61SAAT SPOR SERVİSİ

Trabzonspor'un efsaneleri panele katılarak futbolun geleceği ile ilgili görüşlerini panelde anlattı.

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Trabzon Şubesi yönetim kurulu tarafından bugün Trabzon Lisesi Konferans salonunda düzenlenen "Trabzon ve ülkemiz futbolunun dünü, bugünü ve yarınları" paneline katlımın az olması dikkat çekti.

Panele Trabzonspor'un efsanelerinden Ali Kemal Denizci, Hüseyin Tok, İlyas Akçay, Hüseyin Çimşir, ulusal yazarlardan Trabzonlu Erdol Hoş ve dernek üyesi Turgay Beşyıldız futbol ile konuşmacı olarak katılırken 1100 davetliden sadece 130 kişi katıldı. Davetliler arasında Trabzonspor yönetim kurulu üyesi Engin Kara, Trabzonspor antrenör yardımcısı Cemil Canalioğlu, Trabzonspor eski asbaşkanı Celil Hekimoğlu ve 1461 Trabzon eski başkanı Suat Şen katıldı.

Panelde genel olarak Trabzonspor'un son durumu tartışılırken Trabzonlu oyuncuları tercih edilmemesi konusunda konuşuldu. Trabzonspor efsanelerin farklı bakış açılarıyla Trabzonspor'u eleştirdiği konulardan bir tanesi de mali kriz oldu.

 
Akçay, burada yaptığı konuşmada, bordo-mavili takımın kendi özünden ve anlayışından vazgeçtiği için başarısızlık yaşadığını ileri sürerek, camianın kendi öz değerlerine sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Büyük yokluk ve çaresizlikler içinde yaşanan şampiyonluklara değinen Akçay, "O dönemlere baktığımızda, o şartlarda bu iş nasıl olmuş diye sorduğumuzda birlik ve beraberliğin sağlandığını görüyoruz. Bugün ile o günü değerlendirdiğimizde, işin gerçeği Trabzonspor kimseyi herhalde memnun etmiyor. Geçmişte şampiyonluklara alışan bir takımdan, bugün lig liderinden 20 puan geride kalmış bir takım var. Trabzonspor'un geçmişi yakalaması için özüne dönmesi gerekiyor çünkü bu şehrin yetiştirdiği sporcularla beraber gelmiş bir Trabzonspor var" diye konuştu.

Türk futbolunda en büyük sorunun takımların yaşadığı Mali sıkıntılar olduğunu belirten Hüseyin Tok ise kulüplerin yaptığı harcamaların kanun ile kontrol altına alınması gerektiğini savundu.

Tok, Anadolu kulüplerinde yönetimlerin değişmesiyle birlikte borçların biriktiğini ve sıkıntıların arttığına işaret ederek, "Takımın geliri 100 ise 200 harcıyor ve yönetim gidiyor. Daha sonra gelen yönetimler ise bu borcu kapatmak için uğraşıyor. Ne kadar gelirimiz varsa harcamamızı da o kadar yapmamız gerekiyor. Türk futbolunda bu sıkıntıyı çeken en çok Anadolu kulüpleri oluyor. Trabzonspor'da da aynı şekilde bu konudan dolayı bayağı sıkıntı oldu" dedi.

Eski milli futbolcu ve teknik direktör Ali Kemal Denizci de Trabzonspor teknik sorumlusu Hami Mandıralı'nın yerli futbolculara kadroda yer vermesinin önemli olduğunu vurguladı.

Trabzonspor'un ancak bu şekilde başarıya ulaşabileceğine dikkati çeken Denizci, şunları kaydetti:

"Bize takımı için oynayan futbolcular gerekli. Trabzonspor bugün onun çaresine bakacak. İşte Hami'nin yaptığı bu. En son maçta sahaya koyduğu çocuklar belki çok yetenekli değil ama takım ruhunu başlattı. Bununla beraber birlik, beraberlik ve sahiplenme duygusu takım içinde başladı. Altyapıyı iyi değerlendirmek gerekiyor. Trabzonspor iki ay öncesine kadar iskeleti olmayan tek takımdı. 'İleride kötü olacak' diyorduk. Trabzonspor'un şuana kadar aldığı puanlar, oynadığı futbolun karşılığı değil. Yoksa Trabzonspor küme mücadelesi yapardı."