Anadolu'da passolig tepkisi artıyor. Spor haberleri, son olarak Trabzonspor tribünlerinin önemli gruplarından Vira, passolig almayacağını duyurdu.

14 Nisan'da Türkiye'nin gündemine oturan ve halen konuşulmaya devam eden passolig'e eleştiriler yükseliyor.

Anadolu'daki birçok taraftar grubu, arka arkaya yaptığı açıklamlarla passolig almayacağını duyurmuştu. Bu açıklamalara son olarak Trabzonspor tribünlerinde yer alan Vira grubu eklendi. Grubun internet sitesinde "Biz artık dar sokaklardayız" başlığıyla yer alan açıklamada şu ifadeler yer aldı:


Biz artık dar sokaklardayız.. 

Sevgili Vira üyeleri, değerli Trabzonsporlular;

Vira grubu olarak daha önce e-bilet (passolig) konusundaki duruşumuzu paylaşmış, bu uygulamanın karşısında olduğumuzu, sebeplerini sıralayarak açık bir dille ortaya koymuştuk.

Bugün de aynı noktadayız. Her ne kadar alınması zor bir karar olsa da tribünlerimizin geleceği için, bize dayatılan bu sisteme boyun eğmeyecek, passolig almayacağız!

Mecliste her gün birbirlerine küfredenlerin, kavga edenlerin; gerek vermiş oldukları kararlarda, gerekse de geride bıraktığımız süreçte ortaya çıkan tapelerde ahlaksızlıklarına iğrenerek şahit olduğumuz futbol yöneticilerinin ortak ürünü olan, sözde "tribünlerde şiddeti bitirmek" amaçlı bu uygulama inanıyoruz ki ülkemizdeki tüm tribün emekçilerinin kararlı duruşuyla gözden geçirilmek zorunda kalacaktır.

Geçtiğimiz sezonun son bölümünde başlayan uygulama ile boşalan stadyumlara, bu sezon paylaşılan satış rakamlarına bakıldığında ki onların bile şişirilerek verildiği söyleniyor, bu uygulamanın toplumda kabul görmeyen bir uygulama olduğu açıkça ortadadır.

Harcanan milyonlara rağmen Türk futbolunun hala gelişmiş futbol ülkelerinin, büyük Avrupa liglerinin çok uzağında bir değere sahip olması tribünlerin neden olduğu bir sonuç değil, futbolumuzu, sporumuzu yönetenlerin yanlışlarının ve yetersizliklerinin sonucudur.

Futbolda yaşanan olumsuz görüntülerin bir çoğuna da yine yönetenlerin verdikleri/vermedikleri kararların, söylemlerin neden olduğu da aşikardır.

Her fırsatta Avrupa'daki futbol ortamından örnekler veren yönetenler herhangi bir takımımızın Avrupa eşleşmesinin ardından rakiplerin yaptığı ilk yorumun neden takımlarımızın kalitesi değil; futbolumuzun, organizasyonumuzun kalitesi değil de "tribünlerimizin kalitesi, coşkusu, yarattığı atmosfer olduğunu" oturup düşünmeleri gerekir.

Avrupa demişken; reklamlarıyla insanın başını döndüren, bir kahvaltınızı yatağınıza getirmediği kalan mucizevi sistemimiz Passolig/E-Bilet'in, İtalya'da Tessera del Tifoso adıyla uygulanmaya çalışılan ve İtalyan tribünlerinin boşalmasına neden olan, sonraki sezonlarda da iptal edilen benzer bir e-bilet uygulaması dışında Avrupa liglerinin hiçbirinde örneği dahi olmaması nasıl açıklanabilir?

Geçmişte ağır tribün olaylarına sahne olan İngiltere günümüzün yüksek marka değerli Premier Ligi'ni oluştururken "herkes bizim bankanın müşterisi olacak, başka çözümü yok" mu demiştir?

Şüphesiz tribünlerde de taraftarların kulüplerine aidiyetlerini suistimal edenler, yanlış yönlendirenler, rant elde edenler yer almakta ve bu durum engellenmelidir. Fakat her kulüpte, her şehirde bu kişileri en iyi tanıyan, bilenler de bu bahanelerle e-bilet yolculuğuna ortak olanlardır. Tribünlerdeki şiddeti bitirmek, karaborsayı engellemek için "bizim bankanın müşterisi olmak zorundasınız" diyenlerin bu büyük rant yalanına ortak olmayacağız.

