BAYBURT (AA) - Bayburt Üniversitesi  2014-2015 Akademik Yılı ile 11. Uluslararası Anadolu Adli Bilimler Kongresi'nin açılışları aynı anda yapılan törenle gerçekleştirildi.

Yeni Kampüs Konferans Salonu'ndaki törene, Bayburt Vali Yardımcısı Ali Gökay, Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Yalçın Büyük, AK Parti Bayburt Milletvekili Bünyamin Özbek ile Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ve davetliler katıldı.

Coşkun, belirledikleri hedefleri birer birer gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Tarihsel anlamda ciddi medeniyet tecrübesine sahip olan bizler, kimlik bunalımıyla geçen iki yüz yıllık travmatik süreçten sonra kendimize gelmek ve insanlık için ümit ışığı olacak yeni bir medeniyetin inşasını gerçekleştirmek zorundayız. Coğrafyamızda yaşanan hadiselerin, aslında bu yeni medeniyetin doğum sancılarının aşikar olduğu bu dönemde, bu kutlu doğumun gerçekleşmesini önlemeye yönelik küresel güç odaklarının son çırpınışlarıdır" dedi. 

Üniversitelerin insanlık için deniz feneri hükmünde olduğunu ve bu konuda üniversitelere çok büyük sorumluluklar düştüğünü söyleyen Coşkun, "Bize sunulan imkanların milletin emaneti ve umudu olduğu şuuruyla daha fazla çalışacak, daha fazla yorulacak ancak asla karamsarlığa düşmeyeceğiz" diye konuştu. 

Coşkun, Bayburt Üniversitesi'nin kurulduğu günden bugüne akademik birimlerini ve dolayısıyla akademik hizmet alanlarını sürekli olarak artırarak yoluna devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Adli Tıp Kurumu (ATK) Başkanı Doç. Dr. Yalçın Büyük ise adli bilimlerin adli olaylarda yargının çözüm ortağı olduğunu belirterek, "Adli bilimleri kriminal olayların her cephesinde yürütülen mücadelelerde yanınızda görürsünüz" dedi.

ATK'nın sürdürdüğü son çalışmalarla, 2015 yılının ilk yarısından sonra tüm illerde Adli Tıp Uzmanı istihdam edeceklerini anlatan Büyük, şöyle devam etti:

"Bu anlamda 2014 - 2018 yıllarını kapsayan vizyonumuzu tarif ettiğimiz zaman, güçlü teknolojik altyapısı, bilgi birikimi ve uzman personeliyle ülke genelinde örgütlenmesini tamamlamış bir bilirkişi kurumu olmakla tanımlıyoruz. 2023 vizyonuna doğru ise 2023'e geldiğimizde 17 Grup Başkanlığı 63 Şube Müdürlüğü ile Adli Tıp Hizmeti yaygın bir şekilde tüm ülke genelinde yaygınlaştırmış olmak ve artık bu amaçta 2023 vizyonunda nihayi hedefimiz ise tüm bu sunmuş olduğumuz hizmetlerin eğitimini de verebilecek düzeyde bir konuma getirmek ve Adli Tıp Akademisi olmak şeklinde tanımlıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Büyük, bu hizmetleri vermenin yanında verilen hizmetlerin kalitesinin de önemli olduğunu işaret ederek, "Birçok Avrupa Birliği ile ilgili yürüttüğümüz çalışmalarda, ulusal, uluslararası toplantılarda gerçekten Adli Bilimler, Adli Tıp alanında gelmiş olduğumuz düzeyi yüreğimiz, göğsümüz kabaran bir şekilde sunabiliyoruz" diye konuştu.

Açılışı bugün yapılan 11. Uluslarası Anadolu Adli Bilimler Kongresi üç gün süreyle devam edecek.