Türkiye’de futbol dünyasını sarsan şike operasyonlarıyla başlayan Temiz Futbol Eylemleri sınırları aştı. 33 haftadır hak ve adalet arayışlarını dillendiren Temiz Futbol Gönüllüleri İstanbul, Bursa, Trabzon, ve Almanya'dan sonra en büyük eylemlerini, 24 Kasım Cumartesi günü İsviçre’nin Nyon şehrindeki UEFA binasının önünde gerçekleştirecek.

İSVİÇRE POLİSİ İZİN VERDİ

Trabzonspor'un Avrupa'daki en büyük taraftar gurubu Vira Avrupa tarafından İsviçre polisinden yasal izinleri alınan eyleme İsviçre ve çevre ülkelerden 500 kişinin katılması bekleniyor. Yerel saatle 14:00’te başlayacak eyleme Trabzon Fikir Kulübü 5 kişilik bir heyet gönderiyor. Eyleme, Avrupa'da yaşayan Trabzon ve Trabzonspor derneklerinin de destek vereceği bildirildi.

UEFA binasının hemen karşısında gerçekleştirilecek eylemde Türkiye'deki futbol iklimine ve Türkiye Futbol Federasyonu'nda yaşanan hukuk ihlallerine dikkat çekilecek. Temiz Futbol Gönüllüleri, UEFA Başkanı Michel Platini’ye "Sayın Platini; Türkiye'de şike serbest mi?"diye soracaklar. Eylemde ayrıca, UEFA Disiplin Komitesi’nin Türkiye'deki şike skandalıyla ile ilgili kararını bir an önce vermesi de istenecek.

KUPA DEĞİL, AHLAK VE ONUR MÜCADELESİ

Nyon’da yapılacak eylem hakkında bilgi veren Temiz Futbol eylemlerinin destekçisi, Trabzon Fikir Kulübü Kurucu Üyesi ve Star Gazetesi Yazarı Yavuz Saltık, şike skandalında sözün bittiği yere geldiklerini söyledi.

Yurtiçinde ve yurtdışındaki eylemlerle verilen mücadelenin bir kupa mücadelesi değil, bir ahlak ve onur mücadelesi olduğunu vurgulayan Saltık, şunları söyledi:

“Bu eylemlere verdiğimiz destek mazlumun yanında olma bilincinden, ötekileştirmenin yok sayma ve yok etmeye varmasındandır. Trabzonpor'u adaletin gücü koruyamıyorsa ve güçlünün adaleti yenmek istiyorsa buna izin vermeyiz. Şike sürecinde gerek Meclis’te değişen kanun, gerekse TFF’de yaşanan hukuk kepazelikleri sayesinde Trabzonsporlular’ın adalete ve hukuka inancı kalmamıştır. Trabzonsporlular’ın yüreği müesses nizamın bekçileri tarafından adeta bir Gazze’ye döndürülmüştür. Bağırsakları temizlenen Türkiye'deki demokrasi havarisi sözde aydınların bu demokrasi talebi tuttukları takımlara dokunma sınırında durmuştur. Burası sözün bittiği yerdir. Eylemlerle verilen bu mücadele bir kupa mücadelesi değil bir ahlak ve onur mücadelesidir.”

17 BİN GAZETECİYE MEKTUP YAZDILAR

17 bin yerli ve yabancı medya mensubuna mektup yazarak şike gerçeğini anlatan organizasyon komitesi, UEFA önündeki eylem gazetecileri de davet etti.

Gazetecilere, Türkiye Fair-Play Platformu imzasıyla gönderilen mektupta şu görüşlere yer verildi:

“Son 17 aydır, Türk fair-play destekçileri Türkiye Futbol Federasyonu’nun şikeye nasıl müsamaha gösterdiğine şahitlik etmektedirler.

Son 17 aydır, Türk fair-play destekçileri bir suç örgütünün üyelerinin Türk futbolundaki hâkim konumlarını sürdürmeyi nasıl başardıklarına şahitlik etmektedirler.

Son 17 aydır, UEFA; UEFA Tüzüğü’nün ve Disiplin Talimatı’nın gereklerini ifa etmemektedir.

Son 33 haftadır her Cumartesi günü saat 14:00’da, Türk futbolseverler Türkiye’de şikeye müsamaha gösterilmesini protesto etmektedirler.

24 Kasım 2012 saat 14:00’da, yüzlerce Türk fair-play destekçisi İsviçre/Nyon’daki UEFA binası önünde fair-playe destek vermek, UEFA’ya ödev ve görevlerini hatırlatmak için toplanacaklar.”

TWTTER’DA KAMPANYA BAŞLATTILAR

Twitter’ın en aktif gruplarından Temiz Futbol Gönüllüleri, İsviçre eylemi öncesinde #TemizFutbolEylemi24KasımdaNyonda 'hashtag'ini kullanarak bir de kampanya başlattı. Şike karşıtları, sosyal medya aracılığıyla şikeyi tartışıyor, görüşlerini dile getiriyor.

Uluslar arası şike eylemcileri, Nyon emniyetinden gönderilen ve uyulması gereken kuralların anlatıldığı yazıları sık sık paylaşarak eylemin başarılı bir şekilde geçmesi için çalışıyor.

Temiz futbol eylemleri İsviçre’den sonra Ankara, Rize, Hollanda ve Avusturya’da yapılacak.