordon Milne, Ahmet Suat Özyazıcı, Giray Bulak, Sadi

Tekelioğlu, Hans Peter Briegel, Samet Aybaba, Turgay Semircioğlu, Ziya Dogan ve İhsan Derelioğlu'nu takımın başına getiren kulüp aradığını bulamayınca 2004-2005 sezonunda yeniden Şenol Güneş'e yöneldi. 2005-2006 sezonunda saha sonuçlarının iyi gitmemesi ve yönetim ile yaşanan sorunlar nedeniyle 7. haftada görevi bırakan Güneş'in ardından Bordo-Mavili Takım bu kez yabancı çalıştırıcıya yönelmiş ve yine aradığını bulamamıştı. Güneş'in ardından takımın başında 1 maça çıkan Orhan Çıkrakçı sonrası göreve Boşnak çalıştırıcı Vahid Halilhodziç gelmişti. Sonrasında ise Brezilyalı teknik adam Sebastiao Lazaroni, takımın başında 4 maç kalabildi. Sonrasında yine yerli çalıştırıcılara dönen Karadeniz ekibi Ziya Doğan'a tekrar görev verse de aradığını bulamadı. Ardından Ersun Yanal ile bir çıkış yakalayan hatta şampiyonluk kovalayan Trabzonspor, istenen sonuçların gelmemesinin ardından Yanal ile de yollarını ayırmıştı. Ahmet Özen'e 5 maç görev veren Trabzonspor, sezonun bitmesiyle birlikte Belçikalı teknik adam Hugo Broos ile anlaşmış ancak beklenen sona sonuçları gelmeyince Broos ile de yollar ayrılmıştı. Sadri Şener ve yöneti 2009 yılında Güneş'i tekrar takımın başına getirmiş ve söz konusu dönemden sonra Bordo-Mavili Takım belli bir ivme yakalayarak hep zirvede yer aldı.

LİGDE 241 MAÇI

Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş, bordo-mavili takımın başında ligde 241. kez sahaya çıktı. Söz konusu maçlarda 127 galibiyet elde eden Karadeniz ekibi 58 maçta sahadan beraberlikle ayrılırken, 53 maçtan ise mağlubiyet yaşadı.