Bir dönem Fenerbahçe’nin de gündemine gelen, ancak Trabzonspor’un sürpriz bir hamle ile renklerine bağladığı Marc Janko, Bordo-Mavili taraftarları kelimenin tam anlamıyla mest etti. Sanal ortamda Avusturyalı oyuncu için övgü dolu sözler sarfedip transferde emeği geçenleri kutlayan Trabzonsporlular, Burak Yılmaz’ın boşluğunun dolacağından da emin. Bu konuda aslında pek de haksız sayılmazlar. Çünkü 33 gol attığı geçtiğimiz sezonda kendi kariyerinin zirvesine tırmanın Burak, aynı zamanda Trabzon tarihine de geçmişti. Fakat Janko, bu anlamda milli oyuncudan daha iyi işler çıkarmış bir yıldız. Ülkesinin ve yetiştiği şehrin takımı olan Salzburg formasıyla 2008-2009’da müthiş bir sezon geçiren Janko, rakip fileleri tam 39 kez havalandırarak krallığa adını yazdırdı. Salzburg’un o sezonki Avrupa macerasında da deneyimli oyuncunun katkısı büyüktü. Janko, 2008-2009’da UEFA’da 3 maçta 2, Avusturya Milli Takımı Dünya Kupası elemelerinde de 7 maçta 6 golle adından çok söz ettirdi. Ardından Twente’de de vasat üstü sezonlar geçiren Janko, Porto’da da 10 maçta 4 gole imzasını koydu.

Antep’te sahada

Bu transferin Trabzonspor adına bir başka önemi de oyuncunun sisteme direkt uyum sağlayacak olması. Kanat organizasyonlarına büyük önem veren Güneş’in eli Janko ile çok güçlenecek. Kafa toplarındaki hakimiyetinin yanı sıra ceza sahasındaki bitici vuruşları daz Janko’yu özel kılıyor. Yeni transfer, bugün tur geçilirse hemen UEFA’ya bildirilecek, ayrıca önümüzdeki haftaki Antep deplasmanında da sahada olacak.

’Boşuna sabır istemedik’

Transferin bitmesiyle birlikte rahat nefes alan Trabzonspor Başkanı Sadri Şener, FANATİK’e konuştu... Sonunda istedikleri özelliklere sahip bir oyuncuyu renklerine bağladıklarını dile getiren Şener şunları söyledi: İyi bir oyuncu aldık, mutluyuz. Ancak böyle futbolcuları almak kolay değil. Bunu unutmamak lazım. Boşuna söylemiyoruz, sabır lazım diye. Üst düzey isimler bunlar, ikna etmesi, alması bir günde olmaz. Sonuçta zaten iyi olan kadromuzu bir yıldızla güçlendirdik. Avrupa’da tur atlayacağımızdan hiç şüphem yok. Ardından da geçen sezonun üstüne çıkacak bir performans için yolumuza devam edeceğiz.

İşte Janko'nun bilinmeyenleri

Önce Genel Menacer Giray Bulak izledi, ‘okey’ verdi. Sonra yönetici Nevzat Aydın’ın Avrupa seferi başladı.

Sparta Prag’lı Kweuke ile arada kaldı yönetim. Ancak Kweuke’nin bir anda Slovak kulübünde ve İran’lı bir iş adamında da hissesi çıkıp fiyatı artınca rota tamamen Janko’ya kaydı.

İlk görüşmede Janko, Porto’da kalmak istediğini söyledi ama Nevzat Aydın’ın ısrarı ve cazip teklif Avusturyalı’yı düşünmeye itti.

Beklenen mesaj gece yarısı geldi, Aydın’ın ekranında, “Kabul ediyorum, yarın buluşalım” yazıyordu.

Başkan Şener, apar topar Salzburg’a gitti, oyuncuyla 5 saate yakın yemek yedi.

Başkanın ilgisi golcüyü çok şaşırttı, transferde büyük rol oynadı, ofise geçilip imzalar atıldı.

Aileden sporcu olan Janko’nun annesi Avusturyalı milli ciritçi. Eva Janko’nun, 1968 Meksika’da bronz madalyası var.

Janko’nun asistanlığını yine milli hentbolcu olan eniştesi, menacerliğini ise Kuyt’un da haklarını elinde bulunduran Rob-Karel Jansen kardeşler yapıyor.

Aile hayatına çok düşkün olduğu bilinen oyuncu, idman saatleri dışında genellikle evinde vakit geçiriyor, tatillerde ise ülkesini ve sıcak tatil cennetlerini seçiyor.

Normalde 21 numarayı giyen Janko, bu numara Halil’de olduğu için büyük olasılıkla daha önce de giydiği 83 numarayı terletecek. Çünkü bu numara da doğum yılı olan 1983’ü temsil ediyor.