61SAAT HABER SERVİSİ - ürkiye Futbol Federasyonu (TFF) skandal bir karara imza atarak profesyonel takımların alt yapılarında forma giyen öğrencilerin ayrıştırma yoluna gitti. Federasyonun aldığı karara göre, Okullar arası Türkiye çapında düzenlenen şampiyonalarda "Profesyonel Kulüpler tarafından seçilmiş lisans almış futbolcular okul müsabakalarında" yarışamayacak.
TFF tarafından alınan karar şu şekilde: "Profesyonel kulüpler tarafından seçilmiş lisans almış futbolcular okul müsabakalarında oynayamazlar. Bu uygulama 13 yaş ve altı grupları kapsamaz"
Bu durumun en çok etkileyeceği okul ise Trabzon Erdoğdu Anadolu Lisesi. Geçen yıl, Guatemala'da yapılan Okul Sporları Dünya Futbol Şampiyonası'nı kazanan Erdoğdu Anadolu Lisesi bünyesinde Trabzonspor'dan çok sayıda oyuncu barındırıyor.

ŞAMPİYON ERDOĞDU LİSESİDE ETKİLENİYOR
TFF'nin aldığı karara göre artık bu oyuncular Erdoğdu Anadolu Lisesi'nin futbol takımında forma giyemeyecek.
Karara sert bir dille karşı çıkan Türkiye Okul Sporları Federasyonu Başkanı Ayhan Pala, kendilerine sorulmadan böyle bir karar alındığını kaydetti. Bu kararın Anayasal bir gerçekliği bulunmadığını ifade eden Pala, "Futbol Federasyonu kendine göre karar yayınladı. Ama bu kararın Anayasal Geçerliği yoktur. Futbol Federasyonu bu kararı yayınlarken hata yaptığı nokta, 18 yaşına kadar bütün çocuklar eğitim ve öğretim hayatında spor yapma dahil olmak üzere devlet güvencesindedir. Dolayısı ile çocuklarımızın spor yapmasını engelleyen kararların, onları lehine avantaj oluşturmadığı açıktır.
Kaldı ki uluslararası okul sporlarında böyle bir kararın geçerliliği yoktur." dedi.



EĞİTİM HAKKI DA ENGELLENİYOR
Bu karar yüzünden  öğrencilerin eğitim hakkının da engellendiğini ifade eden Pala, "Bu karar yüzünden sadece çocuklarımızın spor yapma hakkı engellenmiyor, geçtiğmiiz yıl dünya şampiyonu olan Erdoğda Anadolu Lisesinin sporcularının Üniversitelerimizin beden eğitimi bölümüne yerleştiğini düşünürsek, onların eğitim hayatı da engellenmiş oluyor.  Dolayısı ile bu yanlıştan geri dönülmesi gerekiyor.  Futbol federasyonu neden böyle bir karar aldı onu bilmiyorum. Ama böyle bir kararın Türk futboluna bir şey kazandırmayacağı da açık bir gerçek.
Bu karar eğer uygulanırsa, uluslararası yarışmalarda, yarışmalara katılan okul takımlarımız da mağdur olmuş olacaktır" dedi.

YURT İÇİNDE UYGULANIRSA...
Diğer ülkelerin okullarında bu şekilde bir yasağın bulunmadığını ifade eden Pala, "Diğer okulların ülkelerin de böyle bir yasak yok. Bu karar alınıken de bizim görüşümüz sorulmamıştır. Ancak yurt dışı organizasyonlara baktığımızda  bu kararın benim açımdan geçerliliği yoktur.
Yurt içi faaliyetleri Spor Faaliyetleri Daire Başkanlığı yaptığı için onların bu konuda alacak oldukları kararı bilemiyorum. Ancak bizim açımızdan yurt dışı faaliyetlerinde bu kararın geçerliliği yoktur" dedi.

KAYNAK: 61SAAT.COM