Sezona damga vuran ve tartışmaları uzun süren Emre Belözoğlu - Didier Zokora vakasına son noktayı koyan Tahkim Kurulu'nun gerekçeli kararı ortaya çıktı...

Sporx.com kafalarda soru işareti bırakan Tahkim Kurulu'nun F.Bahçeli Emre Belözoğlu konusunda verdiği gerekçeli kararı ele geçirirken, kurulun Emre dosyası ile ilgili olarak üç farklı bilirkişinin bilgisine başvurması dikkat çekti...

Tahkim Kurulu'nun sözlü ve yazılı bilgisine başvurulan üç bilirkişiden birinin Emre'nin etnik ayrımcılık çağrıştıran "negro" sözcüğünü kullandığını tereddütsüz tesbit etmesi ve diğer iki bilirkişinin ise bu sözcü konusunda şüphe içinde olmasından dolayı bilirkişi raporlarını yetersiz bularak rafa kaldırdığı ortaya çıktı.

Kurulun, Trabzonsporlu Didier Zokora'nın iki defa resmi başvuru yaparak bilirkişi raporlarını istemesine rağmen hâla bu raporları bordo-mavili kulübe göndermemesi kafaları karıştırdı. Tahkim Kurulu, 28 nisan 2012 günü hem F.Bahçe hem de Trabzonspor kulüplerine konuyla ilgili bilirkişi raporlarını kendilerine göndereceğini bildirmesine rağmen, buna karşılık gerekçeli kararı göndermekle yetindi. Tahkim Kurulu'nun bu konuda Türkiye'deki en uzman kişi konumunda bulunan Konuşma Engellileri Federasyon Başkanı ve dudak okuma uzmanı Özgür Tekol'un raporuna rağmen yeni bilirkişilere ihtiyaç duyması ve gerekçeli kararındaki çelişkiler kafalarda soru işareti bıraktı.

Tahkim Kurulu, ayrımcılık konusundaki şüpheler oluştuğu ama hakaret konusunda tereddüt olmadığı gerekçesiyle PFDK'nın verdiği 2 maçlık cezayı 3 maça çıkartarak onayladığı Emre Belözoğlu konusundaki gerekçeli kararını tamamlayarak kulüplere ve ilgililere gönderdi.

Kurul, Emre ile ilgili hazırladığı gerekçeli raporda, "...Zokora'nın itirazı ve talebi üzerine bilirkişi olarak Konuşma Engelliler Federasyonu Başkanı Özgür Tekol Tahkim Kurulu'na davet edilmiş, kişi kurul önünde görüntüleri inceledikten sonra Emre Belözoğlu'nun Zokora'ya karşılık "fucking negro" dediğini tespit etmiştir. Bunun üzerine bilirkişiye kurulumuz tarafından yazılı olarak raporunu hazırlaması için 31 nisan günü akşamına kadar süre verilmiş ve akabinde Emre Belözoğlu'na tedbir konmuştur. Ancak kurulumuz bilirkişinin raporunda sadece "Fucking Negro" sözcüklerini sarf ettiğini yazdığı gerekçesiyle Emre'nin talimata aykırı birden fazla söz kullandığı ve görüntülerde de olay esnasında farklı sözcükler sarf ettiğinin belirlenmesi gerekçesiyle yeni bir bilirkişiye başvurma gereği duymuştur. Buna da gerekçe olayın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği fikridir. Böylelikle Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi ile kendisi de işitme engelli olan Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Eğitmeni Seçil Tanrıverdi'den Emre Belözoğlu' nun söylediklerinin tespitini ve tespit edilen hususların rapor halinde sunulması talep edilmiştir. İkinci bilirkişi heyeti hazırladığı raporunda "...sarı lacivert formalı oyuncunun önünde duran rakibine sırasıyla "m.....fucking" "fucking n ....." dediğini, ayrılırken de iki kez "fucking" dediğini tespit etmiş ancak oyuncunun birinci ifadesindeki "m...' ile başlayan kelimenin ne olduğunu tam olarak tespit edememiş, yine "fucking n..." ile başlayan kelimede ağzının önüne dirsek geldiği gerekçesiyle ne dediğinin tam olarak anlaşılamadığı belirtilmiştir. Sonuç olarak bilirkişi raporları ve delillere göre Emre'in isnat edilen suçla ilgili etnik ayrımcılık çağırıştıran "negro "sözcüğünü sarf ettiğine dair her türlü şüpheden uzak bir kanaat oluşmadığı, sadece hakaret içeren lafların söylendiği konusunda tereddüt olmadığı kararına varılmıştır" ifadelerine yer vermesi dikkat çekti.

Tahkim Kurulu'nun bir hafta incelemesini sürdürdüğü konuda üç ayrı bilirkişinin raporlarını yeterli bulmaması ve bunlardan tatmin olmaması gerekçeli rapordaki ilginç ifadeler kafalarda soru işareti bıraktı.