Tribünlerde şiddetin ve diğer olumsuz konuların son bulması için böyle bir kart uygulaması da elzem değil.

Karaborsanın engellenmesi için emniyet mensuplarının hemen yanında bile karaborsa yapabilenlere göz yumulmaması, tribünde olay çıkaranların tespiti için kamera sistemlerinin güçlendirilmesi yeterli olacakken bu dayatma rant değil de, insanların takımlarına bağlılığını yeni ve büyük bir pastaya çevirme hesabı değil de nedir?

Kulübümüzün Passolig'i bir gelir kapısı olarak gösterme yönündeki ısrarcı tutumu karşısında, bu tavrımızın kulübümüzün kazanımlarını engelleme adına olmadığını bir kez daha ortaya koymak için bizimle aynı düşünceyi paylaşan, Passolig uygulamasına boyun eğmeyecek tüm üyelerimiz, taraftarlarımız için önümüzdeki günlerde bir hesap numarası paylaşacak ve burada toplayacağımız Passolig ücretlerini kulübümüze bağışlayacağız.

Kulübümüzün Passolig konusundaki tavrından bahsetmişken, Passolig'in Avrupa maçlarında zorunlu olmamasına rağmen kulübümüzün Rostov maçında "zorunlu" olduğu yönünde duyuru yaparak Passolig'i pazarlamaya çalışması; Passolig'in sosyal medya hesabında müsabaka için "Tek maçlık plastik kart" satılacağı bilgisi paylaşılırken kulübümüzün daha fazla Passolig satabilme adına bu uygulamayı gerçekleştirmiyor veya bu bilgiyi paylaşmıyor olması kendi taraftarına yaptığı büyük bir ayıptır.

Bizler; her sezon kendi imkanlarıyla kombinesini alan, geniş katılımlı forma ve TS Club organizasyonları düzenleyen, sayısız sosyal sorumluluk projesine imza atan Hür ve Hesapsız Trabzonsporlular olarak, kulübümüzü doğru temsil etmeye, kulübümüz için üretmeye, çalışmaya devam edeceğiz.

* * *

Tüm özlük-kimlik bilgilerinizi, özel bilgilerinizi bizimle paylaşmanızın yanında,
Passolig'iniz aynı zamanda kredi kartı olsun ister misiniz?
Peki yakın gelecekte Passolig sana kredi versin ister misin?
Passolig sayesinde araba, ev almaya ne dersin?
Bu arada kimseyi mecbur tutmuyoruz, sakın yanlış anlaşılmasın...

Yok kardeş almayalım; biz yokuz..Ne fişlemenize varız ne de kimlerin olduğu malum çok sevgili bankanızı büyütme, müşteri portföyünüzü genişletme çalışmanıza ortak olmaya.

Biz bağrımıza taş basmayı tercih ettik.

Grubumuza bugüne kadar destek veren, bizimle birlikte tribünlerde sesini, enerjisini paylaşan, Vira'nın kısa zamanda çok büyük bir yol katetmesi için emek veren herkese sonsuz teşekkürler. Fakat bu bir veda değil, geleceğin daha güçlü, daha etkili Trabzonspor tribünleri için ortaya konmuş bir duruştur. Tüm üyelerimiz ve aynı düşünceleri paylaşan taraftarlarımız bu kararlı duruş devam ederken kulübümüz için sorumluluk almaya, farklı branşlara destek olmaya, gerçekleştireceğimiz organizsyonlara sahip çıkmaya devam etmelidir.

Biz bu sezon Trabzonspor tribünlerine renk katan, tribün profilimizi yukarılara taşıyan bestelerimizle, pankartlarımızla ve bugünden itibaren içimizi saran büyük hasretimizle kaldırımlarda, antrenmanlardayız. Ömrümüzü verdiğimiz bu renklerin mücadele ettiği diğer branşlardayız.

Sevgi Passolig değildir, Passoligsiz de sevilir!

Sisteminiz sizin olsun,
Biz artık dar sokaklardayız..
CAN'T STOP VİRA!

Vira