Fenerbahçeli Emre Belözoğlu’nun, Trabzonsporlu Zokora’ya söylediği iddia edilen “Pis zenci” sözleri ortalığı karıştırdı. Fenerbahçe ile oynadıkları maçta Emre Belözoğlu'nun ırkçı söylemlerine mağruz kalan Trabzonsporlu Didier Zokora'nın hakkını sonuna kadar arayacağı öğrenildi.
Emre Belözoğlu: ‘Özür diledim’
Zokora’nın sözlerine Lig TV’den yanıt veren Emre Belözoğlu ise yalanlamadı.
Fenerbahçeli futbolcu, “Bazen tansiyon yükseldiğinde birbirimize çok kötü sözler söyledik. Benim ona, onun da bana ettiği ana avrat küfürler aptalcaydı. İkinci yarının ortalarında o benden, ben de ondan özür diledik. Maç bitince birbirimize sarıldık. Ancak maçtan sonra çıkıp böyle şeyler söylemesinin arkasında artniyet ararım. Maçta olan şeyleri maçın sonrasına taşımaya ne gerek var” dedi.
Sarı-lacivertli oyuncu sözleri üstü kapalı kabul ederek, “Ağzımdan çıkıp çıkmadığını tam hatırlamıyorum, ama dediysem de herkesten özür dilerim. O sözleri söylemiş olabilirim, ancak Zokora art niyetli. Sahayı sarılarak terk ettik. Onun böyle bir şey yapmasını kabul edemem” diye konuştu.
Zokora'nın sözleri şöyle:
Lig TV’de canlı yayına çıkan bordo-mavili oyuncu şöyle konuştu:
“Emre bana kelimesi kelimesine ‘Pis zenci’ dedi, kulaklarımla duydum. Yobo, Sow gibi oyuncularla oynayan bir futbolcunun böyle hakaret etmesi inanılır gibi değil. Rakibinizeten rengi üzerinden hakaret etmeniz kabul edilemez. FIFA, ‘Anti Racism (Irkçılık)’ kampanyaları yürütüyor ve ben de onlarla beraber mücadele ediyorum”
Trabzonsporlu futbolcu, şunları söyledi:
“Sineye çekebileceğim bir davranış değildi. Bence utanç verici bir hakaretti. Gelişen diyalogdan sonra, ‘Sen müslüman değil misin? Neden böyle yapıyorsun?’ dedim,  ama cevap vermedi. Emre’yi çağırıp sorabilirsiniz.”
Heryere şikayet edecek
Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'nun ırkçı söylemine maruz kalan Trabzonspor'un Fildişi Sahilli futbolcusu Zokora'nın olaydan dolayı büyük üzüntü içinde olduğu ve hakkını sonuna kadar arayacağı belirtildi.
Yakın çevresine, Emre'nin söyleminin kendisini çok rahatsız ettiği söylediği öğrenilen Zokora'nın kulüp yetkilileriyle görüştükten sonra başvurulacak mercilerin tespitinin ardından gerekli girişimleri yapacağı öğrenildi.
Trabzonspor'un da futbolcusuna bu konuda her türlü yardımı sağlayacağı ve Zokora'nın şikayetinin ardından uluslararası platformda da konuyu gündeme taşıyacağı vurgulandı.
Bu arada Zokora, maçın ardından kendisine destek veren herkese twitter hesabı üzerinden teşekkür etti. İnternet forumlarında yorum yapan bazı taraftarlar ise, Zokora'nın sonuna kadar arkasında olduklarını ancak bu olayın Fenerbahçe karşısında ortaya konulan kötü futbolu perde arkasına atmaması gerektiğini vurguladı.

44. madde açık
Disiplin talimatının 44.  maddesine göre, “Irk, dil, din, etnik köken ayrımcılığı yaparak insanlık onurunu  herhangi bir şekilde zedeleyen futbolculara dört ila sekiz müsabakadan men cezası, mensupları 1. fıkrada tanımlanan fiili gerçekleştiren kulüplere ise ayrıca Süper Lig için 50.000.-TL’den 150.000.-TL’ye kadar para cezası verilir. Ayrıca ihlalin  ağırlığına göre kulübe bir veya daha fazla müsabakayı seyircisiz oynama, saha kapatma, hükmen mağlubiyet, puan silme ve ihraç gibi ek cezalar da verilebilir” ifadeleri yer alıyor.
Sporda Şiddeti Önleme Yasası’nda da, “Spor alanlarında veya çevresinde toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” maddesi yer alıyor.
Suç duyurusu
Trabzonspor, Emre’nin bu sözlerinden dolayı hem Futbol Federasyonu’na başvuracak, hem de savcılığa suç duyurusunda bulunacak. Disiplin müfettişleri tarafından incelenecek olayın PFDK’ya sevk edileceği, Disiplin Kurulu’nun da iki futbolcudan savunma alacağı ifade edildi.
Ada’da Sabıkası var!
Emre’nin, Newcastle’da oynarken Everton’daki Yobo’ya ve Boltonlu El-Hadji Diouf’a ırkçı söylemde bulunduğu iddia edilmişti
Emre Belözoğlu, Newcastle United’da oynadığı dönemde rakibine ırkçı hakaretlerde bulunduğu için İngiltere Futbol Federasyonu’ndan ceza alan ilk Premier Lig futbolcusu olmaya çok yaklaşmıştı. 30 Kasım 2006’daki Everton-Newcastle maçında kaleci TimHoward, Joleon Lescott ve Joseph Yobo, bir anda Emre’nin üzerine yürüdü. Maç sonrasında Yobo, Emre’nin tam olarak ne dediğini duymadığını söylese de Lescott ve Howard, maçın hakemi Dermot Gallacher’a ırkçı olarak hakarete maruz kaldığını iletti. Emre’nin, Yobo’ya o esnada “F....g negro” dediği iddia edildi. Emre’nin söylediklerini hakemin duymamış olması ve İngiltere’de ırkçılığa karşı alınan önlemlerin bugünkü kadar sert olmaması nedeniyle Emre o olaydan aklanmıştı.
Everton maçında Yobo’ya ettiği ırkçı hakaretten kısa süre sonra Emre’nin başı aynı sorundan derde girdi. Newcastle United’ın, Bolton’la oynadığı bir karşılaşmada Emre Belözoğlu’nun, Boltonlı oyuncu El-Hadji Diouf’a yine ırkçı küfürler ettiği iddia edilmişti. Olay bir öncekinde olduğu kadar büyütülmemiş ve kapanmıştı.
TV’den ceza !
31 Aralık 2011’deki Manchester United-Liverpool karşılaşmasında Manchester Unitedlı Evra, rakibi Suarez’in kendisine ırkçı küfürler ettiğini bildirdi. Olayda etrafta başka futbolcu bulunmamasına rağmen Evra’nın iddialarına göre Suarez’in “Sana tekme attım, çünkü siyahsın. Ben siyahlarla konuşmam” dediği ve “Negro” kelimesini tam 5 kere kullandığı raporlara yansıdı. Olayı televizyon görüntülerinden de izleyen Federasyon yönetimi, Luis Suarez’e 8 maç ve 45 bin pounddan oluşan ceza kesti.