GİRESUN (AA) - Giresun Halk Sağlığı Müdürlüğü, Türkiye'de obezitenin artışına paralel olarak diyabetin hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğunu bildirildi.

Müdürlükten 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, yapılan bilimsel çalışmalarla Türkiye'de 7 milyonun üzerinde diyabetlinin bulunduğunu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan habersiz yaşamını sürdürdüğü belirtildi.

Türkiye'de diyabetli hasta sayısında önemli artış olduğuna işaret edilen açıklamada, "Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir" ifadesine yer verildi.

Diyabetli hastalara günlük yaşamları ve tüketecekleri gıdalarla ilgili uyarılarda bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kana daha yavaş karışan gıdalar tüketilmeli, tam tahıllar, kuru baklagiller, sebze ve meyvelere ağırlık verilmeli. Beyaz un, makarna, pirinç pilavı yerine esmer ekmek, kepekli makarna, esmer pirinç pilavı veya bulgur pilavı pişirilmeli, sebzelerden mısır, patates, bezelye, havuç, pancar, kestane, meyvelerden muz, incir, üzüm, hurma, kavun sık sık tüketilmemelidir. Öğün saatleri kaçırılmamalı, 3 ana, 3 ara öğün tüketilmelidir. Uzun günlerde ikindi öğünü sonrasında bir ara öğün daha eklenebilir. Her gün 20-30 dakika yürüyüş yapılmalı, fiziksel olarak aktif olunmalıdır. Sebze-meyve tüketimi artırılmalı, haftada 2-3 kez balık tüketilmeli. Şeker içerikli gıdaları tüketmekten kaçınmalı, fastfood tarzı beslenme şeklinden uzak durulmalıdır."